Annonce
Debat

Klimadebat. Bliver bekvemmelighedsborgere et større problem end bekvemmelighedsflygtninge?

Nu hvor bæredygtighedsdebatten endelig er kommet på dagsordenen, så fyldes debatsiderne også med indlæg fra borgere, der mener, at det er alle andre, der skal gøre noget.

Argumenterne går cirka sådan her: ”Danskerne er kun en dråbe i menneskehavet, så derfor må det være alle inderne, der skal holde op med at få børn”.

Eller: ”Hvis det danske landbrug ikke kan bruge pesticider, så er der ikke nok mad i verden, og så dør de fattige i Afrika”.

Eller: ”Jeg har engang set et billede af et affaldsbjerg i Mogadishu eller på Roskilde Festivalen, så mit forbrug betyder ikke noget”.

Og ja det er rigtigt. Om jeg så brugte alle mine penge på roundup, flyrejser og oksekød, så kunne jeg ikke påvirke grundvandet eller klimaet. Og det er også rigtigt, at selvom alle danskere ikke forandrede noget, så ville det kun have ringe indflydelse på klimaet. Men det er også rigtigt at disse bekvemmelighedsborgere, der med mere eller mindre fantasifulde og søgte argumenter forsøger at retfærdiggøre deres ulyst til forandring, alligevel misforstår pointen. Det handler ikke (kun) om klimaet, det handler om almindelig borgerlig anstændighed.

Når jeg siger til mine børn; at de skal rydde op efter sig selv; at de ikke skal øse mere op end de kan spise og at de skal behandle svage med respekt, så får jeg et ubehageligt forklaringsproblem. Måske er andre folks børn bare dummere end mine, men mine børn kan efter fem minutter i folkeskolen gennemskue hykleriet. Uanset hvad deres mor og far forsøger at bilde dem ind, så bor de i et samfund og en kultur, der ikke rydder op efter sig selv og som har et usmageligt overforbrug som grundlæggende værdi.

Hvis vi på nogen måde skal fastholde illusionen om, at vi har en kultur og nogle værdier, der er værd at bevare, så skal vi have gjort op med vores patetiske dobbeltbogholderi. Børnene mister respekten for de voksne, man mister sin selvrespekt og vi mister respekten for hinanden.

Er det fair at sige, at de nye bekvemmelighedsflygtninge ikke flygter over grænser men i stedet er de borgere, der flygter fra det det ansvar vi anstændigvis har? Mit gæt er, at de nye bekvemmelighedsborgere vil vise sig at være et større problem for vores kultur end de gode gamle bekvemmelighedsflygtninge.

Mikael K. Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce