Annonce
Livsstil

Klumme: Kunsten at kigge på sommerhus

Tegning: Gert Ejton

Jeg kigger på sommerhus.

Og det er jeg nok ikke den eneste, der gør.

Her under coronaen er jeg en

Annonce

af dem, der misundeligt har hørt om folk, der tager ud i deres sommerhus og arbejder.

Godt nok gør mit arbejde, at jeg kan sidde med en bærbar i køkkenet og kigge ud over haven. Men det er ikke helt det samme.

Så jeg kigger på sommerhus. Allermest i bededagsferien, hvor jeg sammen med et vennepar og deres datter havde fået den idé at cykle Fyn rundt på tre dage.

Alle købstæder skulle rundes, og undervejs overnattede vi på bed & breakfast, så oppakningen bestod stort set af et sæt skiftetøj og et dankort.

Vi fulgte de regionale cykelruter øen rundt, og de er så udspekuleret lagt, at man bliver ledt gennem den ene maleriske udsigt efter den anden. Med krogede biveje, slanke syrenhegn, rapsmarker, små havne, idylliske haver … og sommerhuse.

På turen gennem Fyns yderste omkreds kiggede jeg mindre på naturen og mere på sommerhusene. Det ene mere fristende end det andet.

Store, arkitekttegnede palæer med bæltblik. Små, sorte træhuse i randzonen mellem mark og strand. Højtbeliggende husvildeboliger overtaget af kunsthåndværkere eller alternative behandlere.

Forfaldne fiskehytter med bølgerne skvulpende ind over dørtrinnet. Skovhytter med stenskorstene. Glemte husmandssteder med Lillebælt i hele horisonten.

Parcelhusudstykninger med huse i hundredtal. Herregårde og hytter. Godser og genbrugsskure.

Typehuse bag Kattegat-diger. Arvegods, annekser og andensale. Bådpladser, bålsteder og bænkesæt.

Fyn har så overvældende mange forskellige pletter at placere et sommerhus. Hvad den ene har i udsigt, har den anden i strand. Hvad den ene har i nærhed til havneby har den anden i afstand til al civilisation.

Hjemvendt fra cykelturen talte jeg mere om sommerhuse end om siddesår. Og oppe i hovedet havde jeg allerede foretaget et par optimistiske beregninger over friværdi og lånemuligheder … da virkeligheden som ejer af et 108 år gammelt bevaringsværdigt byhus i klasse 3 trængte sig på.

Den virkelighed, der består i rumlende rør, mørnede mure, tørkeramt træværk, grasserende græs, hurtigtvoksende hæk, flækkede fliser, solskadet sokkel, skadedyr og skrald, hvæsende hvidevarer, vaklende wi-fi, pibende planker og vand, der skal væk.

Nej, når det i forvejen kniber med at få vedligeholdt én ejendom, hvad skal man så med to?

Så Fyn rundt i bededagene endte ikke med, at jeg blev ejer af et sommerhus. I stedet ofrede jeg et noget mindre beløb på cyklen. Så nu kan jeg både motionere og kigge på sommerhuse samtidig.

Andre folks sommerhuse.


På turen gennem Fyns yderste omkreds kiggede jeg mindre på naturen og mere på sommerhusene. Det ene mere fristende end det andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Måtte fyre medarbejder, da plejehjem fik forbud mod at handle i Brugsen: Nu tager brugsuddeler hatten af for politikerne

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce