Annonce
Assens

Klimavenlig mad skabte debat: - Fuldstændig forkastelig og forkert

Søren Thomsen (K), medlem af Assens Byråd. Arkivfoto: Søren Plovgaard
Årets sidste byrådsmøde kom i hovedtræk til at handle om den nye klimastrategi - og ikke mindst, hvilken mad, der skal spises.

Assens: Årets sidste byrådsmøde onsdag aften kom i stor grad til at handle om såkaldt klimavenlig mad.

Det startede med, at den ambitiøse klimastrategi, der skal være med til at reducere CO2-udledningen inden for kommunegrænsen med mindst 70 procent i 2030 via 34 store indsatsområder, skulle vedtages. Der var lagt op til, at strategien blev vedtaget, men da  Konservatives Søren Thomsen, der afløste Ena Nørgaard tidligere på året i byrådet, kom til orde, kickstartede det en lettere ophedet debat.

Søren Thomsen begyndte med at sige, at han syntes om takterne i klimastrategien. Det er vigtigt, og det er noget, vi skal prioritere, sagde han.

Annonce

- Men desværre hopper kæden af for os, når vi når til det, der bliver formynderisk, kom det over Skype-linjen fra Thomsen, fordi byrådsmødet ikke foregik i byrådssalen grundet coronasituationen.


Jeg synes ærlig talt, du skal trække dit paradeforslag, jeg synes livet er for kort til overfladisk signalpolitik.

Flemming Risskov Jørgensen (SF).


Søren Thomsen tænkte på det punkt, der hed "klimavenlig mad i alle kommunale institutioner" i klimastrategien. Her syntes Søren Thomsen, at der skulle være et frit valg for de borgere, der hver dag er afhængige af den madservice, kommunen leverer både til bosteder, plejehjem og i private hjem.

- De er afhængige af servicen i en sådan grad, at de ikke bare ligesom vi andre kan gå ned i pølsevognen og bestille en ristet med det hele eller sætte kalveculotten i ovnen, hvis man er utilfreds med dagens menu, sagde Søren Thomsen.

Klimavenlig mad var et tema på årets sidste byrådsmøde i Assens Kommune. Foto: Martin Kloster

- Vi i Konservative Folkeparti mener ikke, at borgerne skal tvinges til at spise bestemte fødevarer, tilføjede han så, og anså hjemmet som et "helle".

- Et helle, hvor man kan nyde sin alderdom, få sig en frikadelle, der er lavet på flæsk og ikke kylling og selleri.

Klimastrategien i Assens Kommune

  • "Det er ikke kun store, internationalt kendte byer som Los Angeles og London, der kan levere klimaplaner på et niveau, der matcher Paris-aftalen. Det kan Assens Kommune også. Vores klimastrategi er netop blevet vedtaget i Byrådet og er samtidig også blevet godkendt og certificeret af det globale bynetværk C40".
  • Sådan indleder Assens Kommune en pressemeddelelse om kommunens nye klimastrategi, der blev vedtaget onsdag aften på byrådsmødet.
  • Målet er, at Assens Kommune skal reducere CO2-udledningen med mindst 70 procent i 2030 og blive helt CO2-neutral inden 2050, samt hvordan kommunen skal blive mere robust og modstandsdygtig" over for klimaforandringerne. Konkret er der lavet 34 indsatser inden for fem indsatsområderne: Energi, transport, landbrug og arealanvendelse,
  • I planen er der forslag til bl.a. at mindste CO2-udledningen via grønnere transportløsninger, solcelleparker, grønne indkøb og skovrejsning. For at nå målet, har kommunen indgået partnerskaber med visse nøgleaktører, som har forpligtet sig til også at tage ansvar for klimaet. Samtidig vil kommunen understøtte nogle mere bæredygtige valg hos borgerne. Det kunne være ved affaldssortering eller grønnere transport.
  • Alle partier på nær Konservative og Dansk Folkeparti stemte for at vedtage planen.


Du kan se alle indsatserne her: www.assens.dk/klima.

Han kunne derfor ikke stemme for klimastrategien, og DF var enig med ham, fordi det skal respekteres, hvad de ældre på plejehjemmet måtte have af ønsker til, hvad de skal spise.

Borgerne har i dag 12 muligheder menuer på en uge, fremover dog kun syv er målet, kom det frem på mødet.

Paradeforslag

Søren Thomsen og DF skulle dog ikke regne med, at hovedparten af byrådet ville "æde" hans tankesæt.

Flemming Risskov Jørgensen (SF) gik i "flæsket" på Søren Thomsen og DF.

- Der står intet i strategien om at indføre skumle forsøg på formynderiske maddiktater. Der er intet som helst med tvang i det, mente han.

- Jeg synes ærlig talt, du skal trække dit paradeforslag, jeg synes livet er for kort til overfladisk signalpolitik, sendte SF'eren mod Søren Thomsen over den mere og mere varme Skype-forbindelse.

Charlotte Kjær (S) var ærgerlig over Søren Thomsens benspænd lige før vedtagelsen.

- Søren, jeg kan bestemt ikke genkende de der lidt grimme ord, du benytter i forhold til formynderisk, fortalte hun, mens partikollegaen Leif Rothe Rasmussen bad Søren Thomsen trække sit forslag.

Årets gang i byrådet

Fire ud af årets 12 byrådsmøder blev grundet coronasituationen holdt via telefon/videotjenesten Skype (marts, april, maj og december).

Et par af politikerne forlod af flere forskellige grunde i årets løb byrådet eller bad om orlov: Ena Nørgaard (K) blev erstattet af Søren Thomsen (K) første gang i april. Ashil Farokh (S) blev erstattet af Elmer Philipsen (S) første gang i juni, men vender tilbage efter nytår. Og Henrik Jørgensen (V) erstattede Karin Christiansen (V) fra oktober. På decembermødet stoppede Finn Brunse (S).

21 ud af de 29 byrådspolitikere var trofaste mødedeltagere, de mødte nemlig op til alle årets 12 møder. Dan Gørtz (V), Pia Offer Madsen (V), Sara Emil Baaring (S), Finn Brunse (S), Berit Schaldemose (S) og Lars Kolling (DF) måtte melde afbud til et møde hver. På grund af afbudene var der substitutter i form af Jørgen Bladt (S), Lone Hegaard Andersen (S), Sarah Lundsberg (V) og Kjeld Frydenlund (DF). Både Pia Offer Madsens og Finn Brunses afbud tilbage i september fremgår dog - endnu - ikke af dagsordenen på kommunens hjemmeside.

Betina Signe Stick (DF) var ikke fysisk til stede på byrådsmødet i september, men fulgte med over en kommunikationslinje derhjemme.

Annonce

Kan ikke lade det ligge

Søren Thomsen replicerede, at han fandt det så negativt, han ikke kunne lade det ligge. Han mente, at SF havde bind for øjnene, hvis de ikke kunne se, hvad der stod i teksten.

- Flemming mener ikke, der er nogen tvang overhovedet. Ærlig talt, når man reducerer borgernes valgmuligheder for bestilling af mad, så mener jeg, man tvinger borgerne til at gøre noget, sagde han.

- Det er friheden til den enkelte til at have valgmuligheder, som ikke kun er dikteret af os. Også selv om man får hjælp fra kommunen.

- Vi har gjort os til smagsdommere for, hvad andre mennesker skal have at spise. Den del synes jeg er fuldstændig forkastelig og forkert, nævnte Søren Thomsen.

Dan Gørtz (V) syntes det var ærgerligt, der blev brugt så meget tid på det, Søren Thomsen kom med.

Slutteligt blev et ændringsforslag fra Søren Thomsen til aftaleteksten stemt ned under bordet med 25 imod og kun fire for, nemlig ham selv og tre DF-stemmer.

Det var punkt 27 i indsatskataloget på side 52, der omhandler, hvad man kan gøre for at reducere CO2-udledningen, punkt 27 specifikt klimavenlig mad i institutionerne, altså bl.a. skoler, dagtilbud og ældreplejen. Her foreslog Søren Thomsen, at ordlyden skulle laves om til "klimavenlig mad som supplement til de yngste borgere", fordi det giver mening af præge de mindste borgere med mht. klimaindsatser.

Der var i øvrigt pæne ord fra borgmester Søren Steen Andersen (V) og Elmer Philipsen (S) til Finn Brunse (S), der var med til sit sidste byrådsmøde efter 42 år i kommunalpolitik. Og byrådsmødet blev fem minutter forsinket, fordi Venstres Lars Kristian Pedersen havde tekniske problemer med sin Skype derhjemme.

Symptomatisk for 2020; det har været et kringlet år - klimavenligt mad eller ej.

Symptomatisk for dette år: Søren Steen Andersen (V) hilser på Kaj Alstrup (EL) i byrådssalen i Assens tilbage i september med en skulder-hilsen. Årsagen var, at sidstenævnte var blevet gift og fik en buket blomster. Arkivfoto: Martin Kloster
Finn Brunse (S) var med til sit sidste byrådsmøde, men det foregik over Skype. Arkivfoto: Christian Nordholt
Finn Brunse i 2001, da han var borgmester i den gamle Tommerup Kommune. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Navne For abonnenter

Skuespiller var udsat for racisme, udstødelse og chikane: - Jeg har mange ting til fælles med Heathcliff

Middelfart

IT-nedbrud på rådhuset: Alle linjer til de kommunale afdelinger er lukkede

Kerteminde

René mener politikerne udnytter 'smuthul': - Det er i hvert fald ikke med til at sænke politikerleden

Assens

Den store samling har kostet blod, sved og tårer: Kræmmer Frants har fået stjålet figurer for 100.000 kroner

Middelfart For abonnenter

Læser undrer sig - hvornår kan borgerne mærke, at Middelfart selv bestemmer på ældreområdet? Her er tre spæde eksempler

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Middelfart For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehuset for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Odense

Mærk magien: Fire finurlige tips til byens festival for fantasien, Magiske Dage

Nyborg For abonnenter

Otte idéer skal redde ældreplejen: - Vi skal have fat i folkeskoleeleverne

Bagsiden

Efter kødfri Northside: Tinderbox 2022 bliver alkoholfri

Annonce