Annonce
Fyn

Klimaminister jubler over det grønne Fyn

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er meget tilfreds og forventningsfuld i forhold til det ambitiøse grønne projekt på Fyn. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Klima-, energi- og forsyninsminsiter Dan Jørgensen (S) var med det grønne topmøde på Lundsgaard Gods ved Kerteminde fredag. Han synes, det er fantastisk, at alle gode kræfter samles på Fyn om den grønne dagsorden.

Hvad synes du om den ambitiøse grønne satsning på din fynske hjemmebane?

- Jeg synes, det er fantastik. Vi har i regeringen sat et mål, der måske er verdens mest ambitiøse i forhold til at reducere CO2, men jeg ved udmærket godt, at hvis vi skal leve op til det mål, så skal vi have kommunerne med. Det er ude i kommunerne, man træffer beslutninger omkring vedvarende energi. Det er ude i kommunerne, man er tættest på borgerne i forhold til at få dem til at være med på den grønne omstilling, så altså: Jeg kan ikke få armene ned oven på sådan en omgang.

Hvad håber du, der konkret kommer ud af topmødet?

- Det første, man skal gøre, når man vil lave en meget ambitiøs indsats, er at lave en fælles strategi – det er man er i gang med her. En ting er alle de gode kræfter, men hvis ikke man også får sat nogle strukturer på og rammer omkring det, så får vi ikke nogen konkrete resultater. Så det synes jeg er rigtig klogt, at de har lagt det an på den måde, og jeg glæder mig meget til at se, hvad de så konkret beslutter.

Ser du velvillighed for de forskellige brancher ved topmødet?

- Ja, bestemt. Jeg gik ind i politik på grund af det grønne og har beskæftiget mig med det, siden jeg var knægt og løb rundt oppe på Nordfyn. Så er det ret fantastisk at se på ret kort tid, hvordan den her dagsorden er vokset så stærkt, og at man kan samle så mange mennesker i dag og vigtige folk fra Fyn. Det er da fantastisk.

Hvad ser du som de største udfordringer på Fyn i forhold til grøn omstilling?

- Jeg tror, en af de største udfordringer på Fyn, ligesom den er mange andre steder i landet, er, at danskerne godt kan lide solceller og vindmøller, men det er ikke lige sjovt at blive naboer til dem. Så vi bliver nødt til at finde en måde – også politisk – hvor vi har lokalbefolkningen med de steder, hvor der skal laves vedvarende energiprojekter. Det er noget, kommunerne bærer et ansvar i forhold til, men det er også noget, hvor vi som regering og stat skal være bedre til at finde løsninger, så man ikke synes, det er skidt for en, at der kommer en vindmølle i nærheden, men faktisk synes, det er godt for en.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce