Annonce
Sydfyn

Knap en halv million til udsatte børn: Cykelløb kom til Svendborg - men politikerne udeblev

Anders Bondo Christensen (midt for), der er formand for Danmarks Lærerforening, har været med til cykelløbet hvert år, siden det startede. - Det er et helt fantastisk initiativ, at den her forening på frivilligt basis gør noget for folk, som har det svært, fortalte han. Foto: Helene Thau Jackson.
2. pinsedag lagde cykelløbet Broen Danmark Rundt vejen forbi Svendborg. Her tog lokale frivillige imod rytterne, der har indsamlet knap en halv million til fritidsaktiviteter for udsatte børn og unge.

Svendborg: Klik, klik, klik, klik.

Sådan lød det, da 35 par cykelsko stavrede over fliserne gennem fattiggården mandag formiddag.

Det var nemlig med cykelshorts og højt humør, men nok også en anelse ondt i bagdelene, at rytterne fra cykelløbet Broen Danmark Rundt ankom til Forsorgsmuseet i Svendborg, hvor der var serveret kaffe og fedtemadder til de trætte ryttere.

Det er tredje år, at cykelløbet afholdes, og overskuddet fra løbet går til foreningen Broen Danmark, der hjælper børn fra udsatte familier til at kunne deltage i fritidsaktiviteter. En af turens faste ryttere er Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening.

- Det er et helt fantastisk initiativ, at en forening på frivilligt basis gør noget for folk, der har det svært, og så er det her hold også helt uovertruffen, mener han.

Annonce
Cykelrytterne har taget turen fra Silkeborg og skal slutte i Bornholm, hvor de gerne skal ende inden weekenden. De 35 deltagere har indsamlet 450.000 kroner, der går til udsatte børn og unge. Foto: Helene Thau Jackson.

Politisk afbud

Det var Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, der, sammen med erhvervsmanden og cykelentusiasten Flemming Bøgely fra Silkeborg, i sin tid fik idéen til cykelløbet, men DF-politikeren var altså ikke selv at finde i de røde cykelshorts i år. Selvom han, sammen med christiansborg-kollegerne Morten Østergaard (R), Jacob Mark (SF) og Magnus Heunicke (S) havde planlagt at træde i pedaler for de udsatte børn, var der meldt afbud fra alle fire politikere.

Den eneste folketingspolitiker, der faktisk kunne finde tid til cykelløbet var den nyvalgte Stén Knuth (V), der tidligere har siddet som borgmester i Slagelse Kommune.

- Det her er en enorm vigtig sag, og det ved jeg, at de andre også synes, også selvom de ikke kunne være med i dag. Da jeg sad som borgmester, var jeg med til at etablere lokalafdelingen for Broen i Slagelse, og i 2018 blev jeg så spurgt, om jeg ville deltage, og det ville jeg selvfølgelig gerne. Både for motionen og det sociale, men også for de mange familier, der har brug for hjælpen, fortalte han.

Lokale kræfter

Svendborg var første stop på tredje etape af turen, der startede i Silkeborg lørdag formiddag og afsluttes fem dage og 700 kilometer senere i Allinge på Bornholm, som folkemødet sættes i gang.

Sekretariatsleder for Broen Danmark, Erik Haumann, var sammen med lokalafdelingen for Broen i Svendborg mødt op på Forsorgsmuseet for at modtage rytterne.

- Cykelløbet har i år indsamlet 450.000 kroner, og de penge bliver så fordelt ud til vores lokalafdelinger for at hjælpe børn og unge i alderen 6 til 17 år i gang med fritidsaktiviteter. Det kan for eksempel være at hjælpe til med kontingentet, støtte til udstyr, et buskort eller en brugt cykel, forklarer han.

Rytterne står hver især for at skaffe sponsorer til løbet og skal derudover selv betale 8000 kroner for at deltage. I Svendborg har lokalafdelingen tidligere være lukningstruet, fordi de manglede frivillige, men siden er nye kræfter kommet til, og formand Mette Fabech har sammen med fire andre frivillige bygget lokalafdelingen op igen.

- Da jeg hørte om det nede i Frivillighuset, sagde jeg, "gi' mig det, lad mig prøve", og jeg føler faktisk, at vi er ved at være derhenne, hvor vi kan lægge en plan for, hvordan vi skal udvikle arbejdet fremover.

Siden Mette Fabech blev formand har foreningen blandt andet hjulpet flere børn fra fodboldklubben Stjernen med på fodboldlejr.

Klik, klik, klik, lød det fra cykelskoene, da rytterne trak cyklerne ind i forsorgsmuseets gård. Foto: Helene Thau Jackson.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce