Annonce
Læserbrev

Klima. Vi er grønne, men skilter næsten ikke med det

Annonce

Læserbrev: Folkekirkens biskopper har netop officielt meldt folkekirken ind i klimakampen (selvom det formelt set stadig gælder, at ingen kan tale på folkekirkens vegne). Men på et bispemøde for nylig gav de deres støtte til regeringens klimaambitioner. En organisation med tilknytning til folkekirken kalder sig Grøn Kirke. Her igennem kan de enkelte kirker gøre sig fortjent til titlen grøn kirke ved at svare bekræftende på en række spørgsmål om grøn ansvarlighed og naturligvis handle på dem!

I menighedsrådet ved Sankt Hans Kirke har vi for nylig haft drøftelsen om, hvorvidt vi skulle/kunne tilslutte os Grøn Kirke. Samtalen var virkelig frugtbar og interessant. Vi landede på et ja til at gå med på projektet, men nogle mente, at vi ikke burde skilte med det overhovedet. Nu ender det nok med et diskret klistermærke i våbenhuset.

Én eller anden med sans for mediestrategi kan nok undre sig over, hvorfor vi ikke vil gøre noget mere ud af at ”brande” os med at ride med på en bølge, der i høj grad har de politisk korrekte vinde i ryggen. Forklaringen har noget med teologi at gøre og altså noget med vores identitet som kirke at gøre. Som kirke er vi ikke sat i verden for med politiske initiativer at gøre verden til et bedre sted. Kirkens opgave er som en moder at løfte sine børn hen til Jesus, så de i en tillidsfuld tro på ham møder tilgivelse, fred, håb – ja kærlighed i en potens, der ikke findes lige noget sted på jorden eller i den åndelige verden. ”Mit rige er ikke af denne verden”, sagde Jesus og udtrykte dermed, at han ikke var en politisk revolutionær, som havde til opgave at ændre samfundet politisk.

Når det er sagt, sætter netop kærligheden mennesker fri – ikke fra ansvarlighed men til ansvarlighed og næstekærlighed. Så selvom kirken som institution ikke blander sig i politik, sendes hver eneste kirkegænger ud med et kald til at handle ansvarligt over for den klode, vi har fået betroet. Og da kirken styres og forvaltes af ansvarlige mennesker, må det få et aftryk helt ned i detaljer som valg af el-pærer, vaskemiddel, kaffekopper og leverpostej. Den røde linje går ved, at kirken som institution melder sig ind på én bestemt vej at gå i et givet politisk spørgsmål – også i klimaspørgsmålet. Her har kirken ikke et éntydigt svar på hylderne – ud over det kald til ansvarlighed, som kærligheden fører med sig.

Handler det derimod om, hvordan et menneske får evig fred med Gud, er sagen straks langt mere klar: ”Enhver som tror og bliver døbt har evigt liv” – uanset politisk overbevisning. Det budskab slår vi gerne op på den helt store plakat, og det signal vil til enhver tid være det mest afgørende for et bispekollegie at få sendt afsted.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce