Annonce
Middelfart

Klumme: Hvad der skete under en orange kunstinstallation fra New York

Kunstværket et lavet af kunstnergruppen Behin Ha Studio fra New York og hedder Together Apart. Det er støttet af Statens Kunstfond og Region Syddanmarks Kulturpulje. Og det har inspireret direktør for Brobygning Middelfart, Lene Lawaetz, til denne uges klumme. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce


Forleden blev jeg dybt berørt. Noget jeg har haft svært ved at sætte ord på, stod pludselig let vibrerende lige foran mig.
Kunstværket Together Apart med sine meterlange, orange linjer, der vibrerer i vinden, mindede mig om, hvordan vi alle på grund af coronavirus er tvunget til at træde lidt væk fra hinanden. Men ligesom de lange linjer samler sig langt oppe over mit hoved og giver hele installationen et majestætisk udtryk, så har vi her i Middelfart siden marts vist, at vi sammen udgør et fællesskab, som ikke lige lader sig feje af banen af vinden.

Installationen i parken ved Clay Keramikmuseum er skabt af et kunstnerkollektiv fra New York. Det er inspireret af hele situationen omkring corona, som har gjort det nødvendigt at udvikle værker til steder, de ikke har været. Deraf navnet Together Apart, eller på dansk; Sammen hver for sig.
Men for mig stående der under de orange linjer, var det som at komme helt tæt på hvert et spillevende, aktivt medlem af fællesskabet her i Middelfart-området.

Og det bevægede mig dybt.

Lene Lawaetz er direktør for Brobygning Middelfart og står som prissponsor til Byens Bedste Middelfart i form af Brobyggerprisen. Foto: Jan Bonde

Inden længe skal vi uddele Brobyggerprisen ved Melfar Postens event, Byens Bedste. Det er en festaften for detailhandlen, oplevelsesstederne og spisestederne, hvor vi forhåbentlig om coronasi-tuationen tillader det, kan fejre al den aktivitet, der er skabt siden sidste efterår.

Det er også en anledning til at mærke fællesskabet, og give hinanden positiv opmærksomhed.

Brobyggerprisen er Brobygning Middelfarts specialpris, som modsat de andre priser på aftenen ikke er en publikumspris. Den er et kærligt skulderklap direkte fra os til en brobygger her fra området, der i særlig grad kan virke til inspiration for andre.

Sidste år gik prisen til genbrugsbutikken Minikartellet, hvor Liset Skov og Katja Kingo sammen havde skabt en lille børnetøjsbutik med events og en engageret, loyal kreds af kunder. Med prisen følger 10.000 kroner, som Minikartellet investerede i at udvide butiksarealet, renovere og købe butiksinventar. Katja Kingo fik derefter med den anerkendelse og energi, der følger med prisen, lysten til at satse på en helt ny forretningsmodel og genbrugstøj i luksusklassen med den ny butik Re:Love.

Men der er mange andre nye butikker i gadebilledet. Melfar Posten har, sammen med sine læsere, kastet lys på ideer til butikker, hvilket har medvirket til, at butiksruder med folie er næsten helt væk i Algade. Siden vi sidst var samlet til Byens Bedste har byen fået en ny skobutik, en ny is-butik, en brætsspilscafe er på vej, og flere gallerier er åbnet for at nævne nogle få. Faktisk er hver eneste borger brobygger, når de bruger byen og området, og når de sætter ord på begejstringen og stoltheden med hashtagget Ilovemiddelfart på sociale platforme.

Brobygning handler om at se muligheder i uudnyttede ressourcer på tværs af lejemål, matrikler og forretninger. Det handler om at løfte hinanden og skabe nye løsninger. En ledig kompetence i én forretning kan være en anden butiksejers redning i en særlig situation. Men det er også den frie udveksling af ideer, drømme og mål, der bakkes op af omverdenen.

Opbakning fra omverdenen mærkede byens detailhandel, da store virksomheder sammen med kommunen, erhvervsråd, turistforeningen og kultur- og idrætslivet byggede bro til en attraktiv sommerby til de mange danskere, der valgte at holde ferie i Danmark i år.

Ligesom linjerne i kunstinstallationen Together Apart oppe ved Clay har vi alle hver vores forretning, men vi har vist gennem foråret og sommeren, at vi er et stort, spektakulært fællesskab, der kan løse meget sammen, når blot vi får øjnene op for hinanden. Som den lokale kunstner Steffan Herrik formulerer det i sin anmeldelse af Together Apart: Den er som en teaterforestilling eller en film. Man skal skynde sig at se den, mens den er der.

Vi ses til Byens Bedste den 3. oktober - digitalt på fyens.dk/middelfart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce