Annonce
Læserbrev

Klumme: Elbow-bump og Wuhan-shake - mens vi venter på krammeren

Jeg elsker krammere, især løvekrammere. Sådan en varm, tæt omfavnelse, hvor vi lægger armene omkring hinanden og holder fast et langt øjeblik, slipper og kigger hinanden dybt i øjnene.

Sådan et kram fortæller uden ord, hvor meget vi sætter pris på hinanden, og det er oven i købet sundt for krop og sjæl. Et langt kram, har jeg læst, udløser krammehormonet oxycetin, som giver en følelse af lykke og velvære. Det kan såmænd også styrke selvtilliden og dæmpe stress.

Det passer med mine egne erfaringer, og det behøver måske ikke altid være løve-luksus-udgaven; et forsigtigt knus eller et genert klem gør også godt.

Eller gjorde, for nu må vi undvære. Kram og knus og klem er bandlyst. En skæbnedag for ni uger siden forkyndte sundhedsmyndighederne: ”Undgå håndtryk, kys og kram”. Ærgerligt, men fornuftigt.

Hurtigt kom afstandsreglerne oveni, først to meter, så kun én, og så gav det jo ligesom sig selv; det er svært at kramme på en meters afstand.

MEN SOM ALTID I KRISETIDER er opfindsomheden stor. Man kan godt hilse pænt goddag og vise, hvor glad man er for at se den anden, uden at røre. Et væld af alternative hilsener med varierende grad af nærkontakt er blevet (re)lanceret.

Du kan bruge hænderne. F.eks. tommelen op: Knyt din næve og strit med tommelfingeren som om du vil have et lift. Blidere og indisk inspireret er Namasté (sanskrit: jeg bøjer mig): Saml begge hænder i opret position foran brystet og hils med bøjet hoved. Du kan også give dig selv et håndtryk i brysthøjde og håbe, at den anden gør ligeså. Eller vælge den revolutionære udgave: Knyt næven og råb ”rød front” - men lad nu være med at forskrække nogen.

Vi børn af halvtredserne husker, hvordan drengene bukkede og pigerne nejede. Mændene lettede på hatten og nikkede. En af mine gamle venner begyndte en overgang at hoppe på stedet, når vi mødtes, så det gjorde jeg også.

En par sjove hilsener med engelske navne er blevet populære, elbow-bump (albue-stød) og Wuhan-shake (skosnudestød opkaldt efter byen, hvor smitten startede). Mange kender i forvejen high five: Stød jeres flade hænder sammen og fist bump: Bank jeres knytnæver sammen. Men lægevidenskaben siger, at det allerbedste er helt at undgå fysisk berøring, og det lytter jeg til.

ISÆR I DISSE TIDER kan det være svært at greje, hvordan den anden helst vil hilse. Men lige der kan det hjælpe med afstanden. Hvis den ene står og vifter med tommelen, mens den anden letter på hatten, gør det jo ingen skade.

Lidt mere pinligt kan det være med kram. Jeg har undertiden følt mig en kende kejtet, når jeg med udbredte vinger gjorde klar til et kæmpekram og fik den andens køligt udstrakte hånd i maven.

LEDERNE AF DE 10 PARTIER I FOLKETINGET var i sidste uge samlet til en tv-debat om genåbningen, ”Hvordan får vi Danmark tilbage?” Til allersidst blev de spurgt: Hvad er det første, du vil gøre, når alle corona-restriktionerne er væk?

Alex Vanopslagh glædede sig mest af alt til, at vi igen kan give hinanden et håndtryk, men alle de andre nævnte tættere fysisk samvær i en eller anden forstand, og ordet kram gik igen og igen.

Søren Pape Poulsen ville ikke nødvendigvis give sig til at kramme hvem som helst: ”Men de to gamle hoveder, mine forældre, som er sidst i 80’erne, de trænger dæleme til et godt kram."

Godt brølt, Søren. Vi er mange, der trænger – til at gi’ og til at få.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Carlslund genåbnet: Så er der atter æggekage med flæsk og bacon

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce