Annonce
Nordfyn

Klimadebat: - Det er ik` så ringe endda

Annonce

Lokaldebat: Ser man på den nordfynske budgetaftale for det kommende år, så er der lyspunkter i forhold til verdensmål og klimaindsats.

Når nu det store flertal i kommunalbestyrelsen ikke vil være med til at nedsætte et §17 stk. 4 udvalg, der i højere grad inddrager borgerne i processen, så må man stille sig tilfreds med at der afsættes 0,550 millioner kroner til en klimakoordinator, der skal med-virke til at sikre opfyldelse og koordinering af de politiske fastlagte mål, samt iværksætte og følge op på handlinger og effekt af den samlede klimaindsats.

Hvis denne ”klimakoordinators” jobbeskrivelse kommer til at indeholde opgaven med at skabe det folkelige engagement, der er så nødvendigt for at nå det ambitiøse mål der er enighed om, så ser det ganske fornuftigt ud.

Når der så tilmed er sket det meget positive, at der er indgået en partnerskabsaftale mellem Realdania, den grønne tænketank Concito, Danske Regioner og nu også Kommunernes Landsforening, kaldet DK2020, så ser det hele meget lyst ud. Dette samarbejde åbner for at Nordfyns Kommune, sammen med de øvrige syddanske kommuner og Region Syddanmark, kan udvikle en fælles metode til udarbejdelse af en klimahandlingsplan. Det er kommunen selv, der beslutter indsatser, fokus og virkemidler – det er alene metoden, der bliver ens. Derudover bliver kommunerne en del af et fællesskab med andre kommuner, hvor der udveksles erfaringer, så de lokale løsninger på klimatilpasning og initiativer til CO2-reduktion kan samles og deles mere systematisk – og danne basis for at udvikle en fælles systematik om kommunernes klimaarbejde.

Som det fremgår, åbner DK2020 op for et forpligtende og nødvendigt samarbejde. Et samarbejde der på sigt kan udvikles til ligeledes at omfatte miljøspørgsmål.

Men igen, befolkningen skal inddrages og beslutningerne skal træffes på et oplyst grundlag. Den grønne omstilling og klimatilpasningen er ikke en gratis omgang, hvor man bekvemt kan læne sig tilbage og vente på de færdige løsninger. Som Angela Merkel-regeringens klimarådgiver Maja Göpel har udtrykt det: Den grønne omstilling kan kun lykkes, hvis vi tænker vores sociale liv, økonomi og vækst i helt nye baner Klimaprojektet er radikalt, men det er menneskets evne til at omstille sig også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce