Annonce
Sydfyn

Klumme: - Den dag åbenbarede der sig en meget spændende verden for mig

Anker Nielsen, Havnegade 7, Bagenkop. Foto: Anna Stærbo.
Annonce

Det var en glad og stolt 6-årig dreng, der en blæsende og regnfuld eftermiddag i 1952 kom hjem fra sit allerførste besøg på et bibliotek. Det var en stor dag! Jeg fik udleveret mit livs første lånerkort. Låner-nummer 117.

Mit barndoms-bibliotek var et helt almindeligt klasseværelse på landsby-skolen. På hylderne var der et stort overtal af ret slidte bøger. Primært for voksne. Der var dog en lille kasse med børnebøger, også en spændende bog, jeg lånte med hjem.

Med lys i øjnene viste jeg mit livs første boglån til mine forældre. Egon Mathiesens legendariske børnebog:"Frederik med bilen". Den dag åbenbarede der sig en meget spændende verden for mig. Bogens verden. En verden, der har budt mig på SÅ mange ubeskrivelige oplevelser i de 67 år, der er gået siden.

Biblioteket dengang have åbent i 2 timer 2 gange om ugen. Guderne skal vide, at der er løbet meget vand i åen på biblioteks-området siden dengang. Også hos os på Langeland. Biblioteket har skullet tilpasse sig nye tider. På godt og ondt. En tilpasning, man er sluppet rigtig godt fra her hos os på Langeland.

Vi var mange, der begræd, at man lukkede filialerne. Det var hyggeligt at besøge disse små filialer. Man mødte andre brugere. Snakkede bøger, og alt muligt andet. Og bibliotekaren stod til rådighed med sine faglige kompetencer, stor hjælpsomhed med at skaffe titler, der ikke lige stod på hylderne. Og så var vedkommende altid parat til en god snak.

Det lokale biblioteks-liv døde dog ingenlunde med nedlæggelsen af filialerne. De eksisterer fortsat. Nu dog på 4 hjul i form af Bogbilen. Den kommer praktisk taget "lige til døren" ligesom mælkemanden og slagteren gjorde i gamle dage. Betjeningen er førsteklasses. Biblioteket er ligeledes rykket ind i stuerne hos de fleste af os. Man bestiller sine "varer" over nettet, hvorefter Bogbilen leverer det ønskede, næste gang den ankommer til lokalområdet. Mange lånere er, af forskellige årsager, ikke så mobile. For de lånere er Bogbilen en velsignelse.

Langeland Bibliotek har en dygtig, engageret og kreativ ledelse, ligesom "huset" rummer dygtige, engagerede og kreative medarbejdere. Derfor er der en guldgrube af meget varierede tilbud på biblioteket i Rudkøbing. Det er prisværdigt, hvad man får ud af de midler, der er til rådighed. Langeland er en fattig kommune med et rigt biblioteks liv.

Hårene stritter på nogle mennesker, når de hører ordet: KULTUR. Begrebet opfattes som værende noget overflødigt, der henvender sig til en lille elitær gruppe. Men hvad er kultur i virkeligheden?

Jeg er meget enig i den definition, en forhenværende dansk undervisningsminister, Hartvig Frisch, har "sat i verden". "Kultur er vaner" er hans definition. Altså noget, der skabes af os alle. Og dermed noget, der "rager" os alle. Langelands Bibliotek har tilbud til os alle. Biblioteket vedkommer os alle og bliver heldigvis benyttet af mange. Både os, der bor her, folk med fritidshus på Langeland og øens mange turister. Men:"Der er plads til endnu flere"!

Jo. Der er vitterligt sket meget siden hin efterårsdag i 1952, hvor en 6-årig glad purk hjembragte sit livs første boglån:"Frederik med bilen".

Anker Nielsen

Født i 1946 i Kliplev, Sønderjylland.

Uddannet folkeskolelærer, skolebibliotekar, zoneterapeut, akupunktør, familieterapeut.

Har været selvstændig som alternativ behandler siden 1988 i Broager og Bagenkop.

Interesserer sig for litteratur, samfundsforhold, det sunde køkken og sport.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce