Annonce
Assens

Klimaprojekt giver Tommerup rislende vandløb og tre regnvandssøer

Det nye rekreative område ved Tommerup, som det vil tage sig ud om vinteren. De to store søger fungerer som forsinkelsesbassin for regnvand, før det føres videre mod vandløbene. Det genskabte Rævedamsafløb ses ...... Visualisering: Assens Kommune

Den blågrønne bydel i Tommerup er med i publikation, der samler de 100 bedste klimaprojekter fra 80 kommuner.

Tommerup: Klimatilpasning står på to do-listen, hver gang Assens Kommune laver en ny udstykning, når forsyningen f.eks. skal lægge nye kloakrør, og når husejere får besked om, regnvand og kloakvand skal separeres på deres grund. Og det rekreative tænkes gerne ind, hvor det er muligt.

Det gælder f.eks. det kombinerede regnvandsbassin og skaterbane ved Fyrtårn Tommerup, og det gælder i særdeleshed den blå-grønne bydel i Tommerup, som er det første store klimatilpasningsprojekt, som Assens Kommune og Assens Forsyning samarbejder om.

Også det handler om at håndtere regnvand, men på en måde, så der er tænkt både samarbejdsmuligheder, økonomi og rekreative tiltag ind i det. Projektet er udvalget til at være med i en ny publikation, Klima 100, der samler 100 af de bedste klimaprojekter fra 80 kommuner over hele landet.

- Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Det er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima, siger Realdanias filantropidirektør Anne Skovbro i en pressemeddelelse om udgivelsen.

- Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Det er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima ...

På luftfotoet herover kan man se, hvor Rævedamsafløbet igen bliver synligt på sit løb gennem Tommerup. Det rekreative areal ved Kirkebjerg er der, hvor de to regnvandssøer ligger tæt. Illustration: Assens Kommune

I jorden til efteråret

Projektet i Tommerup er indtil videre kun på tegnebrættet, men planen er at gå i jorden til september eller oktober. Når det er gennemført, vil Tommerup have fået et rekreativt område, på den gamle markedsplads på Kirkebjerg, og Rævedamsafløbet, som i årevis har været rørlagt, vil være åbnet på en strækning på ca. 1,3 af de 1,5 kilometer, der løber gennem byen.

- Det sidste stykke er for tungt rent økonomisk, der er for mange huse, og det vil kræve et omløbsstryg ved Møllesøen (på Savmøllevej, red.), forklarer biolog Katrine Juul Larsen, der er projektleder på den blågrønne bydel.

En stor del af vandløbet vil komme til at løbe i baghaver langs Smedegyden. Den mest synlige del af projektet bliver på arealet ved Kirkebjerg. Der bliver etableret med bålhytte, trædesten i vandet og et spang, så man også kan komme over vandet. Foruden det genåbnede vandløb, bliver der også etableret to regnvandssøer. Deres funktion bliver at holde regnvandet tilbage og rense det, før det ledes videre ud i vandløbet og siden Odense Å. Der kommer stier og i samarbejde med Tommerup Skole vil der blive lavet infortavler. Yderligere en regnvandssø vil blive etableret vest for Skolevej over for Kirkebjergs udmunding, hvor Rævedamsafløbet løber mod syd og Odense Å.

Annonce

Ambitiøst

Formand for Miljø, Teknik og Plan Dan Gørtz (V), er glad for, at projektet kom med i Klima100.

- Det er et meget ambitiøst projekt, derfor er jeg stolt over, at anerkendte klimaeksperter nu også blåstempler det. I projektet samarbejder vi med forsyningen om at løse en konkret udfordring med stigende regnmængder, men vi tænker også over, hvordan vi får mere ud af vores investering bl.a. ved at skabe rekreative områder til gavn for lokalsamfundet, siger Dan Gørtz.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Én kører traktoren og en anden holder øje med tog: Sådan skal græsset slås på Odenses letbane

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Assens

Ukrudtsbrænder antændte hæk: Person sigtet i sagen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce