Annonce
Middelfart

Klima skal rime på kommunalpolitik: Sådan vil Middelfart reducere udledningen af drivhusgasser

Der skal tænkes klima og bæredygtighed helt ind i de politiske udvalg i Middelfart Kommune, som derfor er blevet bedt om at komme med bud på, hvor der kan træffes mere grønne valg. 5.a fra Lillebæltskolen gjorde i efteråret 2018 noget lignende og præsenterede deres bud på smarte klimatiltag i forbindelse med avisens "Løsningernes Rum". Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Der skal tænkes meget mere klima ind i kommunalpolitikken i Middelfart, alligevel er der ingen penge sat af til udvalgenes forslag til klimaændringer.

Nordvestfyn: I fremtiden skal klima og bæredygtighed i højere grad rime på kommunalpolitik - i hvert fald i Middelfart Kommune.

Det skal ske med mere skov, ladestationer til elbiler og mere økologisk mad på plejehjemmene, og det er bare tre af de tiltag, som de forskellige politiske udvalg i Middelfart håber at kunne sætte i gang for at reducere kommunens udledning af drivhusgasser.

Udvalgene er som en del af projektet DK2020 blevet bedt om at udpege steder, hvor de kan blive mere klimavenlige. DK2020 er et Realdania-projekt, som involverer 20 danske kommuner, der alle er udvalgt til at være klimafrontløbere. Målet er sætte skub i Danmarks klimaindsats og dermed at kunne opfylde Paris-aftalen (bindende international aftale om reduktion af udledning af drivhusgasser, red.) på kommunalt niveau.

- Vi er ved at regne på, hvad man i kommunen skal gøre for at kunne leve op til Paris-aftalen. Facit kommer i løbet af det næste halve år, men vi kan allerede se nu, at det bliver en kæmpestor opgave, og derfor vælger vi at starte med det, der er let at gøre, fortæller borgmester i Middelfart Kommune Johannes Lundsfryd (S).

Han forklarer, at forvaltningen nu går i gang med at gøre udvalgenes forslag til virkelighed.

Der er ikke afsat ekstra penge til at gøre de mange forslag til virkelighed. Alligevel afviser borgmesteren, at det kommer til at presse økonomien i udvalgene, hvor man især på social- og sundhedsområdet var presset på pengepungen i 2019.

- Det er en investering, og nogle af tingene tager måske år, før de er tjent hjem, forklarer han.

Annonce

Mere skov og økologisk mad - eller hvad?

Byrådets politikere har udpeget en lang række punkter, hvor de mener, der kunne være noget at hente på klimakontoen. De foreslår blandt andet el-biler, mere skov og mere økologisk mad på plejehjemmene.

Hvad synes du? Har de politiske udvalg fundet de rigtige tiltag frem, eller er der noget der mangler? Har du en idé til, hvordan man ellers kunne løse opgaven? Skriv din mening i en mail til sokar@fyens.dk, så sørger vi for at bringe ideer og forslag videre.

1. Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget

Job- og Vækstcentrets medarbejdere skal i højere grad bruge kommunens biler eller hoppe på (el)cyklen, når de skal på virksomhedsbesøg. Og så skal kommunens biler i fremtiden køre på el.

Lidt mere langsigtet skal medarbejderne på jobcentret i dialog med virksomheder i kommunen omkring flere kurser og uddannelser, der understøtter den grønne udvikling.

2. Skoleudvalget

Skoleudvalget ser gerne, at der kommer endnu mere fokus på strategien "Fra Middelfartbarn til verdensborger" og derigennem også på bæredygtighed - eksempelvis gennem klimaråd og grønne flag til skolerne. På den lange bane bør skolerne energi-effektiviseres, og de skal i højere grad bruge vedvarende energi, mener udvalget.

Mikkel Dragmose-Hansen (th.) sidder i byrådet for SF og er formand for Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget. Arkivfoto: Yilmaz Polat

3. Børn, Kultur og Fritidsudvalget

Der skal serveres en mere klimavenlig frokost i daginstitutionerne, og så skal kommende institutionsbyggerier gennemføres med lige så høj klima- og miljøcertificering som Middelfart Rådhus. I de eksisterende bygninger skal brugen af fossile brændstoffer udfases, mener udvalget.

Jens Backer Mogensen (S) er formand for Skoleudvalget i Middelfart Kommune. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

4. Teknisk Udvalg

Teknisk udvalg mener, at der i nye lokalplaner skal indbygges et krav om, at områderne skal være forberedt til ladestationer til elbiler.

På den lidt længere bane mener udvalget, at både lokalplaner og anlægsprojekter i fremtiden skal være mere grønne.

Lars Vigsø sidder i byrådet for Socialdemokratiet og er formand for Børn, Kultur og Fritidsudvalget. Arkivfoto

5. Miljø- og Energiudvalget

Brugen af oliefyr og naturgas skal ifølge udvalget udfases. På den længere bane skal der plantes flere træer og rejses skove, og udvalget understreger, at indsatsen skal begynde hurtigt.

Regitze Tilma (V) er formand for Teknisk Udvalg. Foto: Kim Rune

6. Social- og Sundhedsudvalget

Udvalget foreslår flere ting, som både på kort og lidt længere sigt bør implementeres på området.

Køkkenerne på kommunens plejehjem og bosteder skal i højere grad bruge økologiske varer. Første mål er at opnå et "bronzemærke" inden udgangen af 2020. Mærket indikerer, at mellem 30 og 60 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.

Derudover ser udvalget også gerne, at der laves en analyse, så man kan finde ud af, om det ville være bæredygtigt at bytte kommunens biler - herunder hjemmeplejens - ud med elbiler.

Og så mener udvalget også, at der bør være mere fokus på at tænke solceller ind i både nye og eksisterende byggerier.

Morten Weiss-Pedersen sidder i byrådet for Konservative og er formand for Miljø- og Energiudvalget. Foto: Peter Leth-Larsen

7. Økonomiudvalget

Også Økonomiudvalget er blevet bedt om at kigge på, hvad der kan gøres grønnere og mere bæredygtigt. Her har medlemmerne, som også tæller borgmesteren, udpeget ting som solceller, skovrejsning og udtagning af landbrugsarealer.

På lang sigt mener udvalget også, at der bør findes energibesparelser i den kommunale bygningsmasse.

Kaj Johansen (S) er formand for Social- og Sundhedsudvalget i kommunen. Arkivfoto: Rumle Skafte
Foruden at være borgmester er Johannes Lundsfryd (S) også formand for Økonomiudvalget. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Annonce