Annonce
Sydfyn

Klumme: Man gør min læge fortræd 2

- Hensigten med denne klumme er især at plædere for langt større fleksibilitet i beslutningsprocesserne for at optimere det lægefaglige arbejde generelt og ikke mindst for de praktiserende læger, der desværre bliver gjort fortræd igen og igen som vilkårene er for øjeblikket, skriver Anker Nielsen. Arkivfoto: Anna Stærbo
Annonce

Denne klumme er en fortsættelse af min klumme:"Man gør min læge fortræd". Den blev bragt her på siden 13.juni. Klummen dengang handlede primært om, at de praktiserende læger, af mange forskellige grunde, ikke altid kan tilbyde den behandling, de mener er den bedste i en given situation. I denne klumme retter jeg fokus mod nogle få tiltag, blandt mange mulige andre tiltag, der ville give praktiserende læger bedre behandlingsmuligheder fremover.

Beslutningskulturen i vort sundhedsvæsen er meget omstændelig for nu at udtrykke det pænt. I beslutningsprocessen meler de involverede parter, blandt andet Folketinget, Danske Regioner samt et utal af interesseorganisationer, primært deres egen kage. Alle parter vil have tilgodeset mest muligt af deres synspunkter, der ofte er i direkte modstrid med hinanden i deres målsætning. De kompromisser, der bliver indgået, er derfor ofte blottet for dynamik, vision og gennemslagskraft. Man kommer, populært sagt, sjældent ud af vadestedet.

Lige pludselig er der håb forude. Under corona-krisen har beslutningstagere været tvunget til at finde løsninger her og nu. Disse løsninger har været fordums-fri, dynamiske, fagligt velfunderede og derfor særdeles brugbare. Samarbejdet mellem kommune og almen praksis er kommet op i et betydeligt højere og resultatorienteret gear.

Nu og fremover drejer det sig frem for alt andet om at holde fast i essensen af den måde at træffe beslutninger på. Det drejer sig om, een gang for alle, at begrave den tunge, visionsløse, obstruerende struktur, der, i skikkelse af de 4-årige sundhedsaftaler, kvæler stort set alle tiltag til fremsynede forbedringer.


Politikerne må indse, at alt er anderledes efter corona-angrebet og finde langt højere grad af smidighed frem i måden, de håndterer sundhedsvæsnet på politisk.


En afgørende forskel til tidligere er, at personerne bag de akutte løsninger repræsenterer specialviden frem for hieraki. Her følger et eksempel på en "her og nu"-beslutning på et hospital, der får positive følger for de praktiserende læger:

Imod sædvane sidder hygiejnesygeplejersken i daglige møder med sygehusets direktør. De endevender et problem omkring akut overbelægning og når frem til en bæredygtig løsning, der medfører, at de praktiserende læger fortsat kan visitere patienter til den betræffende sygehus-afdeling. I modsat fald ville hospitalet nødtvunget skulle melde: "Alt optaget" og efterlade sig dyb frustration, afmagt og handlingslammelse med udsigt til kaos, inferno og kollaps.

I fremtidige beslutnings-tiltag i vort sundhedsvæsen bør man i høj grad skele til det, der skabte langt større fleksibilitet og faglighed under corona-krisen. Det er vigtigt for demokratiet, at der fortsat er politisk indflydelse, men politikerne må indse, at alt er anderledes efter corona-angrebet og finde langt højere grad af smidighed frem i måden, de håndterer sundhedsvæsnet på politisk.

Det er en generel opfattelse, at de praktiserende læger har for travlt i hverdagen. Eftersom de er fundamentet og det centrale omdrejningspunkt i al sygdomsbehandling, er det altafgørende at træffe beslutninger, der effektiviserer uden at gå på kompromis med patientsikkerheden. Et tiltag blandt mange andre kunne være at gøre mere brug af video-konsultationer, end tilfældet er for øjeblikket.

Det er imidlertid ikke risikofrit og skal praktiseres med omtanke. Risikoen er naturligvis, at lægen overser et symptom, der er vigtigt i forhold til at stille en korrekt diagnose. Til en begyndelse kunne man medtage den type receptfornyelser, der i dag kræver patientens personlige fremmøde. Hvert år konsulterer mange deres læge på en bestemt tid af året. Pollenallergikere eksempelvis. Mange af dem kunne uden risiko omfattes af video-konsultation.

Kronisk syge kommer ligeledes i betragtning. De har meget ofte behov for at tale med lægen. Kronisk syge er i forvejen grundigt udredt af omfattende undersøgelser, hvorfor risikoen for at "overse noget" er minimal.

Hensigten med denne klumme er især at plædere for langt større fleksibilitet i beslutningsprocesserne for at optimere det lægefaglige arbejde generelt og ikke mindst for de praktiserende læger, der desværre bliver gjort fortræd igen og igen som vilkårene er for øjeblikket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Annonce