Annonce
Sydfyn

Klumme: Borgernes Sundhedsvæsen? Ikke helt

Peder Jest. Foto: Andreas Bastiansen
Annonce

Plejehjemsbeboere i dag er kronisk syge, opfattelsen af håndteringen af hele deres forløb må ændres. I realiteten er de “ indlagt” resten af deres liv. Der er mange positive og gode initiativer i gang, men realiteterne, som vist i medierne, er, at der er store kvalitetsproblemer.

Der kommer nok ikke lige straks en sundhedsreform. Men i Svendborg, på Ærø og på Langeland er det muligt at etablere sammenhængende løsninger.

Tankerne, men ikke handlingerne har været i gang længe. Det er op til politikerne at kræve det af ledelserne, det er også deres opgave, at det sker meget snart. Lad os blive frontløberen på forbedring for den ældre syge medborger i det sydfynske.

Medieberetningerne om behandlingen af plejehjemsbeboere, for eksempel demente, fortæller, der er behov for reformer. Plejehjemsbeboere og måske andre gamle og handikappede på bosteder håndteres stadig ofte som overflødige i samfundet. Ikke at personalet ikke gør deres bedste. Det er mere vilkårene for alle implicerede. Skal det ændre, bør der reformeres.

Hvor finder man den største del af sundhedsvæsenets opgaver ? Ældre borgere med kroniske tilstande med både gradvise og akutte forværringer. I offentlighedens opmærksomhed skjules dette i opmærksomheden om kræft-, diabetes- og hjertesygdomme. Ikke at det ikke er væsentlige behandlingsområder, men hovedparten af disse patienter er også ældre borgere med efterfølgende kroniske tilstande.


En sundhedsreform på specifikt dette område vil understøtte innovation og nytænkning til gavn for alle. Men det kræver et opgør med de nuværende strukturer.


De udgør således langt den største del af både sygehusenes og af kommunernes sundhedsområder. De transporteres frem og tilbage mellem institutionerne og lægehuse. Alles interesse er selvfølgelig at balancere med deres lidelser, så de får det bedst mulige forløb og liv, og alle får sikkert deres bedste.

Men er det, hvad der sker? Vurderes de kvalificeret i tide ved ændringer, eller indlægges de unødvendigt? Er koordinationen mellem parterne optimal? Hjælper man de pårørende med deres bekymringer? Har vi i realiteten udviklet begrebet “indlagt i eget hjem” , inklusivt plejehjem, selv om mange projekter og dagens teknologi gør det muligt?

Peder Jest

Peder Jest er ny klummeskribent på Fyns Amts Avis.

Peder Jest er 71 år og bor i Vindeby på Tåsinge med sin hustru. Han har fire børn, seks børnebørn og et oldebarn.

Indtil 1. september i år er han lægelig direktør på Odense Universitetshospital efter 13 år på den post. Herefter går han på pension. Peder Jest er uddannet læge med speciale i intern medicin og ældresygdomme og har siden 1990 gjort karriere i det sydfynske - som cheflæge på det tidligere Rudkøbing Sygehus, på Svendborg Sygehus og Sygehus Fyn.

Han har desuden været medlem af og formand for en lang række bestyrelser, udvalg og råd. Mange af posterne afspejler hans særlige interesse for sundhedsteknologi og ældre og sårbare patienter.

En sundhedsreform på specifikt dette område vil understøtte innovation og nytænkning til gavn for alle. Men det kræver et opgør med de nuværende strukturer. En ny ansvarsfordeling, en ny investering, en ændret teknologianvendelse og en endnu mere udadvent adfærd fra sygehuse og en tværgående ledelsesform.

Det sydfynske område kunne vise vejen. Der er allerede initiativer i den retning, akutsygeplejersker, Geri-kuffertprojektet med bluetooth teknologi og direkte undersøgelser på stedet, en ansvarlig demenshåndtering, tele- hospice plads på Ærø, geriatri ( ældremedicin) i døren på Akutmodtagelsen i Svendborg .

Projektet med de såkaldte geri-kufferter kunne være med til at vise vejen for en mere optimal behandling af vores syge medborgere. Foto: Peder Jest

Men humlen er, at ændringerne går langsomt, med mange bureaukratiske diskussioner, råd og udvalg. Kig på gode eksempler ude i verden.

I Skotland har man en integreret sygehus-, social- og sundhedssektor med stor succes, især i de tyndere befolkede områder svarende til vores sydfynske område.

I Södertalje i Sverige er man begyndt at have de ældre personer med Covid-19 indlagt , plejet og behandlet hjemme ved hjælp af teknologiske løsninger. Det sker også i Australien.

Det samme personale og de samme ledere er vedvarende ansvarlige for forløbene. I stedet for ambulatorier kunne man for en række situationer lade den praktiserende læge beslutte, at man sammen med sygehusenes speciallæger så sagen hos borgene selv, på plejehjemmet eller hjemme, virtuelt som tele- konsultation eller fysisk.

Hospitalssenge og plejehjemssenge bør betjenes af et fælles tilstrækkeligt stort personale med veldisponerede kompetencer og under den samme ledelse.

Den opgave kan løses lokalt, vil kræve nye former for samarbejde, måske fællesansættelser, mellem kommuner og region, men kan så fremstå som eksempel på fremtidens løsninger, også selv om det er på projektbasis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe skunksag for retten: Udlejer købte varer for 900 kroner til mand, han hverken kendte eller forstod

Annonce