Annonce
Assens

Ko-manicure, klimakalve og rågeplage: Højdepunkter fra redaktionens turné

Fyens Stiftstidende besøgte virksomheden Cabinplant, da redaktionen flyttede til Haarby i maj.Arkivfoto: Kim Rune
På baggrund af tip fra borgere, der har besøgt os i Glamsbjerg, Haarby og Tommerup, har vi blandt andet skrevet disse historier.

Her kan du læse udvalgte historier, som er skrevet på baggrund af tip fra folk, der har besøgt Fyens Stiftstidende, da redaktionen tidligere på året flyttede til Tommerup, Glamsbjerg og Haarby.

I 2019 flytter vi ud i kommunens seks største byer. Næste stop er Aarup, hvor du finder os i Hårsaksen (17. september), MENY (18. september) og Stark (19. september).

Senere på året flytter vi til Vissenbjerg og Assens.

Annonce

1. Ung kvinde i et mandefag

Sofie Bjørn Skovsgaard er en af bare tre kvindelige klovbeskærere i Danmark.Arkivfoto: Kim Rune

At en ung kvinde beskæftiger sig med manicure er vel ikke så usædvanligt, men når det er i den lidt grovere kaliber, der indbefatter blandt andet vinkelslibere og lastbiler med kran, så er det lidt af en sjældenhed.

27-årige Sofie Bjørn Skovsgaard, som er opvokset i Køng, er en af blot tre kvindelige klovbeskærere i Danmark.

- Landmændene har virkelig stor respekt for mit arbejde, men de regner ikke med, at det er en kvinde, der står og beskærer. Nogle gange, især i Jylland, stiller de sig op ved siden af mig og kigger. De skal lige se mig an, fortæller Sofie.

Læs artiklen her.

2. I kalvenes superliga

Hans Erik Absalonsen driver Toftegaard, som producerer kalvekød. Toftegaard har stor fokus på bæredygtighed og hvordan man producerer oksekøb mest muligt klimavenligt. Fx har ejendommen egen vindmølle.Arkivfoto: Kim Rune

Toftegaard A/S i Flemløse er en af landets store leverandører af kalve- og oksekød og vil gerne være kendt på at producere kalvekød med et minimum af klimabelastning.

I 2014 indgik ejerne Hans Erik og Elsebeth Absalonsen i samarbejde med en privat investor og lagde i samme forbindelse driften om fra svine- og kalveproduktion til ren kalveproduktion. Siden da er antallet af kvæg fordoblet, og der er nu omkring 2600 kalve i staldene.

- Vil man ligge i superligaen, er man nødt til at investere, fastslår Hans Erik Absalonsen.

Læs artiklen her.

3. Ud i det blå med rulleski på

Jan Seneca har i fem år stået på rulleski, og han ærgrer sig over, at der ikke er nok i Assens Kommune der gør det, til at lave en lokalafdeling. Arkivfoto: Michael Bager

Det går stærkt, når Jan Seneca fra Flemløse løber på rulleski. Nogle steder kører han op mod 50 kilometer i timen ned ad bakke. Modsat mange andre, som løber på rulleski, gør han det ikke for at holde skiformen ved lige, så han er klar til at køre på snedækkede pister. Han synes bare, det er sjovt, men savner nogle at løbe med.

- Jeg kan se, at nogle folk bliver skeptiske og tænker, hvad det er for noget nymodens pjat. Men det er fordi, de ikke har prøvet det, mener Jan Seneca.

På Fyn findes der kun tre rulleski-klubber. Ingen af dem ligger i Assens Kommune.

Læs artiklen her.

4. Her må man cykle på fortovet

Beboerne i Tommerup er bekymret for trafikken gennem byen, især børn til og fra skole er ofte klemt i trafikken. Arkivfoto: Kim Rune

For at undgå farlige situationer i trafikken, er det blevet lovligt at cykle på fortovet i tunnellen mellem Tallerupvej og Kirkevej i Tommerup St.

Tunnellen er smal og trafikken tung, og det skaber nogle potentielt farlige situationer, som forhåbentlig kan afværges ved den nye løsning. Det er Tommeruppernes Lokalråd, som på opfordring fra Dansk Cyklistforbund, har kontaktet Assens Kommune for at finde en løsning på problemet.

- Det handler om at skabe tryghed for cyklisterne, siger Svend Erik Schmidt, som sidder i lokalrådets bestyrelse.

Læs artiklen her.

5. Troels og den grønne Granada

Troels Eriksen har istandsat en Ford Granada, som har været i familiens eje i over 40 år, så den kunne stå skinnende flot og køreklar til hans søns konfirmation Kristi himmelfartsdag. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen

I 2018 købte Troels Eriksen fra Tommerup en grøn Fod Granada af sin morbror Anders og tante Anne Grethe på Langeland. Hele vinteren arbejdede han på bilen, som har været i familiens eje i over 40 år, så den kunne stå skinnende flot og køreklar til hans søns konfirmation Kristi himmelfartsdag.

Den elektriker-uddannede Troels Eriksen fik dermed sin sag for.

- Jeg har ikke en skid forstand på det overhovedet, erkender han grinende.

Læs artiklen her.

6. Hestenge galoperer frem

Hestenge Consult har stor succes med brug af heste i forbindelse med kurser og forskellige ydelser indenfor beskæftigelse, sundhed og livskvalitet.Arkivfoto: Kim Rune

Da Karina Bjerremann i 2006 stiftede Hestenge Consult, som dengang bare hed Hestenge, og ligger i Kelstrupskov, havde hun måske drømt om, men ikke turdet håbe på, at det ville blive en succesfuld forretning.

I dag oplever hun efterspørgsel på virksomhedens kurser, som retter sig mod blandt andre arbejdsløse unge og seksuelt krænkede børn og unge. Forløbene er bygget op efter EAGALA-modellen, som involverer virksomhedens 13 heste og kan sammenlignes lidt med mindfulness.

På grund af virksomhedens vækst vil Karina Bjerremann gerne tage skridtet videre og begynde at ansætte flere medarbejdere, og det er både spændende og lidt nervepirrende.

Læs artiklen her.

7. Rågeplagen i Haarby

Jonas Andersen fra Østergaardsvej 77 i Haarby er, som mange andre i området, meget plaget af råger.Arkivfoto: Kim Rune

Den ene af to råger styrtdykker ned mod avisens udsendte, som var den et Spitfire-jagerfly, hvorefter den svæver opad igen med vingefanget slået helt ud. I dele af Haarby er larmende råger en stor plage for beboerne. De vil derfor have sat en stopper for rågernes larm oppe fra trænernes toppe.

Birger Boutrup, som bor på Østergaardsvej, er godt træt af larmen.

- Det er blevet værre. Her om aftenen, når de trækker tilbage fra markerne, kan der være op til 400 råger, fortæller Birger Boutrup.

Læs artiklen her.

8. Cabinplant har vokseværk

Cabinplant fylder 50 år i 2019 og oplever stor vækst.Arkivfoto: Kim Rune

En forårsrullemaskine til Kina og et nyt kæmpeanlæg til optøning af rejer til Spanien er blandt det stigende antal fabriksanlæg til fødevarevirksomheder, som i disse år bliver tegnet og svejset hos Cabinplant i Haarby.

Siden 2016 har der været fart over feltet på fabrikken.

- Vi ligger på en omsætning omkring 400 millioner kroner og skal vokse frem mod 2023 til et niveau på 100 millioner dollars. Vi gør en stor indsats for at være mere synlige i USA, men vi har også lige solgt et stort anlæg til Kina, forklarer Lars Ryholl, som er teknisk direktør i Cabinplant.

Læs historien her.

9. Til valg på en søndag

- Hvad skal du på søndag? Det spurgte vi borgerne i Haarby om op til EU-valget 26. maj. Arkivfoto: Sara Brun Nielsen.

- Hvad skal du på søndag?

Sådan lød det spørgsmål, som tilfældige borgere i Haarby blev stillet fredagen før valget til Europa-parlamentet den 26. maj. EU's aftryk findes på alt fra tilsætningsstoffer i vingummibamser til hvor meget CO2, biler må udlede, derfor gik Fyens Stiftstidende på gaden for at tage temperaturen blandt vælgerne.

- Jeg skal til konfirmation, lød det fra Martin Jørgensen, der er automekaniker og bilforhandler hos Strandgades Auto i Haarby.

- Skal du stemme til EP-valget?

- Nå ja. Jamen, det skal jeg selvfølgelig også. Jeg har godt nok ikke haft tid til at sætte mig så meget ind i det, lød svaret.

Læs artiklen her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce