Annonce
Indland

Kodeks skal sikre flere kvindelige kandidater til topposter

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Flere rekrutteringsfirmaer forpligter sig til, at mindst 33 procent af deres udvalgte kandidater er kvinder.

Der er ikke nok kvinder på fremtrædende poster i de danske virksomheder, og det går ikke hurtigt nok med at ændre på det.

Det mener ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), som derfor i samarbejde med syv rekrutteringsfirmaer og Copenhagen Business School (CBS) nu er klar med et kodeks, som skal ændre på udviklingen.

- Jeg kan konstatere, at det går alt for langsomt, og at vi kun rykker ganske lidt i forhold til at få kvinderne med. Og det er uheldigt, for det betyder, at vi ikke får udnyttet den talentmasse, der er i det danske samfund.

- Vi mangler stadigvæk rigtig mange kvinder i topledelser og i bestyrelser, siger Eva Kjer Hansen.

Ifølge ligestillingsministeriet udgør kvinder knap 15 procent af direktionsmedlemmerne i de danske virksomheder og 19 procent af bestyrelsesmedlemmerne.

Over halvdelen af alle danske virksomheder i Danmark har ifølge ministeriet ikke nogen kvinder i deres bestyrelse.

Kodekset består af otte principper, som rekrutteringsfirmaerne forpligter sig til at følge. Det betyder blandt andet, at 33 procent af de kandidater, firmaerne præsenterer for deres kunder, skal være kvinder.

De forpligter sig også til at øge bevidstheden blandt deres medarbejdere om de ubevidste fordomme, som kan have en indflydelse på, hvilke kandidater der bliver udvalgt.

Rådgivningsfirmaet Spencer Stuart, som arbejder med rekruttering og vurdering af topledere, er et af de firmaer, som har forpligtet sig til kodekset.

Tobias Petri, partner i Spencer Stuart, er positiv over for initiativet.

- Vi er nok nødt til i stigende grad at kigge mere på, hvad det er, de kvindelige kandidater kan, snarere end hvad de har lavet. Så det bliver et større fokus på kompetencer end erfaringer, siger Tobias Petri.

Han håber på, at kodekset ændrer på status quo, men understreger, at det også kræver, at virksomhederne hopper med på vognen.

Rekrutteringsfirmaerne skal indrapportere deres resultater til CBS, som vil følge effekten af kodekset. Universitetet vil årligt offentliggøre en rapport over udviklingen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce