Annonce
Middelfart

Knud fik hjertestop i armene på sin far, da han var to måneder gammel - var død i 16 minutter

Knud døde af hjertestop da han var to måneder gammel. Tre hjerteløbere ilede til inden for få minutter og fik gang i den lille baby. Han er i dag en helt normal dreng der ikke har lidt skade af hjertestoppet, men oplevelsen har gjort meget ved familien, der nu sætter ekstra pris på hinanden og at være i live. Foto: Søren Gylling
Familien Søltoft fra Middelfart stod midt i enhver forældres mareridt, da familiens yngste medlem fik hjertestop. I 16 minutter var han død.

Middelfart: Knud blev født i soveværelset og døde i bryggerset. Det kunne lyde som en kort opsummering af et langt liv, men dette liv var kun to måneder gammelt, da det en forårsdag ebbede ud for øjnene af sine forældre. Men det gjorde det så ikke helt alligevel, for lille Knud vågnede op til livet igen 16 minutter senere. 16 hektiske minutter der både involverede tanker om liv og død, tre hjerteløbere og æbler der blev kastet ud fra altanen samt en bøn til Gud om, at det hele måtte gå godt trods alt.

Den 8. april 2019 skinner solen, og den lille Knud har været lidt snottet, men i dag har han taget en lang lur. Længere end han plejer, og mor Anne-Mette Søltoft sidder i solen og slikker lidt forårssol. Far Johan Søltoft er også hjemme. Begge bemærker de, at der kommer nogle lidt anderledes lyde fra barnevognen, hvor den nyfødte har taget den lange skraber. Forældrene kigger til ham, og han er blevet bleg.

Begge kan de se, at der er noget galt, men hvad?

Annonce

Mor er hjernelæge og far er kiropraktor, så de kan nok kende en akut situation, når de ser den, men lige nu er det deres egen søn, den er gal med, og Anne-Mette er forvirret over, hvad der sker. Er det akut nok til, at de skal ringe 112?

Der går omkring et minut, hvor forældrene overvejer, hvad de skal gøre. Johan har den lille dreng i armene, og pludselig bliver han han slap. han gisper efter vejret, og hans hudfarve bliver blålig. Nærmest gennemsigtig. Armene hænger ud, og øjnene stirrer tomt ud i luften. Vejrtrækningen stoppet. Det uvirkelige bliver virkeligt. Blikket slukkes.

Johan tager beslutningen. De skal ringe 112, og Anne-Mette går straks i gang med genoplivning. Indtil Johan tog beslutningen om opkald til alarmcentralen, var Anne-Mette rådvild. Nu er hun løsningsorienteret og sidder på gulvet bøjet over sin lille baby.

Far Johan Søltoft og Mor Anne-Mette Søltoft er begge uddannede inden for sundhedssektoren, men det til trods føler de, at de handlede mere som forældre end som læger, da det handlede om liv eller død for deres egen søn. Foto: Søren Gylling

Hun holder rundt om ham, så tommelfingrene mødes i brystkassen, og så puster hun. Fem pust, 15 tryk, 2 pust, 15 tryk.

Men selv om hun er vant til at navigere i liv og død på arbejdet, så er det her noget helt andet. Nu er hun ikke læge. Nu er hun en mor, der forsøger at redde sit barns liv. Heldigvis har hun sin førstehjælp i rimelig frisk erindring, men hun har aldrig øvet førstehjælp på så små børn, kun på voksne. Hun ved, at hjernen skal have ilt, og at hun skal fortsætte. Ellers dør han eller bliver hjerneskadet.

Imens har hun alarmcentralen i røret, der guider hende i at holde rytmen på hjertemassagen.

Kære Gud. Vil du redde vores bror?

Johan kan se, at Knuds større søskende, Alfred og Vera er beklemte ved situationen. Aldrig har han set dem opføre sig så pænt. De ved, at det her er alvor. Han trækker dem væk fra værelset, hvor Knud ligger. De sætter sig hen på trappen og bliver enige om at bede en bøn til Gud om, at det hele skal blive godt igen. Familien er ellers ikke specielt religiøs, men lige nu virker det som en god idé. Måske det eneste de kan stille op, imens Anne-Mette giver hjertemassage.

Johan har en søster, der har Downs Syndrom, så han ved, hvad det kræver af en familie at have et handicappet barn, og han kan næsten ikke overskue konsekvenserne, hvis Knud skal gå hen og blive hjerneskadet af det her.

Han må lede Vera og Alfreds tanker væk fra den livløse lillebror i stueetagen, så han tænder for Ramasjang og sørger for æbler til de to ældre søskende. Æbleskrogene smider han ud over tagterassen.

Hele familien Søltoft kan stadig mærke efterveerne af den dag, hvor lille Knud fik hjertestop. Især storebror Alfred bliver meget bekymret, når Knud bliver syg. Også selv om det bare drejer sig om almindelig og ufarlig sygdom som de fleste børn har fra tid til anden. Foto: Søren Gylling

Naboen ser det underlige optrin. Han synes ikke, at nabofamilien plejer at smide mad ud fra taget, så han kan se, at der er noget helt galt. Han stryger ud og spørger, om han kan hjælpe. Ja tak. Det må han gerne. Johan overlader Alfred og Vera til naboen og iler ind og hjælper Anne-Mette med hjertemassagen.

Annonce

Top Gun og AC/DC træder til

Det hele sker meget hurtigt. Det er mindre end tre minutter siden, at de ringede til alarmcentralen, og nu banker det på døren. Det er tre frivillige fra "Danmark Redder Liv". De er via alarmcentralen blevet kaldt til adressen.

Den ene er en akutredder. Han har militæruniform på og var på vej hjem fra arbejde på flyvestationen, hvor han har haft vagt i flere dage. Han var ved at tanke bilen på en tankstation i nærheden, da han får alarmen om hjertestoppet på sin telefon. Han ligner noget, der er trådt ud af filmen Top Gun, og Johan er straks tryg ved den fremmede mands tilstedeværelse.

Den anden har en AC/DC tshirt på, og det er Johans yndlingsband, så også denne mand er hurtigt godkendt. Desuden er han Falckredder og ved præcis, hvad han laver. De to mænd overtager arbejdet på Knud.

Den tredje mand går ud og får guidet ambulancen ind mod huset i det nybyggede villakvarter.

Anne-Mette føler en enorm befrielse, da de to kompetente mænd træder til.

16 minutter efter Knud mistede livet, kommer ambulancen frem til huset. Ambulanceredderne stormer ind og går i gang.

De rykker lidt rundt på babyen, og det er præcis, hvad der skal til, for nu bliver den lille fyrs luftveje frie igen. Han begynder at klynke og græde. Farven vender tilbage til hans krop, og efter ganske kort tid begynder han at ligne den helt normale baby, han ellers er. Blikket er vendt tilbage. Et bevidst blik, der kan fokusere.

Men der er gået 16 minutter alt i alt, fra han mistede blikket inde i bryggerset, til han nu trækker vejret igen. Hvad kan det betyde? Både Anne-Mette og Johan ved, at det kan have store konsekvenser.

Annonce

Kroppen reagerer

Ambulancen kommer frem efter de 16 minutter, men hjerteløberne var der på ganske få minutter. Deres hurtige reaktion kan have gjort hele forskellen for Knud, men kun fremtiden kan vise, om den lille hjerne har kunnet klare at være død i så lang tid.

Den ene ambulanceredder lægger sig på båren bag i ambulancen, mens han holder om Knud hele vejen til OUH.

Anne-Mette kører med og sidder på forsædet. Først nu begynder hendes krop at reagere på det, der lige er sket. Ambulanceredderen bag i bilen forsikrer hende om, at Knud har det fint, men adrenalinen i hendes krop reagerer nu og gør hende svimmel.

Hun ærgrer sig over, at hun ikke har fanget, at hun kunne have fået gang i Knuds vejrtrækning, hvis hun havde rystet ham lidt. Ja, faktisk ville hun ønske, at hun havde taget ham i benene og rystet ham godt, så slimen i halsen havde flyttet sig.

Her er Knud to måneder gammel. Billedet her er taget få dage før hjertestoppet. Privatfoto

Inde på sygehuset opfører Knud sig helt normalt for en nyfødt. Han bliver koblet til slanger og måleudstyr, og selv for en læge, der er vant til den slags, så er det voldsomt at se sit lille barn her.

Annonce

Virus gav hjertestop

Hurtigt finder lægerne ud af, at Knud har haft RS virus, Respiratorisk Syncytialvirus, der forsnævrer luftvejene, men kun har symptomer som en almindelig forkølelse. For helt små børn med små luftveje kan det være farligt, men ikke for lidt større børn. Her vil man måske aldrig nogensinde opdage andet end almindelige forkølelsessymptomer.

Efter nogle dage til observation på sygehuset kommer familien hjem igen. Knud ser helt normal ud, men familien ved, at de i de kommende år skal holde øje med, om han udvikler sig, som han skal. Om han har fået en hjerneskade.

Familien finder ro i, at når RS Virusset til efteråret vender tilbage til daginstitutionerne, hvor de større søskende nok har haft det med hjem fra, så er Knuds luftveje blevet meget større, og han vil ikke længere være i farezonen for, at luftvejene igen lukker i.

Annonce

Livet er en gave

Tre år er gået, siden Knud døde. Oplevelsen sidder stadig i dem alle. Storebror Alfred er meget opmærksom på, om Knud er syg, og hvis lillebror er så syg, at han skal have en dag hjemme fra børnehaven, vil Alfred gerne være hjemme også, så han kan holde øje med, om broderen nu bliver så dårlig, at han dør igen. Vera var nok så lille, at hun ikke husker ret meget af det.

Anne-Mette får stadig svimmelhedsanfald i pressede situationer. Her giver kroppen en påmindelse om, hvad der skete den 8. april 2019.

Johan er blevet ekstra opmærksom og tjekker mindst én gang hver nat, om alle børn stadig trækker vejret.

Og Knud - han er en helt almindelig treårig. De 16 minutter var lang tid at forsvinde fra livet, men han blev hjulpet så godt, at han i dag ingen mén har.

Hjertestoppet kunne nemt have forårsaget en hjerneskade hos Knud, og familien har sammen med pædagogerne i Knuds institution været ekstra opmærksomme på, om der med tiden har vist sig skader hos ham, men han er sluppet helt uden mén. Foto: Søren Gylling

Han er en kvik dreng, der kan lide at hjælpe til, når der skal ordnes praktiske ting. Især er han glad for at lægge brosten i haven sammen med sin mor.

Familien vil for altid have oplevelsen med sig. Livet har fået en anden dimension nu, for det er blevet tydeligt, at livet er en gave, der meget hurtigt kan forsvinde igen.

Anne-Mette synes, hun giver børnene lov til mere efter Knuds død og genoplivning. Det gør hende glad at se, at de er glade. Men hun er også mere opmærksom på mange ting. Bange for flere ting. Hun er for eksempel temmelig streng med, om alle mand husker at få cykelhjelmen på, eller om man kører for vildt på cykel.

Den før naive tro på, at livet ikke gør ondt på dem, og at uheldet rammer naboen, er væk.

Hun ved, det er absurd, for i sit job står hun hver dag med folk, der mister, men det er noget andet, når hun er hjemme og ikke har den hvide kittel på. Derhjemme var livet anderledes roligt, og her var ingen fare på færde. Sådan er det ikke mere. Derfor husker de at sætte pris på de små ting i hverdagen.

Der er også flere krammere og flere smil, og det er små ting som det, der kan mærkes helt ind i det sted i maven, hvor gode minder gemmes.

Annonce

Forskellen på liv og død

At der den aprildag var hjælp inden for rækkevidde gjorde hele forskellen for Knud. At hans mor og far trådte til og gik i gang med hjertelungeredning.

Johan tænker ofte på de familier, der ikke er så heldige, som familien Søltoft var den dag. Hvilken sorg, de må bære rundt på.

Både Anne-Mette og Johan var i stand til at træde til. Måske var der en god portion faglighed i rygsækken, der hjalp dem til at handle rigtigt. Også selv om Anne-Mette mere var mor end læge, da hun pustede livet tilbage i sit barn.

I dag er Knud en helt almindelig dreng på tre år. Han er kvik og glad og nyder at være ude i haven sammen og hjælpe sin mor. Foto: Søren Gylling

Knuds forældre har et ønske. Et ønske om, at langt flere mennesker kan og tør træde til, hvis der bliver brug for det. Man skal ikke være professionel ambulanceredder, men hvis man kan det basale inden for førstehjælp, så kan man holde døden væk fra et menneske, indtil professionelle kan træde til.

Hvis man kan handle uden at gå i panik. Hvis man kan træde til i stedet for at fortvivle og gøre ingenting.

Det kan gøre hele forskellen.

Annonce
Assens For abonnenter

Susanne knokler i frontlinjen for at hjælpe med MitId: - I en lang periode havde vi næsten ikke tid at spise

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Jens føler sig druknet af Odense Havn, når markerne står under vand: Så kom der også en ejendomsmægler forbi

Middelfart For abonnenter

Efter flere våde år på kartoffelmarkerne: Landmanden Michael har sat gang i planer om kæmpe solcellepark på Vestfyn

Odense

Efterlyst 73-årig kvinde fundet omkommet

Odense For abonnenter

Tvangslukket vinbar fandt ud af at tjene penge under corona - men det gav et økonomisk smæk året efter

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Odense For abonnenter

Etårige Anker bliver en af letbanens allerførste passagerer: Får unik oplevelse med ni andre læsere

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter kritik af overfyldte affaldsspande er der ændringer på vej: - Vi er nødt til at gøre noget

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Kerteminde

Godsejer kæmper videre for sine solceller: Først fik han ja, så nej, nu vil han have et ja igen

Nordfyn For abonnenter

Kenneth Stage overtager Bogense Fysioterapi efter 32 år med Claus Andersen ved roret

Odense

I Byen Odense: Ny restaurant får navn og mange nyheder på vej

Annonce