Annonce
Fyn

Klimakampen handler om valg: Her er fire ting, du selv kan gøre

Det kræver først og fremmest politisk handlekraft, hvis vi skal nå målet om at være klimaneutrale i 2050. Du kan dog også selv gøre en række ting, hvis du gerne vil begrænse din egen udledning af CO2.
Annonce

Den gennemsnitlige dansker udleder hvert år 12 ton CO2 eksklusiv offentligt forbrug, hvilket gerne skal reduceres helt ned til mellem to og tre ton om året, hvis Danmark skal kunne leve op til målsætningen om at være klimaneutrale i 2050. Den teknologiske udvikling vil givetvis sikre reduktioner i udledningen af CO2, men det vil formentligt kræve mere grundlæggende adfærdsændringer hos de fleste danskere, hvis målet skal nås. Inden for nogle områder kan mange god reducere deres udledning af CO2 markant.

Flyv mindre - cykel mere

Det siger næsten sig selv, men det er ikke desto mindre en af de mest effektfulde måder, man kan begrænse sit eget aftryk på klimaet. Hvis man flyver mindre og cykler, når det er muligt, vil man sørge for, at der bliver brugt mindre brændstof og dermed nedsætte sit eget aftryk på klimaet.

En enkelt rejse til og fra New York i USA udleder omkring tre ton CO2 pr. person ombord på flyet, så der er ikke plads til mange oversøiske rejser, hvis den gennemsnitlige dansker skal reducere sin samlede CO2-udledning til mellem to og tre ton.

Køb genbrugstøj

Tøjproduktion står for omkring 10 procent af verdens udledning af CO2, og da danskere er storforbrugere af tøj, er det et andet område, hvor man kan påvirke sit eget aftryk på klimaet.

Den gennemsnitlige dansker køber 16 kilo tøj om året. Den mængde kan man selvfølgelig arbejde for at reducere, men man kan også nedsætte sin egen CO2-udledning, hvis man i højere grad køber genbrugstøj. Der findes i dag en lang række muligheder for at købe brugt tøj på internettet og i fysiske genbrugsbutikker.

Skru ned for strøm og varme

Der er både penge at spare og mulighed for at reducere sin CO2-udledning, hvis man kigger nøje på, hvordan man skal bruge mindre strøm og varme.

Man kan komme langt ved at installere automatiske strømafbrydere og være opmærksom på, hvor meget strøm forskellige el-apparater som tv, vaskemaskiner og køleskabe bruger. Og så kan der selvfølgelig også spares på CO2-udledningen og på længere sigte også på pengepungen, hvis man har mulighed for at lave energirenoveringer på sit hus.

Spis mere grønt og mindre kød

På madfronten er der også gode muligheder for at gøre sit aftryk på klimaet mindre. Man kan for det første forsøge at undgåat købe mere mad, end man kan spise. Madspild er således en af de helt store syndere, når det gælder CO2-udledning.

I forhold til valget af fødevarer handler det grundlæggende om at gå efter mere lokalt produceret frugt og grønt og skære så meget som muligt ned på kød som muligt. Oksekød bliver ofte fremhævet som den største synder, men det er faktisk endnu værre at spise lammekød, hvis man vil begrænse sin CO2-udledning.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce