Annonce
Sydfyn

Klumme: Et blik ind i Nick Cave og en kunstnerisk proces

- Nick Caves helt store talent er hans lyrik. Hans sorte, dybe og forunderlige univers af død, mørke og kærlighed. Intenst og mystisk. I udstillingen under Den sorte diamant står jeg længe ved skrivebordet, som tilhører lyrikeren himself, lyder det fra Kristine Karlshøj. Foto: Martin Ramsgaard.
Annonce

Musikken gør mig ør i hovedet. Jeg har aldrig rigtig syntes, at punk var fedt. Det er bare en masse larm fra unge fyre med tynde arme, der råber ind i en mikrofon. Jeg står i udstillingsrummet i kælderen under den Sorte Diamant (også kendt som Det Kongelige Danske Bibliotek). Udstillingen hedder Stranger Than Kindness og er et livs-portræt af kunstneren Nick Cave. Udstillingen får på mystisk vis punkmusikken til at få en helt anden klang. Måske er det ikke så slemt med lidt larm? Måske vil de unge splejsede fyre fortælle os noget?

Skrivebordet. Gammeldags skrivemaskiner og gulnet papir. Tegninger af nøgne kvinder, set skråt nedefra. Bøgerne. Masser af bøger med små sedler, der markere, at netop her er der en god sætning, et smukt ord eller en vending der kan bruges i en tekst engang. Måske... Nicolas Edward Cave er en af musikhistoriens største kunstnere. Og jeg ved godt, at du enten tænker; ham Nick, kender jeg ikke... eller; jeg kender større talenter ... eller Nick, han er kult! Rigtig mange mennesker har en kultagtig tilgang til kunstneren og musikeren Nick Cave, som i år fyldte 63 år og stadigvæk ligner en forvokset teenager.

Udstillingen i Den sorte Diamant er et blik ind i en kunstners hjerne. Et hudløst ærligt portræt af, hvordan en kunstnerisk proces ser ud i virkeligheden. For mig er det en åbenbaring at få lov til at vandre lige ind i et andet menneskes kunstneriske proces. Forstå hvad der ligger bag, og hvorfor kunstnerens tager de valg, der gør, at ord bliver til kunst.


Måske er det ikke så slemt med lidt larm? Måske vil de unge splejsede fyre fortælle os noget?


Nick Cave er opvokset i et middelklassehjem i Australien. Hans forældre var begge undervisere på den skole, han gik i i den maleriske landsby Wangaratta. Mine egne forældre var også begge lærere, og jeg kan måske identificerer mig en smule med Mr. Cave i forhold til hans brud fra normaliteten. Hans lyst og iver efter at skabe noget stort, noget kunstnerisk og noget anderledes. Ikke for at forklejne mine egne evner, men Nick Cave bragte kunsten en smule længere, end jeg gjorde i mine teenageår og de år der fulgte.

BLÅ BOG

Kristine Karlshøj, Bøstrup Strandvej 10, Bøstrup.

Har boet på Langeland ad flere omgange.

Arbejder med forandringsledelse og driver virksomheden Karlshøj & Co.

Er forfatter og kan lide sin køkkenhave og at vandre i hele verden.

Nick Caves helt store talent er hans lyrik. Hans sorte, dybe og forunderlige univers af død, mørke og kærlighed. Intenst og mystisk. I udstillingen under Den sorte diamant står jeg længe ved skrivebordet, som tilhører lyrikeren himself. Jeg kan røre ved alle genstande og bladre i hans papirer. I baggrunden spilles sekvenser af nogle hits fra de senere år, som på alle måder er fritlagt for punkmusik, men dybe og rørende tekster ledsaget af en dyb Leonard Cohen-agtig stemme.

Det er sange som “Straight To You” og “Into My Arms”. De fleste af os kender de sange fra den hedengangne “radioen”.

You are born.

You build yourself piece by piece.

You construct a narrative.

You become an individual, surrounding yourself with all that you love.

You are wounded too, sometimes, and left scarred.

Yet you become a heroic and unique embodiment of both the things you cherish and the things that cause you pain.

As you grow into this living idea, you become instantly recognisable; among the billions of faces in the world, you become that which you think you are.

You stand before the world and say, ‘I am here and this is who I am.’

Jeg sidder på en bænk i et mørkt rum, og foran mig er ord på en væg. Ord udvalgt af en tekst, der læses op af manden med den dybe stemme. Det er det sidste værk i udstillingen “Stranger than kindness”. Og jeg tager hjem til Langeland fyldt op af nye ord der har flyttet min verden en lille smule.

Tak.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Mødre til kræftramte børn støtter hinanden og kæmper for behandling på OUH: Børnene får lov at have en barndom

Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce