Annonce
Faaborg-Midtfyn

Klummeskribent: 'Krydstogskibe er nytteløse, overflødige og langt de fleste så idylliske som en automatiseret bilvask'

M/S Deutschland under indsejlingen til Faaborg, mens klummeskribenten stod på fastlandet og dagdrømte. Foto: Andreas Greve.
Annonce

En af mine yndlingsbøger er "Kæresten er i favn om få minutter" af Thomas Winding. Den handler dels om kærlighed og dels om færger.

Jeg synes, de to ting passer godt sammen – om det så bare er kærlighed til færger. Men den drejer sig ligeså meget om øer og øboerne og kommer til fantastiske erkendelser:

„Om øerne i det sydfynske øhav må det vist siges, at hvis de ikke var forbundet med færger, vil de formodenlig sejle fra hinanden.“

Med andre ord, der hviler et stort ansvar på færgefarten: Den er vigtig, den er nødvendig – og ovenikøbet hyggelig.

For nu at komme til det komplet modsatte, nemlig til nutidens krydstogtskibs-uvæsen - cruise industry - og dens hensynsløse gesjæftspolitik. Ingen af de tre færge-kriterier gælder for den, tværtom.

Krydstogskibe er nytteløse, overflødige og langt de fleste så idylliske som en automatiseret bilvask og omtrent så behagelige som et shoppingcenter ved motorvejen. Havne har de kun brug for som påskud: Passagerne skal tro, de er på en rigtig rejse og i det fremmede. Det eneste, som skibet i ny og næ mangler, er postevand. Alt andet har de med sig. Jeg har afprøvet et par Traumschiffe og må sige, at jeg foretrækker til enhver tid færger fremfor såkaldte drømmeskibe – om der så var en daglig afgang fra Faaborg til Assens.

Thomas Windings børnebog spiller for det meste på „Digø", hvor folk (modsæt dem på „Migø") er ret beskedne. Ambitiøst på den lidt ubehagelige facon er kun købmand Iversen, som også er turistchef. For at få turister til øen prøver han alt: alt muligt og alt for meget.

„Turismen er kommet for at blive!“, påstår han.

Og de andre svarer, at det lyder rimeligt, for:

„Vi andre kan jo heller ikke slippe væk.“

Selvom det er ment som spøg, peger den i en vigtig retning: Man skal ikke lave om på det hele kun for at få turister. Dem, som bor et sted, burde fortsat kunne holde ud at være der.

Da krydstogtskibet „M/S Deutschland“ kom til Faaborg, fik den en fantastisk velkomst med salut og musik og alt muligt gøgl på gaderne. Det var faktisk temmelig overdrevet i relation til dets liggetid på knap fire timer - dvs. tre timer netto for passagerne. Jeg personligt dagdrømte, at Kanonerlauget havde skudt med skarp den dag og fået ram på skuden. Så ville egnen for alvor havde fået sig en turistattraktion: „Deutschland“ on the rocks i Faaborg Fjord, med en flot hældning på 37 grader mod klokketårnet – tænkte jeg, da jeg tog fotoet.

Men måske kunne det også hjælpe bare at sige nej tak! Havn forbi! Eller håbe på, at det ikke bliver oftere end et par gange om året. Der er nok fejl at tage fat i, men krydstogtsturismen skulle Faaborg springe over. Spørg bare Barcelona, Venezia eller Dubrovnik og især havnebyer, som er mindre end de nævnte, f.eks. langs kysten af Kroatien. De føler sig fuldstændig overrendt og oset til.

Navigare necesse est – det er nødvendigt at sejle.

Ikke mindst for en havneby. Men sejlende storhoteller med indlagte forlystelsesparker er der ingen fidus i.

For at citere en sidste gang fra Windings bog: „Det er jo ikke varer, vi mangler, men kunder!“

Og altid passende er: „Nu er jeg sku kaffetørstig!".

Og når det bliver sagt i vores familie, er samtalen slut.

Andreas Greve

Bopæl: Østerbrogade, Faaborg

Beskæftigelse: Skribent, lyriker, satiriker, rejseskribent, børnebogsforfatter. Seneste børnebog er "Komm bald wieder" 2018 hos Atlantis, Zürich, og som i 2019 blev til "Kom snart igen" hos Forlaget Turbine, Aarhus.

Engageret i andet: Holder oplæsninger af sine bøger for voksne og børne - og gerne tosproget (dansk og tysk)

Fritidsbeskæftigelser: Havkajak. At male og tegne, desværre alt for lidt.

Andreas Greve. Foto: Arne Weychardt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Fyn For abonnenter

Analyse: Nyd ferien - Fynske borgmestre vender tilbage til bedre, men usikker økonomi

Annonce