Annonce
Erhverv

Kobots skal lokke 170 investorer: - Vi søger 15 millioner til Amigo

170 investorer var med, da Investor Summit for fjerde gang løb af stablen i Odense onsdag. Her tager manden bag, Michael Hansen fra Invest In Odense, imod. - Det er fantastisk at mærke den opbakning, der er lokalt, nationalt og internationalt, siger en begejstret Michael Hansen. Foto: Grouleff
Tre fynske iværksættere og virksomheder havde fået adgang til hovedscenen og endnu flere stod klar, da 170 investorer havde taget checkhæftet med til Odense for at deltage i årets Investor Summit.

Flere end 170 investorer fra Fyn, Danmark og hele verden stod klar med checkhæftet, da otte virksomheder onsdag fik syv minutter hver til at sælge sit selv ved årets Investor Summit på hovedscenen i Odense Congress Center.

Derudover var 32 iværksættere klar ved siden af scenen for at fortælle om deres forretnings- og business-case i håbet om at gøre det, som Fishi Robotics og Enabled Robotics gjorde for et år siden, hvor de fik investeringer med fra den tredje udgave af Investor Summit.

- Vi søger to millioner euro, men det er afgørende, hvem vi kan få ind. Vi leder efter kloge penge, nogen med erfaringer, som kan hjælpe os med en international skalering, forklarer Peter Hartvigsen nøjagtigt tre timer før, han skal på scenen.

Han står i robothubben hos Teknologisk Institut, hvor han er et af de nyeste håb med sin virksomhed Kobots, som laver en robot-makker til tømreren, som hjælper med at skære elementer som gipsplader til. Derudover skal de lokale droneudviklere fra Lorenz Technology og Blue Ocean Robotics ind på hovedscenen for at tiltrække nye investeringer.

- Vi havde en forventning om, at vi kunne spare håndværkeren for op mod 50 procent i tid, men det har vist sig, at det er op mod 350 procent hurtigere, når man får vores robot med i processen, siger han om Amigo, som Kobots-robotten bliver kaldt.

Klokken 15.01 og syv minutter frem har han hovedscenen for sig selv ovre i OCC nogle få kilometer væk. Og han er klar, siger han.

- Jeg gør det på præcis seks et halvt minut, siger han.

Annonce
Peter Hartvigsen, tømrer og manden bag robotvirksomhedn Kobots, der har udviklet robotten Amigo, forklarer, hvad det er robotten kan. Amigo kan hjælpe tømreren med at skære plader til og dermed reducere arbejdstiden i forbindelse med tilskæringer markant. Ved hans højre side står Charlotte Hybschmann Jacobsen, der har investeret i virksomheden. Onsdag var Kobots med på scenen til Investor Summit, hvor de søgte nye investorer og to millioner euro i ny kapital. Foto: Jakob Haugaard

MIR-par har investeret

Ved siden af ham står investor Charlotte Hybschmann Jacobsen, direktør i Hybsch Connect, som tidligere i år investerede i den unge virksomhed og den erfarne tømrer, som vil introducere robotter i en ellers meget traditionel byggebranche.

- Vi er meget åbne for at finde en investor mere, så må vi se på, hvor stor en andel, de kan få. Det handler jo også meget om, hvem det er og hvor hurtigt, vi kan gå frem, siger direktøren, der er gift med stifteren og tidligere medejer af Mobile Industrial Robots, Niels Jul Jacobsen.

En række internationale journalister, anført af forretningschef i Odense Robotics, Mikkel Christoffersen, træder ind i hallen. Flere danske journalister er sammen med reportere og analytikere fra USA, Canada, Holland og Schweiz på besøg i hubben, før de skal overvære Investor Summit.

- Der er virkelig sket meget i branchen, siden den første Investor Summit, som fandt sted her i huset (i 2016, red.), hvor det var primært lokale investorer og enkelte danske fonde, som var med. I dag står de danske og internationale investorer næsten i kø for få lov til at investere i de næste robotnavne, der er i hvert fald meget stor interesse, siger Mikkel Christoffersen, mens Peter Hartvigsen demonstrerer den app, som man kan styre Amigo med.

Amigo skærer gipspladen

Hartvigsen taler ind i den stemmestyrede app, som gør, at håndværkeren kan bruge begge hænder på sit håndværk og lade Amigo styre tilskæringen, mens gæsterne følger interesseret med.

- Det var vigtigt for mig at se klyngen selv, men især også at besøge Universal Robots, som jo har været det helt store trækdyr i jeres robotklynge, siger den hollandske journalist Wouter van Bergen fra avisen De Telegraaf, som for nogle år siden skrev en bog om robotter og følger udviklingen tæt i de hollandske klynger.

Amerikanske John Santagate fra konsulentbureauet IDC i Boston-bydelen Framington rådgiver både de virksomheder, der anvender ny teknologi, og dem, der udvikler og leverer teknologien.

- Der er ingen tvivl om, at Odense er stedet for collaborative robots med MIR og UR, som de store historier, og nye startups i branchen. Det afgørende er, at kommunen bakker voldsomt op om klyngen, men også styrken i netværket af investorer og medarbejdere, som går på tværs af virksomhederne. Det er tydeligt, når man ser, at tidligere ansatte i Universal Robots eller MIR har startet egne virksomheder, eller de tidligere ejere af eksempelvis MIR geninvesterer i klyngen, siger han med klar reference til Jacobsen-parret, som har investeret i Kobots.

Få meter derfra er Peter Hartvigsen i fuld gang med at afslutte sin pitch for Santagate og de øvrige gæster. Om få timer er det alvor i OCC foran de 170 investorer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce