Annonce
Fyn

Klimakampen handler om valg: Her er fire ting, du selv kan gøre

Det kræver først og fremmest politisk handlekraft, hvis vi skal nå målet om at være klimaneutrale i 2050. Du kan dog også selv gøre en række ting, hvis du gerne vil begrænse din egen udledning af CO2.

Den gennemsnitlige dansker udleder hvert år 12 ton CO2 eksklusiv offentligt forbrug, hvilket gerne skal reduceres helt ned til mellem to og tre ton om året, hvis Danmark skal kunne leve op til målsætningen om at være klimaneutrale i 2050. Den teknologiske udvikling vil givetvis sikre reduktioner i udledningen af CO2, men det vil formentligt kræve mere grundlæggende adfærdsændringer hos de fleste danskere, hvis målet skal nås. Inden for nogle områder kan mange god reducere deres udledning af CO2 markant.

Annonce

Flyv mindre - cykel mere

Det siger næsten sig selv, men det er ikke desto mindre en af de mest effektfulde måder, man kan begrænse sit eget aftryk på klimaet. Hvis man flyver mindre og cykler, når det er muligt, vil man sørge for, at der bliver brugt mindre brændstof og dermed nedsætte sit eget aftryk på klimaet.

En enkelt rejse til og fra New York i USA udleder omkring tre ton CO2 pr. person ombord på flyet, så der er ikke plads til mange oversøiske rejser, hvis den gennemsnitlige dansker skal reducere sin samlede CO2-udledning til mellem to og tre ton.

Køb genbrugstøj

Tøjproduktion står for omkring 10 procent af verdens udledning af CO2, og da danskere er storforbrugere af tøj, er det et andet område, hvor man kan påvirke sit eget aftryk på klimaet.

Den gennemsnitlige dansker køber 16 kilo tøj om året. Den mængde kan man selvfølgelig arbejde for at reducere, men man kan også nedsætte sin egen CO2-udledning, hvis man i højere grad køber genbrugstøj. Der findes i dag en lang række muligheder for at købe brugt tøj på internettet og i fysiske genbrugsbutikker.

Skru ned for strøm og varme

Der er både penge at spare og mulighed for at reducere sin CO2-udledning, hvis man kigger nøje på, hvordan man skal bruge mindre strøm og varme.

Man kan komme langt ved at installere automatiske strømafbrydere og være opmærksom på, hvor meget strøm forskellige el-apparater som tv, vaskemaskiner og køleskabe bruger. Og så kan der selvfølgelig også spares på CO2-udledningen og på længere sigte også på pengepungen, hvis man har mulighed for at lave energirenoveringer på sit hus.

Spis mere grønt og mindre kød

På madfronten er der også gode muligheder for at gøre sit aftryk på klimaet mindre. Man kan for det første forsøge at undgåat købe mere mad, end man kan spise. Madspild er således en af de helt store syndere, når det gælder CO2-udledning.

I forhold til valget af fødevarer handler det grundlæggende om at gå efter mere lokalt produceret frugt og grønt og skære så meget som muligt ned på kød som muligt. Oksekød bliver ofte fremhævet som den største synder, men det er faktisk endnu værre at spise lammekød, hvis man vil begrænse sin CO2-udledning.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Nyborg

Masser af vand - ingen problemer

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce