Annonce
Fyn

Klumme: Gaver fra jorden

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Den anden dag lå en pose med sprøde, lysegrønne asparges på dørtrinnet. En lille gave af overflod fra en nabos køkkenhave, der smagte af nødder, ærter og sommer.

Andre gange har vi fundet valnødder hældt ned i træskoene eller et par klementiner med en rød sløjfe om. Alt sammen fra forskellige naboer - en betegnelse, der herude på landet dækker hele vejen og endda lidt længere omkring.

De små gaver fra haverne er en fin hilsen og en lille tanke, der altid giver glæde. Selv giver vi også af havens frugter: grønne valnødder til kvinden, der laver snaps, persille-duske til vegetarnaboen, jordbærplanter og blomsterfrø til min far, og sætteløg og rosenkål-spirer til min mor.

Annonce


Ude i jordbærbedet tænker jeg ofte over den evige udveksling. Ikke bare mellem os mennesker, men også mellem os og naturen. Mit åndedræt, for planternes ilt. Og giver man dem også vand og sol, får man store, røde bær.


Kloge mennesker siger, at man skal give det, man søger.

Giv kærlighed, hvis du søger kærlighed. Giv omsorg, hvis du søger omsorg. Og giv planter, hvis du gerne vil have en solbærbusk eller et aspargesbed. Vi har fået begge dele i år af nogen, der havde for meget.

På den måde avler overskud mere overskud. Haven bugner og udvider sig. Næste år kan jeg koge solbærmarmelade af høsten af buskene. Lave stiklinger af stikkelsbærrene, få dem til at gro og dele dem ud til andre, der mangler.

I det hele taget burde vi være bedre til at give og tage imod. Ikke nødvendigvis ting eller planter hver gang. Men også en kompliment, en tanke eller et ønske.

Måske bare et smil.

Jeg læste engang K.E. Løgstrups ”Den etiske fordring”, og en ting er altid blevet i mig. At man i mødet med andre mennesker altid har en indflydelse på - og dermed et ansvar for - den anden. Løgstrup skrev ordrene: ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.”

Der sker en konstant udveksling mellem os. Både i de overfladiske møder og de helt dybe relationer. Og husker man på det, tænker man også over, hvad og hvordan man giver.

Øjenkontakt på gaden. En blomst til en værtinde. En kop kaffe til en veninde. Eller en plante til naboen. Altid givet fra hjertet og ubetinget. Uden tilknytning til resultatet. For ellers er en gave vel ikke rigtig en gave?

Ude i jordbærbedet tænker jeg ofte over den evige udveksling. Ikke bare mellem os mennesker, men også mellem os og naturen. Mit åndedræt for planternes ilt. Og giver man dem også vand og sol, får man store, røde bær, der smager af sukker og fløde i sig selv.

Det er gaver direkte fra jorden.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Kultur For abonnenter

Ruben har været ædru i 300 dage - og fuld i 46 år: Nu er ensomheden er flyttet ind på Ærø

Middelfart

Harmonikasammenstød på motorvej: Forlænget rejsetid på op mod 25 minutter

Erhverv

El-direktør maner misforståelser i jorden: - Vi håber snart at se madvognene tilbage på havnen

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Assens

Børn "fangede" krybdyr ved Terrariet: Ny app er startskuddet til noget større

Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

Danmark

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Sydfyn

To personer kørt på hospitalet: Brand i nybyggeri af uvisse årsager

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Middelfart

Mathias tripper for at genåbne sin natklub: - Jeg har aldrig før haft så mange sommerfugle i maven

Annonce