Annonce
Fyn

Klimaminister jubler over det grønne Fyn

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er meget tilfreds og forventningsfuld i forhold til det ambitiøse grønne projekt på Fyn. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Klima-, energi- og forsyninsminsiter Dan Jørgensen (S) var med det grønne topmøde på Lundsgaard Gods ved Kerteminde fredag. Han synes, det er fantastisk, at alle gode kræfter samles på Fyn om den grønne dagsorden.

Hvad synes du om den ambitiøse grønne satsning på din fynske hjemmebane?

- Jeg synes, det er fantastik. Vi har i regeringen sat et mål, der måske er verdens mest ambitiøse i forhold til at reducere CO2, men jeg ved udmærket godt, at hvis vi skal leve op til det mål, så skal vi have kommunerne med. Det er ude i kommunerne, man træffer beslutninger omkring vedvarende energi. Det er ude i kommunerne, man er tættest på borgerne i forhold til at få dem til at være med på den grønne omstilling, så altså: Jeg kan ikke få armene ned oven på sådan en omgang.

Hvad håber du, der konkret kommer ud af topmødet?

- Det første, man skal gøre, når man vil lave en meget ambitiøs indsats, er at lave en fælles strategi – det er man er i gang med her. En ting er alle de gode kræfter, men hvis ikke man også får sat nogle strukturer på og rammer omkring det, så får vi ikke nogen konkrete resultater. Så det synes jeg er rigtig klogt, at de har lagt det an på den måde, og jeg glæder mig meget til at se, hvad de så konkret beslutter.

Ser du velvillighed for de forskellige brancher ved topmødet?

- Ja, bestemt. Jeg gik ind i politik på grund af det grønne og har beskæftiget mig med det, siden jeg var knægt og løb rundt oppe på Nordfyn. Så er det ret fantastisk at se på ret kort tid, hvordan den her dagsorden er vokset så stærkt, og at man kan samle så mange mennesker i dag og vigtige folk fra Fyn. Det er da fantastisk.

Hvad ser du som de største udfordringer på Fyn i forhold til grøn omstilling?

- Jeg tror, en af de største udfordringer på Fyn, ligesom den er mange andre steder i landet, er, at danskerne godt kan lide solceller og vindmøller, men det er ikke lige sjovt at blive naboer til dem. Så vi bliver nødt til at finde en måde – også politisk – hvor vi har lokalbefolkningen med de steder, hvor der skal laves vedvarende energiprojekter. Det er noget, kommunerne bærer et ansvar i forhold til, men det er også noget, hvor vi som regering og stat skal være bedre til at finde løsninger, så man ikke synes, det er skidt for en, at der kommer en vindmølle i nærheden, men faktisk synes, det er godt for en.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce