Annonce
Debat

Klumme: Går vi glip af noget? Nej, tværtimod.

Hanne Davidsen, sognepræst
Annonce

Psykologiprofessor Svend Brinkmann skrev i 2017 bogen Gå glip! I bogen opfordrer han os til at begrænse vores oplevelsesiver, vores begær efter mere og vores evige jagt på lykke. Mange af os befinder sig i hedonismens hamsterhjul eller trædemølle. Men stop det, hop af, gå glip, sagde han 2017.

Men man kan vist roligt sige, at hans imperativ er blevet overflødiggjort. Det går helt af sig selv - det med at gå glip af alt muligt, for alt er jo lukket ned. Vi er blevet tvunget til at lære at søge dybere og finde de sande værdier.

Vi kan ikke længere bare skøjte overfladisk gennem livet, forbruge og skifte ud (ting, arbejde, partner, lejlighed osv.). Vi er blevet nødt til at lære værdien af less is more – altså at begrænsning giver indhold og styrke.

Vi har så bekvemt været fri for selv at skulle vælge fra, for coronaen og regeringens restriktioner valgte for os. Sådan har vi på den hårde måde lært noget vigtigt: At det ikke er mig og opfyldelse af mine behov, der er det afgørende; men det er samværet, det er de andre, det er fællesskabet, nærvær og nærhed, der er det allervigtigste. Det skal vi huske på det - også når coronaen er et overstået kapitel.

Men man kan selvfølgelig også fornægte tilværelsens realiteter og bare gøre som det passe en: Lade hånt om restriktioner, fornægte coronaens alvor, ikke lade sig vaccinere og fortsætte med at være sin egen lykkes smed. Et frygtindgydende eksempel på en fornægter er Donald Trump.

Fra barnsben af er han blevet påvirket af Norman Vincent Peales tænkning, der er forløber for al senere såkaldt ’positiv tænkning’ og udviklingsfilosofi. Han skrev bogen ”The Power of Positive Thinking” 1952, hvori han fremstiller en virkelig perverteret form for kristendom, der betegnes fremgangsteologi.

Den går i korthed ud på, at Gud begunstiger den kristne med fremgang, sundhed og rigdom. Bogen fremstiller også ideen om visualisering. Du skal blot så intenst som muligt visualisere det, du ønsker, så vil det ske. Tænk positivt, så vil dine drømme gå i opfyldelse. Et af kapitlerne i bogen hedder ”Jeg tror ikke på nederlag”.

Kendsgerninger betyder ikke så meget, bare din holdning er positiv, så skal det nok gå. Når den ideologi er og altid har været Trumps foretrukne, så forstår man bedre hans stadige fornægtelse af realiteterne, ikke mindst hans nederlag i valgkampen. Uhyggeligt er det, at han så vedholdende gentager sine løgne.

Vi ser nu, at han direkte truer det amerikanske demokrati. Heldigvis er der neutrale og stærke institutioner i USA, der kan dæmme op for hans totalitære, forførende og skruppelløse magtbegær. Jeg håber, at Joe Biden bliver en stabil moderat præsident med et solidt og samlende lederskab. En præsident, der holder sig for god til at benytte sig af de sociale medier. Det bliver ikke let for ham. Men nu må den amerikanske farce da høre op både for USA’s skyld og for hele verdens skyld. Vi har fået nok af ekstremiteter.

BLÅ BOG

Hanne Davidsen er fhv. sognepræst

1985 i Langå-Øksendrup-Svindinge pastorat

1993 Mårslet pastorat

2015 Rudkøbing-Simmerbølle pastorat

Formand for Åben Himmel – Foreningen til Kirkespillets Fornyelse siden 1997.

Danskerne plejer at score højt, når der laves undersøgelser om lykke. Vi er stadig et af de lykkeligste folk i verden. Er det så fordi, vi tænker positivt og er gode til at visualisere og realisere lykken. Nej, det tror jeg ikke. At vi har det godt, selv under en coronapandemi, skyldes ikke luftkasteller, men tillid til myndighederne og hinanden, grundlæggende god og stabil velfærd, høj grad af lighed, et retssystem, der fungerer.


Jeg er glad for, at danskerne (de fleste i hvert fald) ikke lade sig lokke af totalitære ideologier eller flyvske konspirationsteorier, men forbliver tro mod det nære, tro mod samarbejde og debat...


Men også fordi vi er et folk, der har begge ben på jorden. Vi er ikke sværmeriske, men ret jordnære. Vi kan godt stille os tilfreds og nøjes indimellem, når det ikke kan være anderledes – som nu i coronatiden.

Svend Brinkmann kalder denne holdning for defensiv pessimisme. Forventer man ikke alverden, så bliver man enten ikke så skuffet, eller også bliver man glædeligt overrasket. Men vi er da også af og til blevet hånet for bare at ville hygge os og ikke tænke visionært nok. Men den kritik køber jeg ikke. Tværtimod efterlyser jeg moderation og middelmådighed.

”Ved jorden at blive, det tjener os bedst”, som vi synger i den gamle sang (Langt højere bjerge). Det lyder sikkert i mangen et øre uambitiøst, men jeg er glad for, at danskerne (de fleste i hvert fald) ikke lade sig lokke af totalitære ideologier eller flyvske konspirationsteorier, men forbliver tro mod det nære, tro mod samarbejde og debat, tro mod et demokrati, hvor man virkelig lytter til hinanden.

Og så til sidst et lille pip om vacciner. Hvorfor var det lige, at staten i 2016 solgte Serum Instituttets vaccineproduktion til en saudiarabisk oliesheik? Selv om det på det tidspunkt var en underskudsforretning, behøvede man vel ikke at sælge den, for skal al statslig produktion vurderes ud fra stramme liberale og profitmæssige parametre? Var det dansk guld, der blev smidt på gaden? Kunne vi have brugt en sådan produktion netop nu? Er der ikke en journalist, der kunne undersøge/spørge om dette?

Tak til Svend Brinkmann for hans kloge ord i bogen Gå glip – min opfordring er: Læs den eller genlæs den! Det bliver man oplyst af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce