Annonce
Læserbrev

Klima. Gammeldags opfattelse af verden

Annonce

Kommentar: Sidste søndag var der på fyens.dk en opfordring fra Jørgen Mads Clausen, der mener, at svendborgenserne bør tilslutte sig kampen for en bro mellem Als og Fyn, og så var der et indlæg fra Bent Falbert, der forklarer, hvorfor det ikke rigtigt kan betale sig for danskerne at gøre noget for klimaet. Og hvad har de to indlæg så med hinanden at gøre?

For det første er de udtryk for en gammeldags opfattelse af verden. Den verden hvor vækst er mantra, og vi kan asfaltere os ud af enhver krise og skabe noget mere vækst, og hvor vi forresten ikke kan gøre noget ved klimaet alligevel.

For det andet giver de udtryk for, at klima, miljø og biodiversitet ikke er særligt vigtigt.

Har skribenterne ret: Vi kan ligeså godt fortsætte, som vi begyndte? Eller lever de i de glade 60'ere, før vi opdagede problemerne med vækst og industrialisering?

Hvem vil bestride, at mere vej er lig med mere forurening og svindende biodiversitet, og privatbilisme er som at skyde sig selv i foden: spild af tid og dårlig for helbredet, uanset om man er udenfor og kan blive ramt af bilen eller af udstødningsgasserne eller indenfor, hvor man kan blive ramt af immobilitet og manglende hensyntagen overfor omgivelserne.

Ikke at gøre noget for miljøet, fordi det ikke kan betale sig, er omtrent verdens dårligste undskyldning. Den eneste måde vi kan få gang i hensynet til klima og miljø er ved at alle - også den enkelte - gør en indsats og får tendensen til at brede sig. Så længe vi sidder en person i hver bil og forurener luften for hinanden, så cementerer vi retten til at være asociale og frasige os de kollektive muligheder for at bedre vilkårene for ungerne.

Bent Falbert skriver endda: Jeg afskyr det halehæng af medløbere, som selvtilfredse ser ned på enhver, der tillader sig at stille kritiske spørgsmål til det herskende flertals politik og pengeforbrug. Men det er vel netop dem, der kører videre i bil uden smålig skelen til efterkommernes liv og helbred?

Og at bygge en bro for at folk kan komme hurtigere til Als er det modsatte af at gøre en indsats for klima og miljø. Er det virkelig nødvendigt at ødelægge landskaberne for på en forventet vækst at hente et par milliarder kroner - som skal bruges til hvad? Naturgenopretning?

Når det er så vigtigt at få set Danfoss Universe, hvorfor så ikke arrangere familiepakkeløsninger med elektriske busser og (forhåbentligt elektriske) færger og lancere dem som klimavenlige miniferier?

Det kan godt være, at vi ikke kan gøre så meget for klimaet. Men vi kunne måske vise efterkommerne så meget respekt, at vi ikke hensynsløst laver deres arvegods om til asfalt og i stedet begynder at tænke fremad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce