Annonce
Sydfyn

Klumme: Jagten på stemmer rammer landbruget hårdt

Landmand Hans Jakob Clausen mener, at politikerne er dybt utroværdige, og at jagten på stemmer rammer det danske landbrug hårdt. Arkivfoto: Michael Bager.
Annonce

På forsiden af september-nummeret af Coop’s blad Samvirke kan man læse henvisningen ”Snart kan det være slut med at drikke vand fra hanen”. Årsagen er, må vi forstå, landbrugets brug af pesticider.

Det er selvsagt ikke en påstand, som Samvirke kan føre noget som helst belæg for i artiklen inde i bladet. En af hovedkilderne er professor ved DTU og betegner da også i Effektivt Landbrug-påstanden som ”noget forbandet sludder”.

I artiklen gøres der også store anstrengelser for at miskreditere Roundup som kræftfremkaldende. At EU’s eget agentur, EFSA, frikender stoffet, finder man ikke grund til at nævne. Ej heller at Miljøstyrelsen konkluderer, at det er sikkert at anvende Roundup både i forhold til sundhed og miljø.

Mange kan nok huske, at Samvirke for tre år siden lavede et tema om pesticider og fødevarer, hvor den journalistiske behandling og ikke mindst billedvalget var et studie i mistænkeliggørelse af den konventionelle produktion. Nu må man så endnu engang undre sig over, at Coops medlemmer skal betale for, at Samvirkes redaktion får lov at lufte udokumenterede påstande, der kun kan medvirke til at skabe frygt og forvirring hos medlemmerne.


Hvad er det dog for en syg kultur, som bliver ved med at miskreditere landbruget?


Så er det, jeg spørger mig selv: Hvad er det, der foregår i visse kredse i samfundet? Hvorfor skal hr. og fru Danmark have en fordrejet holdning af dansk landbrug? Ligesom forleden dag da jeg så fjernsyn, hvor jeg nær havde fået aftenkaffen galt i halsen, da jeg hørte Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa, der sagde, at man ikke havde nogen fremtid inden for film og medie-branchen, hvis man stemte borgerligt - og særdeleshed ikke, hvis man talte positivt om dansk landbrug.

Hvad er det dog for en syg kultur, som udspejler sig og bliver ved med at miskreditere landbruget? Men det gælder kun om at erobre de grønne stemmer i befolkningen. Og man høster ikke grønne stemmer ved at rose landbruget. Det gør man ved at kritisere erhvervet og kræve nye stramninger. For derved signalerer man, at man som politiker er en strammer, der vogter over miljø og dyr.

BLÅ BOG

Hans Jakob Clausen er uddannet landmand og arbejder i dag som landmand bosiddende Kragholm ved Rudkøbing.

Sidder i bestyrelsen hos Landbrugsforeningen Centrovice, hvor bestyrelsen driver den politiske dagsorden og kæmper for indflydelse på vilkårene for landbruget både lokalt, regionalt og landspolitisk.

Hans Jakob Clausen er desuden medlem af Othellologen i Rudkøbing og er involveret i Flyverhjemmeværnet.

Men ser man på danske landmænd som bagmændene bag vores nations fødevareproduktion, der når ud til alle verdenshjørner, er dansk landbrug og følgeindustrien en gigantisk succeshistorie, som det er nærmest forrykt at kritisere i det omfang, danske politikere har for vane i deres uendelige jagt på næste stemme.

Det er ikke noget, jeg griber ud af den blå luft. Men denne gang er det Epinion, som for Food Nation har stukket fingeren i jorden og spurgt internationale beslutningstagere i fødevarebranchen om deres syn på Danmark. Og her roser udlandet vi danske landmænd og hele fødevareklyngen. Nærmest til skyerne.

Jeg er helt med på, at der er stemmer at hente, når politikerne kritiserer danske landmænd. Men seriøst er det langt fra, når virkeligheden er, at man i en perlerække af lande, vi eksporterer til, storroser vores fødevareproduktion – fordi vi landmænd leverer fødevare i verdensklasse - på de selvsamme punkter, som danske landmænd møder evig kritik for fra danske politikere. Her syntes jeg, det er dybt utroværdigt af vores hjemlige politikere. Og det udstiller tydeligt, hvad jagten på stemmer gør, når mit erhverv altid bliver talt nedladent til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce