Annonce
Assens

Klimaprojekt giver Tommerup rislende vandløb og tre regnvandssøer

Det nye rekreative område ved Tommerup, som det vil tage sig ud om vinteren. De to store søger fungerer som forsinkelsesbassin for regnvand, før det føres videre mod vandløbene. Det genskabte Rævedamsafløb ses ...... Visualisering: Assens Kommune

Den blågrønne bydel i Tommerup er med i publikation, der samler de 100 bedste klimaprojekter fra 80 kommuner.

Tommerup: Klimatilpasning står på to do-listen, hver gang Assens Kommune laver en ny udstykning, når forsyningen f.eks. skal lægge nye kloakrør, og når husejere får besked om, regnvand og kloakvand skal separeres på deres grund. Og det rekreative tænkes gerne ind, hvor det er muligt.

Det gælder f.eks. det kombinerede regnvandsbassin og skaterbane ved Fyrtårn Tommerup, og det gælder i særdeleshed den blå-grønne bydel i Tommerup, som er det første store klimatilpasningsprojekt, som Assens Kommune og Assens Forsyning samarbejder om.

Også det handler om at håndtere regnvand, men på en måde, så der er tænkt både samarbejdsmuligheder, økonomi og rekreative tiltag ind i det. Projektet er udvalget til at være med i en ny publikation, Klima 100, der samler 100 af de bedste klimaprojekter fra 80 kommuner over hele landet.

- Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Det er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima, siger Realdanias filantropidirektør Anne Skovbro i en pressemeddelelse om udgivelsen.

- Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Det er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima ...

På luftfotoet herover kan man se, hvor Rævedamsafløbet igen bliver synligt på sit løb gennem Tommerup. Det rekreative areal ved Kirkebjerg er der, hvor de to regnvandssøer ligger tæt. Illustration: Assens Kommune

I jorden til efteråret

Projektet i Tommerup er indtil videre kun på tegnebrættet, men planen er at gå i jorden til september eller oktober. Når det er gennemført, vil Tommerup have fået et rekreativt område, på den gamle markedsplads på Kirkebjerg, og Rævedamsafløbet, som i årevis har været rørlagt, vil være åbnet på en strækning på ca. 1,3 af de 1,5 kilometer, der løber gennem byen.

- Det sidste stykke er for tungt rent økonomisk, der er for mange huse, og det vil kræve et omløbsstryg ved Møllesøen (på Savmøllevej, red.), forklarer biolog Katrine Juul Larsen, der er projektleder på den blågrønne bydel.

En stor del af vandløbet vil komme til at løbe i baghaver langs Smedegyden. Den mest synlige del af projektet bliver på arealet ved Kirkebjerg. Der bliver etableret med bålhytte, trædesten i vandet og et spang, så man også kan komme over vandet. Foruden det genåbnede vandløb, bliver der også etableret to regnvandssøer. Deres funktion bliver at holde regnvandet tilbage og rense det, før det ledes videre ud i vandløbet og siden Odense Å. Der kommer stier og i samarbejde med Tommerup Skole vil der blive lavet infortavler. Yderligere en regnvandssø vil blive etableret vest for Skolevej over for Kirkebjergs udmunding, hvor Rævedamsafløbet løber mod syd og Odense Å.

Annonce

Ambitiøst

Formand for Miljø, Teknik og Plan Dan Gørtz (V), er glad for, at projektet kom med i Klima100.

- Det er et meget ambitiøst projekt, derfor er jeg stolt over, at anerkendte klimaeksperter nu også blåstempler det. I projektet samarbejder vi med forsyningen om at løse en konkret udfordring med stigende regnmængder, men vi tænker også over, hvordan vi får mere ud af vores investering bl.a. ved at skabe rekreative områder til gavn for lokalsamfundet, siger Dan Gørtz.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Det er muligt at ramme de kriminelle bander: Nu får Odense gode råd af de bedste

Fyn For abonnenter

Køreelever i tomgang: 17-årige Agnes har ventet en måned på at komme til køreprøve - frygter at glemme det, hun har lært

Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

Assens For abonnenter

42-årig på anklagebænken for grov vold mod kæreste: Puttede stoffer i drink, snittede hende med køkkenkniv og klippede hendes lange hår af

Odense

1.000 IT-svindlere banker på porten hver dag: - De forsøger at lokke brugernavn og password fra os

Navne For abonnenter

Odenses Elvis brænder for badminton: - Min frivillighed er tilbagebetaling for det, sporten har givet mig

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Podcast

Lyt: Kirsten og Erling har været enige om (næsten) alt i 60 år

Kerteminde

Har du undret dig? Derfor har Kerteminde Kommune ingen hjemløse

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Faaborg-Midtfyn

Formand glad for ny aftale med greven: Egeskov Marked fik overskud trods færre kræmmere

Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Bagsiden For abonnenter

Quiz: Gæt fynske nyheder og vind ugens bog

Annonce