Annonce
Erhverv

Klimaets minister indvier nyt eventyr: Nordfynsk milliardvirksomhed skal levere fremtidens brændstof

Morten Simonsen, ejer af Emmelev A/S skriver under på historisk aftale med Circle K. Fra 2022 skal de levere vedvarende energi, der er produceret af rester fra vindenergi. Foto: Sophie Lysholt Hansen
Den fynske milliardvirksomhed Emmelev A/S indgår historisk aftale med Circle K. Sammen skal de to parter fodre transportsektoren med CO2-neutralt, flydende el.

Otterup: Fredag blev båndet til endnu et eventyr i Emmelev klippet, da den nordfynske biodieselvirksomhed Emmelev A/S skrev under på en historisk, fire-årig kontrakt med Circle K.

Når aftalen bliver præsenteret som historisk, er det, fordi Emmelev fra slutningen af 2022 skal modtage 10 millioner liter flydende el, også kaldet e-metanol, om året fra Circle K. Det skal biogasvirksomheden bruge i produktionen af vedvarende brændstoffer, som de leverer tilbage til Circle K, der til sidst sælger det til transportsektoren.

- Når en af verdens største spørger, om vi vil med i sådan et projekt, så bliver vi selvfølgelig stolte, sagde ejer af Emmelev A/S Morten Simonsen i forbindelse med præsentationen af den nye aftale.

Annonce

Det flydende el bliver udvundet af vindenergi hos en virksomhed i Nordjylland, og overskuddet fra den produktion bliver omdannet til e-metanol og sendt til Nordfyn, hvor det bliver til VE-brændstoffer, der er vedvarende, flydende brændstoffer. Den proces kaldes også Power-to-X-produktion, og den bliver afgørende i fremtiden.

- Power-to-X er en del af fremtiden- især for tung transport, fordi metoden kan udnytte den grønne strøm, vi ikke formår at bruge, til et CO2-neutralt alternativ, som vi kan hælde på transporten, forklarede Martin Wiell Christensen, repræsentant for Circle K.

Ordbog

Hvad er Power-to-X?

Det er den samlede betegnelse for en proces, hvor strøm bliver til brændstof. Man omdanner elektricitet fra eksempelvis vindmøller til forskellige slutprodukter - deraf X. I det her tilfælde bruger man overskydende vindenergi fra Greenlab Skive, sender det gennem elektrolyse, hvor man udvinder brinten. Den brint blander man med CO2, og det bliver til metanol.

Hvad er E-metanol?

E-metanol er flydende el, og det er et grønt og CO2-neutralt brændstofalternativ til tung transport som skibe og lastbiler. Det kan, som i dette tilfælde, bruges i produktionen af VE-brændstoffer.

Hvad er VE-brændstoffer?

Det er flydende, vedvarende energi.

Regeringens klimaplan:

Regeringen vil skære Danmarks CO2-udledninger med 70 procent inden 2030. En måde at gøre det på, er ved at indfange den CO2, der bliver udledt og omdanne den til grøn energi. Det er det, der sker i PtX-produktion, hvor brint og CO2 bliver til metanol.

Bruges til biler

En af fordelene ved at bruge e-metanol i transportsektoren er, at det ikke kræver en stor omlægning af den eksisterende vognpark. Den tunge transport kan nemlig køre på VE-brændstoffer uden større ændringer.

Anderledes er det med personbiler, hvor man stadig i 2030 forventer, at 2,5 millioner biler har en forbrændingsmotor - der altså ikke kan bruge VE-brændstof.

- Det her er nok ikke den endelige løsning i 2050, men det er en start, og det kan blive en del af løsningen for biler også, siger Martin Wiell Christensen.

Det kræver heller ikke den store omlægning for Emmelev A/S, der allerede nu aftager biometanol fra Sverige.

- Vi har rammerne til den her type produktion, fordi vi allerede nu bruger metanol i vores produktion, så vi kommer ikke til at producere mere. Lokalbefolkningen kommer heller ikke til at mærke mere til produktionen, end de gør nu, siger Morten Simonsen, der stadig kommer til at aftage svensk metanol i nogle år endnu, indtil man forhåbentlig kan få leveret nok dansk e-metanol.

Bag om Emmelev

Emmelev blev grundlagt i 1838 som Emmelev Mølle, hvor der blev malet mel. I 1960 begyndte man at producere foderstof, og i 1992 kom den første oliemølle til Emmelev i Otterup.I 2002 begyndte firmaet at producere biodiesel til størstedelen af landets olieselskaber, og i 2006 kom glycerin også med på listen over produkter, der er produceret på Emmelev.

I dag er det Morten Simonsen og hans fætter Erling Simonsen, der ejer firmaet. Det er sjette generation, der er registreret som ejere af firmaet.

Emmelev har produktion og kontor i Otterup, mens de har tanklager og lastningsfaciliteter på Odense Havn.

Annonce

Ministerbesøg

Præsentationen af den nye aftale skete med besøg fra klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, der fik lov til at modtage kontrakten, der blev - ikke mindre end fløjet ind på pladsen foran den familiedrevede virksomhed.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (t.v) skal klippe kontrakten mellem Emmelev A/S og Circle K fri. Foto: Sophie Lysholt Hansen

- Det her er et kvantespring for grøn omstilling, og det er enormt positivt. Transportsektoren er ikke den nemmeste at få CO2 ud af, men nogle skal gå forrest, og det gør man her på Emmelev, sagde Dan Jørgensen, da kontrakten var landet og underskrevet.

Produktionen på Emmelev træder i kraft i slutningen af 2022 og vil hvert år opveje for 7.000 personbilers årlige CO2-udledning.

Annonce
Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce