Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Debat

Klumme: Glem ikke de afghanske kvinder

Hanne Davidsen, tidligere sognepræs, er dagens klummeskribent. Foto: Katrine Becher Damkjær

Der sker mange grumme ting ude i verden lige nu. Vi har med rette stærkt fokus på Ukraine. Krig er altid grufuld, og det er tæt på. Der sendes appeller om hjælp ud hver eneste dag, og rigtig mange er villige til at handle. Det er godt.

Men i ly af den opmærksomhed som Ukraine får, går det næsten ubemærket hen, at Taleban i Afghanistan trin for trin fratager de afghanske kvinder deres rettigheder. Det sidste, vi har hørt om, er indførelse af påbuddet om, at alle kvinder skal bære burka. Burka er en klædedragt, der dækker kvinden fra top til tå. Hun kan kun se ud gennem et lille netgardin, der er sat for øjnene.

Dette påbud vidner om et kvindesyn, der foragter og nedværdiger kvinden. Kvinden betragtes som et væsen, der besidder en seksualitet, der skal tæmmes. Kvinden og hendes seksualitet ejes af hendes mand, der har ejendomsret over såvel kvindens krop som ånd. Dette kvindesyn er ifølge Taleban dikteret af Koranen, altså Allah selv, så det kan ikke diskuteres. Set med vestlige øjne er det klart, at en sådan kulturel og religiøs praksis skal bekæmpes.

Annonce

Kvinderne fratages helt basale menneskerettigheder.

Hanne Davidsen, tidligere sognepræst

Jeg ved godt, at der i Europa findes reformvillige muslimer, men de er desværre i mindretal, og de har ingen magt. Men mit håb er da, at de med tiden vil få held med at gennemføre reformer. Ændringer af islam, nye fortolkninger, nye praksisser skal komme indefra. Det er en hård kamp, som mænd og kvinder må gå sammen om at udkæmpe.

Det Europæiske Menneskerettighedsråd offentliggjorde i januar i år en række af de tiltag, som Taleban har indført, og som har ramt de afghanske kvinder hårdt:

1. Forbud mod at vende tilbage til betalt arbejde.

2. Flertallet af piger nægtes undervisning fra 7.-12. klasse.

3. Krav om at en mandlig værge skal følge kvinder, når de bevæger sig i det offentlige rum.

4. Forbud mod af bruge offentlig transport uden at være ledsaget af en mandlig værge.

Blå bog

Hanne Davidsen er fhv. sognepræst

1985 i Langå-Øksendrup-Svindinge pastorat

1993 Mårslet pastorat

2015 Rudkøbing-Simmerbølle pastorat

Formand for Åben Himmel – Foreningen til Kirkespillets Fornyelse siden 1997.

Kvinderne fratages således helt basale menneskerettigheder. Deres selvbestemmelse er totalt frataget dem. Kvinder kan ikke uddanne sig, tage betalt arbejde, færdes frit. De skal blot tie og underordne sig. Det er svært at sætte sig ind i, hvordan det må være sådan helt at have mistet sin frihed. Tænk dig: Du kan ikke bare tage bussen og køre, hvorhen du vil. Du er totalt overvåget. I hjemmet finder du måske et fristed, men kun hvis din mand er solidarisk med dig og selv føler sig krænket af de nye regler. Kvinderne er havnet i en frygtelig klaustrofobisk tilstand. Der er tale om systematisk krænkelse af deres rettigheder. Det er kønsbaseret vold. Overholdes disse regler – sammen med burkapåbuddet – ikke, risikerer også kvindernes mænd straffe som bøder, fyring eller fængsling.

Nu er der måske en og anden, der kan huske, at apostlen Paulus sagde, at kvinder skal tie i forsamlinger. Det er rigtig, men det er 2000 år siden. Kristendommen har udviklet sig, og i dag er over halvdelen af folkekirkens præster kvinder. Og jeg er sikker på, at der i de taler, der i øjeblikket bliver holdt i kirkerne for drenge og piger i anledning af deres konfirmation, bliver lagt vægt på ligeværd, anerkendelse og respekt. Både drenge og piger får i de danske kirker at vide, at de er elsket uden forbehold, uden betingelse. Uanset køn, status, hudfarve, etnicitet, alder anerkendes vi, som dem vi er. Sådan er kristendommen ikke hierarkisk, men inkluderende og forudsætter gensidig respekt og ligestilling.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Navne

Den 45-årige guldlægger Jack snakkede med landstræner Kasper Hjulmand på direkte tv: I 1987 fik han sin største oplevelse med landsholdet

OB

Brøndby Stadion bliver stribet: Bus efter bus efter bus kører OB-fans til pokalfinalen

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Odense

Madklubben overtager fire lejemål centralt i Odense og åbner to nye restauranter: - Vi har fået en fantastisk modtagelse

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Kultur

Vilde Windfeld vinder Webster-pris

Kerteminde For abonnenter

Rossano og Simon driver italiensk restaurant med stor succes: Snart kan de fejre en historisk milepæl

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: 10. klasse på Kold College viser, at unge godt vil have en faglig uddannelse

Annonce