Annonce
Erhverv

Klimavenlig flyvetur: Overskydende halm skal laves til flybrændstof

Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører, håber, at man i fremtiden kan omdanne overskudshalm til flybrændstof. Arkivfoto: Jens Wognsen.
To millioner ton halm kan omdannes til CO2-neutralt flybrændstof. Formanden for Danske Halmleverandører håber, det kan blive til virkelighed og har indkaldt til møde om sagen.

Efter en valgkamp fyldt med spørgsmål om, hvordan vi bedst håndterer klimaudfordringerne, er formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, Vestfyn, kommet på en ny idé, der skal gøre det mere klimavenligt at flyve i fremtiden.

Hvert år er der ifølge formanden to millioner tons halm, der ikke bliver brugt. Og det er den halm, som Hans Stougaard mener, skal bruges til at lave flybrændstof af i fremtiden.

- Vi ved, at der er cirka halvanden million parcelhuse, der ville kunne blive varmet op af den halm, vi ikke bruger. Men i forvejen bruger fjernvarmeværkerne halvanden million tons halm om året, så vi tænkte, at det kunne være en god idé at kigge i en anden retning, siger Hans Stougaard og fortsætter:

- Vi vil prøve at arbejde med, at vi kan bruge halmen til at skabe CO2-neutral energi, og den vej igennem skabe CO2-neutral brændstof til fly.

Annonce

Flere muligheder i halm

Udover de store ambitioner om, at man i fremtiden kan flyve CO2-neutralt på overskydende halm, håber formanden også, at den overskydende halm kan bruges på anden måde.

- Vi ved, at halmen også kan bruges på biogasanlæg. Her arbejder vi på at udskille nogle helt specifikke stoffer fra halmen, der kan bruges til alt fra kosmetik til legoklodser. Og når de stoffer er udskilt, kan halmen bruges i biogasanlæggene. Det er også en mulighed, understreger han.

Hans Stougaard har indkaldt til et møde den 20. juni, hvor parterne skal diskutere, hvorvidt det er muligt i fremtiden at bruge det overskydende halm til flybrændstof. Mødet holdes hos Heden Maskinforretning, og ud over Hans Stougaard vil der være indlæg fra blandt andre Erling Bonnesen, genvalgt folketingsmedlem for Venstre, Thomas Holst, Danske Halmleverandører, og en repræsentant for Nature Energy, der vil orientere om perspektiverne ved omdannelse af halm til biogas.

Hans Stougaard regner med, at han efterfølgende skal have nogle specialister ind over, som kan gøre ham endnu klogere på mulighederne. Dernæst går arbejdet med at finde investorer i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce