Flere end 170 investorer fra Fyn, Danmark og hele verden stod klar med checkhæftet, da otte virksomheder onsdag fik syv minutter hver til at sælge sit selv ved årets Investor Summit på hovedscenen i Odense Congress Center.
Derudover var 32 iværksættere klar ved siden af scenen for at fortælle om deres forretnings- og business-case i håbet om at gøre det, som Fishi Robotics og Enabled Robotics gjorde for et år siden, hvor de fik investeringer med fra den tredje udgave af Investor Summit.
- Vi søger to millioner euro, men det er afgørende, hvem vi kan få ind. Vi leder efter kloge penge, nogen med erfaringer, som kan hjælpe os med en international skalering, forklarer Peter Hartvigsen nøjagtigt tre timer før, han skal på scenen.
Han står i robothubben hos Teknologisk Institut, hvor han er et af de nyeste håb med sin virksomhed Kobots, som laver en robot-makker til tømreren, som hjælper med at skære elementer som gipsplader til. Derudover skal de lokale droneudviklere fra Lorenz Technology og Blue Ocean Robotics ind på hovedscenen for at tiltrække nye investeringer.
- Vi havde en forventning om, at vi kunne spare håndværkeren for op mod 50 procent i tid, men det har vist sig, at det er op mod 350 procent hurtigere, når man får vores robot med i processen, siger han om Amigo, som Kobots-robotten bliver kaldt.
Klokken 15.01 og syv minutter frem har han hovedscenen for sig selv ovre i OCC nogle få kilometer væk. Og han er klar, siger han.
- Jeg gør det på præcis seks et halvt minut, siger han.
MIR-par har investeret
Ved siden af ham står investor Charlotte Hybschmann Jacobsen, direktør i Hybsch Connect, som tidligere i år investerede i den unge virksomhed og den erfarne tømrer, som vil introducere robotter i en ellers meget traditionel byggebranche.
- Vi er meget åbne for at finde en investor mere, så må vi se på, hvor stor en andel, de kan få. Det handler jo også meget om, hvem det er og hvor hurtigt, vi kan gå frem, siger direktøren, der er gift med stifteren og tidligere medejer af Mobile Industrial Robots, Niels Jul Jacobsen.
En række internationale journalister, anført af forretningschef i Odense Robotics, Mikkel Christoffersen, træder ind i hallen. Flere danske journalister er sammen med reportere og analytikere fra USA, Canada, Holland og Schweiz på besøg i hubben, før de skal overvære Investor Summit.
- Der er virkelig sket meget i branchen, siden den første Investor Summit, som fandt sted her i huset (i 2016, red.), hvor det var primært lokale investorer og enkelte danske fonde, som var med. I dag står de danske og internationale investorer næsten i kø for få lov til at investere i de næste robotnavne, der er i hvert fald meget stor interesse, siger Mikkel Christoffersen, mens Peter Hartvigsen demonstrerer den app, som man kan styre Amigo med.
Amigo skærer gipspladen
Hartvigsen taler ind i den stemmestyrede app, som gør, at håndværkeren kan bruge begge hænder på sit håndværk og lade Amigo styre tilskæringen, mens gæsterne følger interesseret med.
- Det var vigtigt for mig at se klyngen selv, men især også at besøge Universal Robots, som jo har været det helt store trækdyr i jeres robotklynge, siger den hollandske journalist Wouter van Bergen fra avisen De Telegraaf, som for nogle år siden skrev en bog om robotter og følger udviklingen tæt i de hollandske klynger.
Amerikanske John Santagate fra konsulentbureauet IDC i Boston-bydelen Framington rådgiver både de virksomheder, der anvender ny teknologi, og dem, der udvikler og leverer teknologien.
- Der er ingen tvivl om, at Odense er stedet for collaborative robots med MIR og UR, som de store historier, og nye startups i branchen. Det afgørende er, at kommunen bakker voldsomt op om klyngen, men også styrken i netværket af investorer og medarbejdere, som går på tværs af virksomhederne. Det er tydeligt, når man ser, at tidligere ansatte i Universal Robots eller MIR har startet egne virksomheder, eller de tidligere ejere af eksempelvis MIR geninvesterer i klyngen, siger han med klar reference til Jacobsen-parret, som har investeret i Kobots.
Få meter derfra er Peter Hartvigsen i fuld gang med at afslutte sin pitch for Santagate og de øvrige gæster. Om få timer er det alvor i OCC foran de 170 investorer.