Annonce
Sydfyn

Ko-færge er for dyr: Langeland vil af med den

Kreaturtranporten Yrsa sejler her får til Birkholm ved Ærø. Foto: Katrine Becher Damkjær
Ko-færgen Yrsa, som Fyns Amts i sin til købte for at fragte kvæg og får til småøer og holme for at afgræsse naturen, er blevet en økonomisk belastning for Langeland Kommune, og flere politikere vil gerne af med den

LANGELAND: Kofærgen Yrsa, som fragter levende dyr til holme og småøer i det sydfynske øhav for at græsse strandengene, er blevet en økonomisk belastning. Generelt er udgifterne til kvægprammen steget betydeligt de senere år, og derfor vil politikerne i Langeland Kommune have diskuteret den fremtidige drift af prammen. Da Langeland i sin tid fik overdraget prammen fra Fyns Amt, var nettoudgiften 25.000 kr. om året, men er i 2017 og 2018 steget til 400.000 kr. og 530.000 kr.

Langeland er ikke alene om at betale for færgen, også Svendborg, Ærø og Faaborg-Midtfyn Kommuner betaler for Yrsa efter en fordelingsnøgle, der er regnet ud efter, hvor mange øer kommunerne har, de skal have græsset. Langeland Kommune betaler mindst.

Det var Fyns Amt, der i 2004 fik bygget Yrsa, så dyr kunne fragtes ud på de mange små øer og holme i det sydfynske øhav. Kommunerne er forpligtet til at græsse naturområderne, der hører under Natura 2000 planerne, og strandengene er såvel sjælden som sårbar natur, der går til, hvis ikke de græsses.

Det har været diskuteret, om man kunne få en af de andre kommuner til at overtage færgen, og det vil man fortsat arbejde på. Generelt er politikerne indstillede på at forsøge at indtægtsoptimere driften af færgen.

Et flertal af politikerne godkendte på kommunalbestyrelsesmødet forleden, at kommunen fortsat skal drive og administrere Yrsa i næste Natura 2000 handleplan (2016-2021), altså reelt de næste to år. Der skal være mere fokus på yderligere indtægtsoptimering, og Yrsa skal udbydes til en af de andre kommuner eller et privat firma.

Socialdemokraterne Lisa Pihl Jensen, Arno Kruse og René Larsen og DF'eren Kim Welcher stemte imod.

De mener, at drift og administration samt underskudsdækning af Yrsa skal fortsætte efter hidtidig praksis, men der er enighed om, at man skal forsøge at skaffe indtægter via driften af kofærgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce