Annonce
Fyn

Klimaminister jubler over det grønne Fyn

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er meget tilfreds og forventningsfuld i forhold til det ambitiøse grønne projekt på Fyn. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Klima-, energi- og forsyninsminsiter Dan Jørgensen (S) var med det grønne topmøde på Lundsgaard Gods ved Kerteminde fredag. Han synes, det er fantastisk, at alle gode kræfter samles på Fyn om den grønne dagsorden.

Hvad synes du om den ambitiøse grønne satsning på din fynske hjemmebane?

- Jeg synes, det er fantastik. Vi har i regeringen sat et mål, der måske er verdens mest ambitiøse i forhold til at reducere CO2, men jeg ved udmærket godt, at hvis vi skal leve op til det mål, så skal vi have kommunerne med. Det er ude i kommunerne, man træffer beslutninger omkring vedvarende energi. Det er ude i kommunerne, man er tættest på borgerne i forhold til at få dem til at være med på den grønne omstilling, så altså: Jeg kan ikke få armene ned oven på sådan en omgang.

Hvad håber du, der konkret kommer ud af topmødet?

- Det første, man skal gøre, når man vil lave en meget ambitiøs indsats, er at lave en fælles strategi – det er man er i gang med her. En ting er alle de gode kræfter, men hvis ikke man også får sat nogle strukturer på og rammer omkring det, så får vi ikke nogen konkrete resultater. Så det synes jeg er rigtig klogt, at de har lagt det an på den måde, og jeg glæder mig meget til at se, hvad de så konkret beslutter.

Ser du velvillighed for de forskellige brancher ved topmødet?

- Ja, bestemt. Jeg gik ind i politik på grund af det grønne og har beskæftiget mig med det, siden jeg var knægt og løb rundt oppe på Nordfyn. Så er det ret fantastisk at se på ret kort tid, hvordan den her dagsorden er vokset så stærkt, og at man kan samle så mange mennesker i dag og vigtige folk fra Fyn. Det er da fantastisk.

Hvad ser du som de største udfordringer på Fyn i forhold til grøn omstilling?

- Jeg tror, en af de største udfordringer på Fyn, ligesom den er mange andre steder i landet, er, at danskerne godt kan lide solceller og vindmøller, men det er ikke lige sjovt at blive naboer til dem. Så vi bliver nødt til at finde en måde – også politisk – hvor vi har lokalbefolkningen med de steder, hvor der skal laves vedvarende energiprojekter. Det er noget, kommunerne bærer et ansvar i forhold til, men det er også noget, hvor vi som regering og stat skal være bedre til at finde løsninger, så man ikke synes, det er skidt for en, at der kommer en vindmølle i nærheden, men faktisk synes, det er godt for en.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce