Annonce
Odense

Klimabevidste unge erstatter Black Friday med byttemarked

Makia Ahmed. Ungdomshuset gør klar til Green Friday med tøjbyt, plantespirer, fællesspisning og andre bæredygtige tiltag. Foto: Michael Bager
Den amerikanske shopping-tradition Black Friday i næste uge handler om forbrug, men det vil klimabevidste unge odenseanere ikke være med til, så de holder Green Friday denne fredag, hvor et byttemarked i Ungdomshusets baggård er ét af trækplastrene.

Tøjet er doneret af genbrugsbutikker i byen og indsamlet blandt venner. Det ligger spredt på et bord i Ungdomshuset i Nørregade, og rundt om sorterer og folder Makia Ahmed, Alice Duong og Sonja Katrine Voss Hansen klæderne og lægger dem i bunker, imens andet bliver hængt pænt på bøjler. De er ved at gøre klar til fredagens byttemarked i Ungdomshusets baggård i Nørregade.

Byttemarkedet er en del af arrangementet Green Friday, som er et modstykke til den amerikanske shoppingtradition Black Friday, hvor også butikkerne i Odense i næste uge kommer med slagtilbud allerede fra midnat. På Elgigantens hjemmesider tikker et ur ned til begivenheden, som var der tale om en måneraket-affyring. Black Friday er en Big Deal også i Danmark. Men det holder ikke i en tid med klimaforandringer, mener 17-årige Elektra Lucia Lyholm-Raagaard.

- Hele princippet bag Black Friday går ud på, at overforbruge, og det er jo det, der ødelægger vores klode, konstaterer Elektra, der til daglig læser på musiklinjen Flow på VUC. Hun tilfører Green Friday et økologisk element ved at stå for et værksted, hvor deltagerne i Green Friday kan få sorte fingre og grønne plantespirer med hjem. Derudover har hun tegnet plakaten, der reklamerer for arrangementet.

Annonce

Black Friday

Black Friday er en dag, hvor butikkerne holder længe åbent med slagtilbud. Traditionen kommer fra USA, og Black Friday ligger dagen efter den amerikanske højtid Thanksgiving. Black Friday ses som begyndelsen på juleshoppingen. I 1600-tallet betød Black Friday en fredag, hvor man skulle til eksamen, men siden 1960’erne er udtrykket blevet brugt i USA om horder af handlende mennesker. Siden har det fået den betydning, at butikkernes bankkonti går fra at have røde tal til at have sorte.

Kilde: lexico.com

Bæredygtig gruppe under opbygning

Idékvinden til byttemarkedet er 19-årige Makia Ahmed, der læser HF på VUC på bæredygtigheds- og mediefagslinjen. Hun var med en ven i Ungdomshuset for halvanden måned siden, hvor Green Friday-arrangementet blev diskuteret, og et byttemarked var i naturlig forlængelse af det hun arbejder med på sin ungdomsuddannelse. - Vi er i gang med at lave en bæredygtighedsgruppe, hvor vi snakker om klima, og om at tage til demonstration, lave noget kreativt eller flere arrangementer som det her, forklarer Makia Ahmed, der har koordineret meget af arbejdet med byttemarkedet.

Makia Ahmed har gået rundt til genbrugsbutikker og spurgt, om de vil donere tøj til byttemarkedet, og hun har bedt andre unge om at donere tøj. Byttemarkedet kommer til at fungere sådan, at man kan donere, købe eller bytte tøj. Det er en grøn måde at handle på, forklarer Sonja Karine Voss Hansen, der er med til at gøre klar. Hun læser HF på VUC på medie- og innovationslinjen.

- Der går meget tøj til spilde. Men i stedet for at smide tøjet ud, så kan man bytte det, man ikke bruger længere, og i stedet få noget nyt, eller også kan man bare give det væk, og så er det da gået til et godt formål, siger Sonja Katrine Voss Hansen.

Byrum overtager efter biler

Green Friday-arrangementet er en del af et større projekt, der skal omdanne Ungdomshusets baggård til en levende oase med plantekasser og hyggelige steder at hænge ud. Hidtil har der holdt biler ulovligt parkeret i baggården, men de blev smidt ud 1. oktober, og nu er forvandlingen af baggården i gang. Ved et arrangement i begyndelsen af oktober blev en terrasse udsmykket med graffiti, og der kom en enkelte planter og træstammer at sidde på.

Fredag fyldes baggården så med unge mennesker, der bytter tøj, planter planter, trykker t-shirts og lytter til live-musik opført af unge. En forsamling af foreninger i Ungdomshuset har dannet foreningen Ungskab, som har fået bevilget 281.000 kroner til at omdanne Ungdomshusets baggård til et byrum. Projektleder for Ungdomshuset Anja Raagaard hjælper de unge.

- Når vi har jaget de ulovligt parkerede biler ud 1. oktober, så er vi nødt til at sørge for, at der sker noget i baggården, siger Anja Raagaard.

Green Friday foregår fredag den 22. november klokken 15-18 i Ungdomshusets baggård på Nørregade 60 i Odense. Det er gratis at deltage, og Ungdomshuset giver kakao.

Makia Ahmed (tv) og Alice Duong samt Sonja Katrine Voss Hansen (med ryggen til) havde travlt torsdag med at gøre klar til fredagens Green Friday i Ungdomshuset i Nørregade - et bæredygtigt alternativ til Black Friday. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Danmark

Genlæs livebloggen: Britta Nielsen idømt mere end seks års fængsel

Annonce