Annonce
Sydfyn

Klumme: Planlæg den grønne omstilling

Søren Kvistgaard. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. FOTO: Andreas Bastiansen
Annonce

Den forventede godkendelse af kæmpevindmøllerne ved Broholm ligner mere og mere en rigtig møgsag for det store byrådsflertal, der – indtil videre – støtter projektet. Den lokale modstand er massiv og vedvarende. Der er fortsat vigtige – og ikke på tilfredsstillende vis besvarede – spørgsmål om møllernes indvirkning på naboernes sundhed, velfærd og økonomi. Beretninger fra møllenaboer andre steder i Danmark dukker regelmæssigt op. Mange af dem bekræfter, hvad modstanderne mod broholmmøllerne frygter: Helbredsskadelige støjgener døgnet rundt.

Samtidigt nager det også – i hvert fald mig – at møllerne forventes godkendt alene som følge af, at en privat investor tilfældigvis meldte sig på banen. Og ikke som et udkomme af en visionær og omfattende planlægningsprocess.

Myriader af ord er efterhånden brugt på at retfærdiggøre en i bund og grund forkert beslutning. Forkert, fordi den er for nem, for opportun og glemmer mellemregningerne i form af et større antal civile ofre. Projektet ankom for belejligt, og vores byrådsmedlemmer må have gnedet deres øjne næsten ude af stand til at fatte det mirakel, der i form af en velbeslået sjællandsk godsejer åbenbarede sig for dem. Og som helt uden anstrengelse tillod dem at hjemtage en hurtig gevinst i kommunens grønne omstilling, uden skelen til nøjere planlægning.


Vores byråds-medlemmer må have gnedet deres øjne næsten ude af stand til at fatte det mirakel, der i form af en velbeslået sjællandsk godsejer åbenbarede sig.


Fyns Amts Avis loddede 29. september stemningen blandt byådets forskellige partier. Det var interessant læsning. Løsgænger Jens Munk tror ikke, at generne fra møllerne ”er så store, som man går og forestiller sig. Jo højere møllerne er, jo mere stille og roligt kører de rundt - og jo mindre forstyrrer de ens blik.” Ikke just et videnskabeligt funderet synspunkt, men ét, der alene beror på en helt privat og subjektiv synsning. Og det vel at mærke fra en mand, der har beslutningsret i sagen. Vi burde kunne forvente mere saglighed end dette!

Symptomatisk for hele processen er Enhedslisten, der nikker ja til møllerne, men samtidig efterlyser en samlet kommunal plan for opstilling af møller og solceller. Og dermed udstiller forløbet i al dets bagvendthed: Først beslutning. Så planlægning.

Det er jo voldsomt, at man siger ja til kæmpestore industrianlæg, der givet vil påvirke en masse menneskers sundhed, økonomi og velfærd i årtier fremover, samtidig med, at man efterlyser en samlet plan for placeringen af disse anlæg. Kunne man dog ikke af respekt for de mange ubekendte sige nej og i stedet insistere på, at Svendborgs grønne omstilling skal ske i den rigtige rækkefølge: Planlægning efterfulgt af eksekvering. Så ville vi måske også undgå den bizarre situation, at møller rejses i et område, der grundet de lokale vindforhold ikke er særligt velegnet til vindenergi overhovedet. Som det er tilfældet på Broholm.

Vi kunne sågar vælge at købe vores bæredygtige strøm udenbys, i stedet for at lade tilfældighederne råde og plastre vores natur til med hvid glasfiber. Så ville vi samtidig vise respekt for indvendingerne fra de mange Broholm-folk, der er knap så opportunistisk anlagte som hovedparten af vores byråd, men naturligvis kæmper for deres egen velfærd og økonomi. Nøjagtigt som alle andre ville gøre.

Min opfordring til vores byråd, her en god uges tid før Broholm-beslutningen skal tages: Sæt det lange lys på, når I planlægger vores overgang til vedvarende energi. Tag en pejling på den teknologiske udvikling, og navigér derefter. Hvordan ser markedet for bæredygtig energi ud om 3-5-10-20 år? Hvilken teknologi vil i fremtiden give mest bæredygtig energi med færrest mulige gener for natur og mennesker? Mit bud er, at det nok ikke er landbaserede vindmøller.

Fremfor alt: Træf beslutningen når I har et overblik. Ikke før. Vores grønne omstilling skal helst ikke indebære, at borgere unødigt idømmes ”at tage én for holdet”, som uheldigt formuleret af et socialdemokratisk byrådsmedlem tidligere i debatten.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce