Annonce
Debat

Klumme: Den bedste specialskole

Ane Qvortrup. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. Foto: Andreas Bastiansen

Onsdag aften i sidste uge var skolebestyrelserne på Byhaveskolen og Centerafdelingen, Landsforeningen LEV og Svendborg Kommune i samarbejde værter for et arrangement med faglige oplæg, paneldebat og ikke mindst fælles dialog om det enormt vigtige spørgsmål: Hvordan skaber vi den bedste skole for udviklingshæmmede børn i Svendborg?”. Ikke mindre end 60 personer – forældre, pædagogiske personaler, kommunale ledere, politikere m.fl. – havde tilmeldt sig og deltog aktivt i dialogen.

Spørgsmålet om, hvordan man skaber den bedste skole, er vigtigt at diskutere på alle skoler. Det handler om børn og unge mennesker, om deres liv, trivsel, uddannelse og dannelse. Men det handler også om vores samfund, om hvilke værdier vi prioriterer for det, og hvordan vi vil have det til at se ud. For vores skoler er med til at danne vores samfund. Det er gennem børns og unges skolegang at vi lærer dem, hvordan de er sammen og behandler hinanden, og hvordan fællesskaber fungerer bedst.

Det er gennem børns og unges skolegang at vi lærer dem, hvordan de er sammen og behandler hinanden, og hvordan fællesskaber fungerer bedst.

Selvom spørgsmålet er vigtigt på alle skoler, er det alligevel ekstra vigtigt på skoler som Byhaveskolen og Centerafdelingen disse år. På nationalt plan aflægger stadigt færre elever med sværere former for udviklingshandicap afgangsprøverne i folkeskolen og stadigt færre overgår til en ungdomsuddannelse. Med et øget krav om uddannelse står de som unge derfor med dårlige arbejdsmuligheder, og uden et job ekskluderes man hurtigt fra mange af samfundets fællesskaber. Er det sådan, vores samfund skal se ud? Et samfund hvor de fundamentale værdier om lighed for denne gruppe af borgere ikke opfyldes, hvis vi som den svenske forsker Elias Bengtsson forstår lighed som forskellige socialgruppers chancelighed.

Annonce

Der var blandt alle deltagerne bred enighed om, at det er vigtigt at se på, om vi kan gøre det endnu bedre, end vi gør, og i den forbindelse var vi omkring en række vigtige emner.

Hvad er det vigtigste formål, og hvordan skal balancen være mellem på den ene side faglig viden og på den anden side mål som livsduelighed og hverdagsmestring? Er det vigtigt at alle børn lærer at læse, eller kan det for nogle børn være bedre at fokusere på træning af lytning? Hvordan skal vi forstå hverdagsmestring i balancen mellem de særtræk, børn med udviklingshandicap har, og de almene normer og forventninger? Skal man træne elever i smalltalk, da det jo er grundlæggende for mange kollegiale fællesskaber, eller skal vi omvendt gøre noget for at danne et samfund og hermed arbejdspladser, hvor en større forskellighed accepteres?

Svarene på disse spørgsmål var ikke klare, og det vil de heller aldrig blive. De klare svar findes ikke, for det er altid et både-og og dermed en balance. Men der var bred enighed om, at vi hele tiden må holde fast i at søge og diskutere disse svar, for det er gennem de fælles diskussioner, vi bliver klogere på opgaven og på gode måder at løse den på. Heldigvis var der også bred enighed om, at det ikke er en opgave, der ligger ved en bestemt aktør i kommunen. Den skal ikke løses af enten forældre, pædagogiske personaler, kommunale ledere eller politikere. Det er en fælles opgave og skal løses på tværs. Det kræver et styrket samarbejde mellem specialskolerne og kommunens almenskoler samt øvrige interessenter. På specialskolerne gøres der en kæmpe indsats for de udviklingshandicappede børn og unge mennesker, og for deres liv, trivsel, uddannelse og dannelse. Men specialskolerne kan ikke alene danne vores samfund og sikre grundlæggende værdier omkring lighed og accept af forskellighed.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt på et år

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Kerteminde For abonnenter

Mor og søn fandt indbrudstyv bag en skraldespand: Samme dag fandt far og søn en anden tyv på en mark

De giver den gas: Ordblinde håndværkere har succes med Danmarks største 3D-printer farm

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Assens

Utålmodige vinterbadere i opråb: - Det vil være spild af borgernes skattekroner at renovere denne bygning

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

OB

14.000 til pokalfinalen- så mange fynboer har aldrig tidligere set OB i en kamp i dette årtusinde

Annonce