Annonce
Assens

Klimaprojekt giver Tommerup rislende vandløb og tre regnvandssøer

Det nye rekreative område ved Tommerup, som det vil tage sig ud om vinteren. De to store søger fungerer som forsinkelsesbassin for regnvand, før det føres videre mod vandløbene. Det genskabte Rævedamsafløb ses ...... Visualisering: Assens Kommune

Den blågrønne bydel i Tommerup er med i publikation, der samler de 100 bedste klimaprojekter fra 80 kommuner.

Tommerup: Klimatilpasning står på to do-listen, hver gang Assens Kommune laver en ny udstykning, når forsyningen f.eks. skal lægge nye kloakrør, og når husejere får besked om, regnvand og kloakvand skal separeres på deres grund. Og det rekreative tænkes gerne ind, hvor det er muligt.

Det gælder f.eks. det kombinerede regnvandsbassin og skaterbane ved Fyrtårn Tommerup, og det gælder i særdeleshed den blå-grønne bydel i Tommerup, som er det første store klimatilpasningsprojekt, som Assens Kommune og Assens Forsyning samarbejder om.

Også det handler om at håndtere regnvand, men på en måde, så der er tænkt både samarbejdsmuligheder, økonomi og rekreative tiltag ind i det. Projektet er udvalget til at være med i en ny publikation, Klima 100, der samler 100 af de bedste klimaprojekter fra 80 kommuner over hele landet.

- Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Det er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima, siger Realdanias filantropidirektør Anne Skovbro i en pressemeddelelse om udgivelsen.

Annonce

- Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Det er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima ...

På luftfotoet herover kan man se, hvor Rævedamsafløbet igen bliver synligt på sit løb gennem Tommerup. Det rekreative areal ved Kirkebjerg er der, hvor de to regnvandssøer ligger tæt. Illustration: Assens Kommune

I jorden til efteråret

Projektet i Tommerup er indtil videre kun på tegnebrættet, men planen er at gå i jorden til september eller oktober. Når det er gennemført, vil Tommerup have fået et rekreativt område, på den gamle markedsplads på Kirkebjerg, og Rævedamsafløbet, som i årevis har været rørlagt, vil være åbnet på en strækning på ca. 1,3 af de 1,5 kilometer, der løber gennem byen.

- Det sidste stykke er for tungt rent økonomisk, der er for mange huse, og det vil kræve et omløbsstryg ved Møllesøen (på Savmøllevej, red.), forklarer biolog Katrine Juul Larsen, der er projektleder på den blågrønne bydel.

En stor del af vandløbet vil komme til at løbe i baghaver langs Smedegyden. Den mest synlige del af projektet bliver på arealet ved Kirkebjerg. Der bliver etableret med bålhytte, trædesten i vandet og et spang, så man også kan komme over vandet. Foruden det genåbnede vandløb, bliver der også etableret to regnvandssøer. Deres funktion bliver at holde regnvandet tilbage og rense det, før det ledes videre ud i vandløbet og siden Odense Å. Der kommer stier og i samarbejde med Tommerup Skole vil der blive lavet infortavler. Yderligere en regnvandssø vil blive etableret vest for Skolevej over for Kirkebjergs udmunding, hvor Rævedamsafløbet løber mod syd og Odense Å.

Ambitiøst

Formand for Miljø, Teknik og Plan Dan Gørtz (V), er glad for, at projektet kom med i Klima100.

- Det er et meget ambitiøst projekt, derfor er jeg stolt over, at anerkendte klimaeksperter nu også blåstempler det. I projektet samarbejder vi med forsyningen om at løse en konkret udfordring med stigende regnmængder, men vi tænker også over, hvordan vi får mere ud af vores investering bl.a. ved at skabe rekreative områder til gavn for lokalsamfundet, siger Dan Gørtz.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce