Annonce
Erhverv

Klumme: Fire slag, som erhvervslivet kan vinde under en rød regering

Thomas Bernt Henriksen. PR-foto

Tiden er kommet til at tørre øjnene for dem, som savnede erhvervslivet i valgkampen. Intet er så konkret som de parlamentariske realiteter. Og hvad er de så i grunden? Det enkle, tørre svar er, at der også efter valget er et overvældende flertal i befolkningen bag at føre en fornuftig og stabilitetsorienteret økonomisk politik hen over midten.

Skulle man lidt polemisk forankre konsensus i den økonomiske politik baseret på fastkurspolitik og holdbare offentlige finanser i de fire gamle partier - Socialdemokratiet, Venstre, Radikale og Konservative - så gik de partier 24 mandater frem til 119 mandater. I sig selv ganske opsigtsvækkende.

I det lys er der masser af grunde til at være optimistisk på erhvervslivets vegne.

Uanset udsigten til bøvlede regeringsforhandlinger ligner Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen det bedste bud på en statsminister, om end der venter svære regeringsforhandlinger. Selvfølgelig skal hun med sit parlamentariske grundlag gøre noget for sine vælgere, hvilket især betyder, at nogle af løfterne om mere velfærd skal føres ud i livet.

Kendsgerningen er stadig, at der står meget på spil for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Ingen i erhvervslivet skal tabe blikket for, at det i Socialdemokratiet forbliver et dybt traume, at partiet mistede grebet om den økonomiske politik i 1970’erne og samtidig mistede den naturlige førsteret til at regere landet. Job og økonomisk stabilitet er vejen til at bevare magten.

Erhvervslivet skal derfor kende sin besøgelsestid og sine dagsordener. Her er fire bud på, hvad erhvervslivet skal kæmpe for i den kommende valgperiode:

1 Har du styr på det, Mette Frederiksen?

En socialdemokratisk finansminister og et rødt flertal arver en nærmest historisk stærk økonomi. Opsvinget har allerede varet i fem år, og reelt er den mest nærliggende risiko, at økonomien bremser op, ledigheden vokser, og at statsfinanserne overrasker negativt.

Kravet om, at Mette Frederiksen viser økonomisk lederskab, kan pludselig vokse sig stort, hvis dansk og international økonomi bremser hårdt op. Erhvervslivet skal hele tiden minde regeringen om behovet for økonomisk ansvarlighed.

2 Klima er erhvervslivets dagsorden

Klima er en dagsorden, hvor erhvervslivet og en rød regering kan nå hinanden. I valgkampen offentliggjorde SF og Synergi, en lobbyorganisation finansieret af bl.a. Grundfos og Danfoss, en fælles plan om at øge energieffektiviteten. Moderne klimapolitik handler i dag langtfra kun om nye bøvlede krav til og regulering af virksomhederne.

Klima er en vindersag for eksport, vækst og job i vores nationale energiklynge. Forudsætningen er, at en rød regering skaber bedre vilkår for private klimarelaterede investeringer, herunder også i at bygge det elnet til 50 mia. kr., som skal drive elbilerne. Socialdemokratiets forslag om et 130 pct. forsknings- og udviklingsfradrag rækker ikke. Der skal andre ting til.

3 Bekæmp modstanden mod udenlandsk arbejdskraft

Valgresultatet åbner for en debat om adgangen til udenlandsk arbejdskraft. De Radikale foreslog i deres 2030-plan, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft sænkes med 100.000 kr. Heroverfor står den øvrige venstrefløjs krav om en skærpet indsats mod social dumping.

Ligger der en mulighed for et politisk kompromis, hvor kursen mod social dumping skærpes, samtidig med, at der lempes i forhold til adgang til udenlandsk arbejdskraft? Det burde være muligt, og så har vi også i Axcelfuture nogle gode forslag.

4 Indviklede og uretfærdige skatter koster vækst og job

Erhvervslivet skal tage debatten om, hvor skattesystemet skal forbedres. Man skal være politisk tonedøv for at tro, at den debat lige nu handler om topskatten. Erhvervslivets dagsorden i den kommende valgperiode er kampen for et enklere system af erhvervs- og kapitalskatter. En dagsorden, hvor erhvervslivet argumenterer for enklere skatter i stedet for lavere skatter, bør kunne mødes forståelse bredt i Folketinget. Og ja, så er der også nogle nælder, hvor erhvervslivet må være skarpt i sin argumentation.

Socialdemokratiets forslag om at hæve aktieindkomstskatten fra 42 pct. til 45 pct. vil betyde, at marginalskatten for en risikovillig investor er højere end for en minister. Den slags er det modsatte af økonomisk retfærdighed.

Socialdemokratiets forslag om at hæve aktieindkomstskatten fra 42 pct. til 45 pct. vil betyde, at marginalskatten for en risikovillig investor er højere end for en minister. Den slags er det modsatte af økonomisk retfærdighed.

Annonce
For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Assens For abonnenter

Afledte sideeffekter af corona og brexit: Cabinplant mere end fordobler overskuddet

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce