Annonce
Fyn

Klimaminister jubler over det grønne Fyn

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er meget tilfreds og forventningsfuld i forhold til det ambitiøse grønne projekt på Fyn. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Klima-, energi- og forsyninsminsiter Dan Jørgensen (S) var med det grønne topmøde på Lundsgaard Gods ved Kerteminde fredag. Han synes, det er fantastisk, at alle gode kræfter samles på Fyn om den grønne dagsorden.

Hvad synes du om den ambitiøse grønne satsning på din fynske hjemmebane?

- Jeg synes, det er fantastik. Vi har i regeringen sat et mål, der måske er verdens mest ambitiøse i forhold til at reducere CO2, men jeg ved udmærket godt, at hvis vi skal leve op til det mål, så skal vi have kommunerne med. Det er ude i kommunerne, man træffer beslutninger omkring vedvarende energi. Det er ude i kommunerne, man er tættest på borgerne i forhold til at få dem til at være med på den grønne omstilling, så altså: Jeg kan ikke få armene ned oven på sådan en omgang.

Hvad håber du, der konkret kommer ud af topmødet?

- Det første, man skal gøre, når man vil lave en meget ambitiøs indsats, er at lave en fælles strategi – det er man er i gang med her. En ting er alle de gode kræfter, men hvis ikke man også får sat nogle strukturer på og rammer omkring det, så får vi ikke nogen konkrete resultater. Så det synes jeg er rigtig klogt, at de har lagt det an på den måde, og jeg glæder mig meget til at se, hvad de så konkret beslutter.

Ser du velvillighed for de forskellige brancher ved topmødet?

- Ja, bestemt. Jeg gik ind i politik på grund af det grønne og har beskæftiget mig med det, siden jeg var knægt og løb rundt oppe på Nordfyn. Så er det ret fantastisk at se på ret kort tid, hvordan den her dagsorden er vokset så stærkt, og at man kan samle så mange mennesker i dag og vigtige folk fra Fyn. Det er da fantastisk.

Hvad ser du som de største udfordringer på Fyn i forhold til grøn omstilling?

- Jeg tror, en af de største udfordringer på Fyn, ligesom den er mange andre steder i landet, er, at danskerne godt kan lide solceller og vindmøller, men det er ikke lige sjovt at blive naboer til dem. Så vi bliver nødt til at finde en måde – også politisk – hvor vi har lokalbefolkningen med de steder, hvor der skal laves vedvarende energiprojekter. Det er noget, kommunerne bærer et ansvar i forhold til, men det er også noget, hvor vi som regering og stat skal være bedre til at finde løsninger, så man ikke synes, det er skidt for en, at der kommer en vindmølle i nærheden, men faktisk synes, det er godt for en.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce