Annonce
Erhverv

Klumme: Langeland kun overleve ved, at der satses endnu mere på udlejningen af ferieboliger og oplevelsesturismen

Jørgen Jensen, Lindelse. Foto: Hans-Henrik Dyssel

Foråret går på hæld, sommeren venter. Det er nu, Langeland skal være attraktiv for forhåbentlig masser af gæster og turister. Gæster i feriehuse og i ferielejligheder, turister i bil, på cykel, i lystbåd eller måske på gåben.

Vi har ganske meget at byde på, endnu mere venter derude, hvis bare vi vil det, og der fortsat er nogle, der tager initiativer. Øens placering i det sydlige Danmark med vand til alle sider er en oase. Sydlangeland har flere solskinstimer end andre steder i Danmark, og det kystnære klima kan enten være overraskende varmt eller en smule køligt. Der er noget for alle.

Som jeg ser det, kan Langeland kun overleve som en selvstændig kommune ved, at der satses endnu mere på udlejningen af ferieboliger og oplevelsesturismen. Lokale initiativer i Lohals i nord og Bagenkop i syd, viser vejen. Shores projektet i Bagenkop med havnebad og oplevelser på og i vandet, udvidelsen af Lohals havn med flydende shelters og endnu mere plads til gæstesejlerne rammer lige i plet hos alle, der elsker vand. Initiativerne skal blot markedsføres meget mere, selv om vi er godt på vej.

Annonce

Rudkøbing har bevaret meget det gamle købstadsmiljø, og jeg roser gerne bevaringsforeningen med formand Peter Dragsbo i spidsen for de mange initiativer, der tages. Ikke kun for at vise det, vi allerede har i Rudkøbing frem, men også for at komme med forslag til bevaring af bygningsmassen og stå i spidsen for guidede gåture i byen. En gåtur fra torvets gamle rådhus mod Gåsetorvet, videre ad Ramsherred, en rundtur gennem Smedegade og Vinkældergade og gennem Nørregade til Ørstedsgade er en sand lise for sjælen.

Rema 1000 burde i stedet koncentrere sig om Spodsbjerg, dér er der brug for en købmand.

At der fortsat arbejdes med planer om at bygge et Rema 1000 supermarked i Rudkøbing forstår jeg slet ikke. Det seneste forslag, hvor biblioteksbygningen og nogle private huse i Østergade og på Rolighedsvej rives ned for at give plads til en ny grim bygning og endnu flere parkeringspladser, er helt ude i hampen. Der er ikke brug for endnu et supermarked i Rudkøbing, hellere ikke til turisterne. Rema 1000 burde i stedet koncentrere sig om Spodsbjerg, dér er der brug for en købmand.

Jeg ser frem til, at der ryddes op i gårdene og bygningerne bag ved Eltrik. Turister i Grønnegården burde skånes for at se på den nuværende grimme bygningsmasse i forfald. Derudover er det på høje tid, at torvet bringes tilbage til det, torvet var engang: Et attraktivt midtpunkt i byen med brosten, et par træer, et par parkeringspladser og borde og bænke, gerne i forbindelse med en café. De nuværende grimme betonklodser og (somme tider) lidt rindende vand hen over nogle fliser, byder ingen velkommen.

Ørstedsparken mener jeg er overset. Med etableringen af et ormelignende legehus gjorde forrige kommunalbestyrelse ellers en indsats for at tiltrække flere gæster til Ørstedsparken, men det blev vist kun til et forsøg. Måske skulle man overveje at holde nogle udendørs arrangementer, fx musik fra en tribune en fast ugedag fra midt i juni måned til begyndelsen af august. Men vend lige statuen af Anders Sandøe Ørsted først. Det er mig en gåde, at han stadigvæk sidder i sin statsministerstol og kigger ind i nogle kedelige baggårde på Nørrebro.

En af Langelands store turistattraktioner, Skovsgård Gods i Hennetved, er vist gået i dvale. De fleste kender historien om frøken Fuglede, der i 1970’erne testamenterede godset i sin helhed til Danmarks Naturfond. Fredningsbestemmelserne er ganske omfattende og sætter vide grænser for, hvad der kan gøres for at tiltrække gæster og turister. Muligheder er der alligevel nok af, vel også økonomisk forsvarlige.

Det nuværende set up med godt 10 km dyrehegn, der omkranser store dele af Skovsgårds marker, overdrev og enge for sammen med nogle færiste i en vej med offentlig trafik at holde styr på store græssende dyr, opfatter jeg i bedste fald som et stunt undervejs til noget andet og bedre. Havde dyrene så haft deres oprindelse i Danmark, men nu er det skotsk højlandskvæg med store spidse horn, der udgør størstedelen af den levende besætning på en af Danmarks smukkeste (danske) herregårde.

Jørgen Jensen

Er radiomekaniker og elektroingeniør, årgang 1944.

Født og opvokset på Langeland, tilbageflytter i 2011.

Bor i Lindelse og tager gerne initiativer til gavn for borgerne på Langeland.

Derudover har man på Skovsgård bogstaveligt talt sat tyende og vognmuseet på porten, ligesom cafeen er lukket og nu forsøges forpagtet ud til fremmede. Det gør det ikke bedre, at bygningerne efterhånden trænger til en omgang grundig vedligeholdelse. Skovsgård er blevet en turistattraktion i forfald, og det kan ledelsen af Danmarks Naturfond ikke være bekendt.

Jeg ser meget frem til den dag, hvor der kommer andre boller på suppen og Skovsgård forhåbentlig bliver en af Langelands største turistattraktioner.
Annonce
For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Assens For abonnenter

Susanne knokler i frontlinjen for at hjælpe med MitId: - I en lang periode havde vi næsten ikke tid at spise

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Jens føler sig druknet af Odense Havn, når markerne står under vand: Så kom der også en ejendomsmægler forbi

Middelfart For abonnenter

Efter flere våde år på kartoffelmarkerne: Landmanden Michael har sat gang i planer om kæmpe solcellepark på Vestfyn

GOG

Følg med live, når afgørelsen falder: Hvem skal GOG møde i semifinalen?

Sport

For ét hold handlede Fyen Rundt særligt om frisk luft og frihed

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Odense For abonnenter

Tvangslukket vinbar fandt ud af at tjene penge under corona - men det gav et økonomisk smæk året efter

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter kritik af overfyldte affaldsspande er der ændringer på vej: - Vi er nødt til at gøre noget

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Nyborg

'Slagter' 22 høns: Der er grænser for kaglen

Odense For abonnenter

Etårige Anker bliver en af letbanens allerførste passagerer: Får unik oplevelse med ni andre læsere

Odense

Efterlyst 73-årig kvinde fundet omkommet

Annonce