Annonce
Indland

Klimaforskere: Løkkes klimasamarbejde sender stærkt signal

Danmark står i spidsen for samarbejdet, som går under navnet P4G, Partnering for Green Growth and the Global Goals for 2030.

Løkkes klimainitiativ er et skridt fremad. Men det er en dråbe i havet i kampen for klimaet, mener forskere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye globale klimasamarbejde skaber et vigtigt og godt signal om, at vi må se klimaforandringerne i øjnene. Men der skal mere til for at sikre klimaet.

Det mener Jens Hesselbjerg, der er professor i klima- og geofysik ved Københavns Universitet, om den klimaplan, statsministeren præsenterer i FN i New York onsdag.

- Det er et godt initiativ, som skal ses som et af de nødvendige skridt fremad. Det er en dråbe i havet, men det er nogle vigtige byer og et vigtigt signal.

- Der skal mere til, det tror jeg, alle er klar over. Så det her er et af de initiativer, som måske kan være med til at åbne for nogle nye bevægelser, siger klimaforskeren.

Danmark står i spidsen for samarbejdet, som går under navnet P4G, Partnering for Green Growth and the Global Goals for 2030.

Her har Danmark i samarbejde med otte andre lande og 91 storbyer verden over forpligtet sig til at overholde en række af målene i Paris-aftalerne og i FN's 17 verdensmål.

Initiativet kommer, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, 1. juni i år meddelte, at USA vil forlade Parisaftalen.

Der er sådan set ikke noget nyt under solen ved Løkkes grønne koalition, da formålet er at forpligte sig til mål, som i forvejen eksisterer, mener Jens Hesselbjerg.

- Men der, hvor det gør en forskel, det er, at man klart signalerer også i USA, at man er med på en Paris-aftale.

- Det her kan ses som et incitament til at sige, at løbet kører alligevel. Og hvis der skal argumenter på bordet for at amerikanerne skal ombestemme sig, så kan det her være medvirkende, siger han.

Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og direktør for klimaforskningscentret Nansensentret i Norge, er enig i, at Løkkes nye grønne alliance sender et stærkt signal om vilje til forandring på verdensplan.

- Det er et ganske udmærket initiativ, fordi der er behov for, at der kommer større fokus på årsagerne til klimaforandringerne.

- Man kan spørge sig selv, om det er nok. Det er ikke det, der redder klimaet, men det er en af de mange små bække, som er med til at gøre, at klimaet bliver forbedret over tid, siger han.

FAKTA: Sådan ser klimaaftalen fra Paris ud

Danmark står med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen for et nyt globalt klimasamarbejde, som præsenteres i FN i New York onsdag.

Klimainitiativet går under navnet P4G, Partnering for Green Growth and the Global Goals for 2030, og har til formål at forene storbyer verden over i kampen mod klimaforandringer.

Initiativet kommer, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, 1. juni i år meddelte, at USA vil forlade Parisaftalen.

Indtil nu er 91 storbyer med i klimasamarbejdet og forpligter sig dermed til at overholde en række af de mål, der er lagt fast i Paris-aftalerne og i FN's 17 verdensmål. Her er et overblik over Parisaftalen:

* I december 2015 indgik 196 medlemslande i FN's klimakonvention en juridisk bindende klimaaftale, Parisaftalen.

* Parisaftalen er et skridt på vejen for den globale omstilling til en lavere udledning af drivhusgasser.

* Landene forpligtede sig til at reducere den samlede udledning af drivhusgasser.

* Den langsigtede målsætning med aftalen er at begrænse den globale temperaturstigning til højest to grader - og gerne under 1,5 grader - over niveauet omkring år 1850.

* Fra 2020 skal der hvert år findes 100 milliarder amerikanske dollar, som skal gå til klimaindsatsen i verdens ulande.

Kilder: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og Ritzau.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Valgte uprøvet løsning: Odense Letbane ville spare millioner, men er endt i store problemer

Fyn For abonnenter

Ny viceborgmester i Odense smækker røret på: Vred over spørgsmål om 112.000 kroner i honorar

Nordfyn

Laila får julehjælp: - Det gør, at jeg kan give mine døtre en jul, der minder mere om klassekammeraternes

Navne For abonnenter

Ung skuespillers dagbog op til sidste del af "Stormfulde højder": Jeg gi’r den syv stjerner, én til hver af mine medskuespillere

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

Rejser

Kommentar: - Sæt tennisnettet op

Odense

Vildt vinderbud i sidste øjeblik: Gammel sponsor sprang alle rammer og vandt ombejlet Høgh-trøje

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Fyn

Hjælp til bilister i kø: Storebæltsbroen lukker to gange natten til søndag

Nordfyn For abonnenter

Aktindsigt afslører: Nordfyns Kommune hjælper kæmpe kvægfarm tæt på Odense Fjord gennem kattelem

Erhverv For abonnenter

Nordsjællandske Kamma og Jakob jubler: Har fået 900.000 kroner til drømmeprojekt på Fyn, men én vigtig ting mangler

Annonce