Annonce
Faaborg-Midtfyn

Klumme: Madboder på Vestkaj udfordrer og åbner fællesskabet

Madboderne på Vestkaj har skabt megen debat i Faaborg. Nogle glæder sig over nyskabelsen, andre er bekymrede over konkurrence med etablerede madsteder på ulige vilkår. På billedet er det Karen Olsen, Faaborg, som passer Bar' Sushis madvogn. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce

Faaborg finder styrke i sine fællesskaber, og byen har en sjælden evne til at stå sammen, når det gælder.

Det har vi tydeligt set under corona-krisen, hvor faaborgensere satte en ære i at handle lokalt, hvor det var muligt, støttede de lokale spisesteder ved nærmest at tegne abonnement på deres menukort, og bakkede rørende op om "Faaborg hjælper Faaborg"-kampagnen, hvor byens to mediehuse skubbede al intern konkurrence til side og rejste 100.000 kr. til byens trængte erhvervs- og foreningsliv.

Omsorgen for hinanden kan måske også måles på, at Faaborg er sluppet relativt nådigt for smittespredning. Det ligger i byens DNA, at vi vil det bedste for vores by og passer på hinanden.

Alligevel bliver fællesskabet nogle gange udfordret - selv når nye initiativer tages i den bedste mening. Og sådan er det gået med historien om de nye madboder på Vestkaj.

Vores politikere har sat sig for, at den rømmede slagterigrund skal være et nyt kraftcenter i Faaborg. Det er en ambitiøs plan, som langt fra er gjort færdig, og nu starter den altså i etaper med, at Øhavsmuseet indretter sig i Frølageret, og at det er slut med biler på Vestkaj, der i stedet bliver hyggeområde med sommerboder.

Isoleret set er den plan sympatisk, og den viser politisk handlekraft.

Alligevel er den ikke problemfri, for i gennemførelsen af den ligger, at det i praksis er udenbys restauratører, der for en symbolsk husleje kan komme og skumme fløden af af den turistmæssige højsæson - i konkurrence med skattede, lokale madsteder med driftsomkostninger i en helt anden skala.

Det kalder på stærke følelser og deler byen i to: Dem, der synes, det er dejligt, at byen åbner sig, og glæder sig over muligheden for en hurtig gang fish & chips, en bakke sushi eller et glas vin i det fri. Og dem, der føler, at det er et angreb mod det fællesskab, som værner om de spisesteder, indehavere og ansatte knokler hårdt for - og som er blevet presset ekstraordinært af coronanedlukningen.

Torsten Cilleborg.

I den konflikt er det særdeles positivt at opleve, at madboderne faktisk rækker ud mod fællesskabet. Ayman Chanchiry, bor i Odense og er partner i Bar' Sushi og bror til indehaveren af fish & chipsvognen, Hamudii Chanchiry.

Ayman er begejstret for Faaborg og den modtagelse, han har fået, og han erkender blankt, at "huslejen" på 900 kr. er et fund til prisen. Nu har han tilbudt at donere en del af sin fortjeneste til "gode formål i Faaborg", og han overvejer mulighederne for at lave sushirestaurant i byen på permanent basis.

Han har tydeligvis set et fællesskab, han også gerne vil være en del af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce