Annonce
Sydfyn

Klima-beslutning: Om 10 år består Svendborg Kommune kun af vedvarende energi

Billedet her er fra skolestrejke for klimaet i 2018. Her på Torvet i Svendborg. Nu har Svendborg Kommune lavet ambitiøs klimapolitik. Svendborg Kommune som virksomhed vil i 2030 bestå af hundred procent vedvarende energi. Foto: Katrine Becher Damkjær
Nyt mål udarbejdet af Klima- og Naturudvalget i Svendborg Kommune skal snart stå sin prøve i byrådet. Omstilling til 100 procent vedvarende energi kræver en stor indsats fra kommunen, fortæller formand i Miljø- og Naturudvalgt, Bruno Hansen (SF), men det kræver også flid hos den enkelte borger og virksomhederne.
Annonce

Svendborg: 2030. Om lidt over 10 år. Der skal Svendborg Kommune som virksomhed køre på 100 procent vedvarende energi.

Sådan lyder målet i hvert fald i en ny klima- og energipolitik vedtaget i Miljø- og Naturudvalget 5. november, der forventes godkendt i byrådet 26. november. Det vil sige, at kommunens biler skal køre på el, der skal sættes solceller op på kommunale bygninger og belysning skal skriftes ud til de energivenlige led-lamper.

Et mål, som byrådet valgte at skærpe tilbage i februar 2019 - dengang skulle målet nås i 2050, men nu er det ændret til 2030. Det fortæller Bruno Hansen (SF), der er formand i Miljø- og Naturudvalget i Svendborg Kommune.

- Vi har tidligere kørt i et lavere gear i omstilling til vedvarende energi, men nu skal vi virkelig rykke, for ellers når vi det ikke, fortæller Bruno Hansen.

Svendborg skal have en reducering af CO2-udledning på minimum to procent om året i og med Svendborg er en såkaldt klima-plus-kommune. Men skal det nye mål, som politikerne har sat sig for, nås, skal Svendborg have en reducering af CO2 på seks procent om året.

- Der ligger et stort arbejde foran os. Det er et ambitiøst mål forstået på den måde, at der er rigtig mange ting, der skal lykkes, for at vi kan opnå så stor en reduktion, fortæller Bruno Hansen.

- Men i 2020 kommer vi med en handleplan med de konkrete ting, der skal til, for at nå de mål, tilføjer han.

CO2 opgørelse for Svendborg Kommune i 2018

Der er blevet lavet en opgørelse over Svendborg Kommunes CO2-forbrug for året 2018. I den er energiforbruget i de kommunale bygninger, medarbejdernes arbejdskørsel og energiforbrug til færgedrift og vejbelysning taget med i beregningerne (samlet kaldes det for Svendborg som virksomhed).

CO2-udslippet udgjorde i 2018 i alt 7.338 tons.

Vejbelysning og færgedrift har ikke tidligere været medregnet i den årlige opgørelse over CO2, så det betyder, at den samlede CO2-udledning er steget med 35 procent fra 2017 til 2018.

Medregnes den udledning, som kan sammenlignes med år 2017 (bygningsdring og medarbejderkørsel), er CO2-udledningen på 5.922 tons. Det svarer til en stigning på ni procent fra 2017 til 2018.

Svendborg Kommune består dog som klima-plus-kommune ud fra Danmarks Naturfredningsforeningens kriterier.

Kilde: Natur og Klima. Udarbejdet af Charlotte Vesterlund, klima- og energikoordinator, Svendborg Kommune

Annonce

Afsæt penge

Grøn omstilling koster penge. Ved de seneste budgetforhandlinger er der afsat 500.000 i 2020 og i 2021-2023 bliver der 700.000 kroner ekstra om året at gøre godt med til klimaindsats og bæredygtighed.

- Vi har fået taget hul på debatten nu og fået en lille smule ekstra penge til at sætte det hele i gang, og så bliver det taget op under næste budgetforhandlinger. Men der er ingen tvivl om, at klimaomstilling koster penge. Vi kan ganske enkelt ikke gøre noget, uden at det koster, fortæller Bruno Hansen.

- Et eksempel vil være kontrakter med bybusser. Der har lige været et udbud, hvor det er busser på diesel, der har vundet. Ved næste udbud (om fire år, red.) skal der indeholde elbusser, og det vil koste penge, men det er nødvendigt, tilføjer udvalgsformanden.

Han pointerer også, at det vil blive i den enkelte sag, man beslutter, hvorvidt kommunen skal bruge penge på en grønnere løsning. I den forbindelse vil der fremover være et afsnit på sagsfremstillingerne på de politiske dagsordner, som vil beskrive den bæredygtige gevinst ved at vælge en løsning frem for en anden.

- Det er vigtigt, at der er politisk vilje til at afsætte de nødvendige penge, men jeg tænker da, at hvis byrådet er enige i den nye klima-politik, er man også villig til at ofre de penge, der skal til, for at nå de mål, vi har sat os, siger Bruno Hansen.

Henrik Nielsen (K), der er medlem af samme udvalg, fortæller, at han er villig til at afsætte de nødvendige midler.

- Der er en masse teknologi på området, som jeg synes, vi skal bringe i spil. Jeg har ikke noget konkret bud på, hvad der skal sættes af af midler, men først og fremmest skal vi have ændret vores elproduktion, siger Henrik Nielsen.

Annonce

Borgernes indsats

Et andet mål, som politikerne har sat sig, er, at kommunen også som geografisk enhed skal være omdannet til 100 procent vedvarende energi i 2040. Altså inden for virksomheder og privatpersoner.

- Det betyder, at vi skal appellere til grøn omstilling hos virksomhederne og hos borgerne. At man ikke bruger sprøjtemidler i haverne og at man måske skal have en vindmølle eller solceller. Med andre ord skal vi appellere til, at borgerne bliver mere optaget af alternativ energi. Det er en svær diskussion, men det er vigtigt, at vi også får sat gang i det.

Det er ambitiøse mål, og det lykkes kun, hvis man laver en fælles indsats, siger Bruno Hansen.

- Om det her er ladsiggørligt kommer an på indstillingen til det, om den nødvendige økonomi bliver sat af, og om det har befolkningens interesse.

Klima-indsatser i Svendborg Kommune 2013-2019

Investering på 58 millioner kroner i energioptimeringer i kommunale bygninger. Har ført til en besparelse i energiforbrug på 3,3 millioner kroner årligt samt en reduktion i CO2-udledning på i alt 1.265 tons.

Vejbelysningen er løbende udskiftet til mere energirigtige løsninger. Halvdelen af kommunens 12.500 armaturer er udskiftet til led-armaturer. Den anden halvdel er lavenergilys.

Udskiftning af 6 benzin/dieselbiler til el- og hybridbiler.

Facilitering af opsætning af ladestandere til elbiler ni steder i kommunen.

Energirenoveringshjulet - tilskud til energitjek af private boliger (for alle borgere samt ansatte i kommunen). Fra 2013-2018 er der i projektet energitjekket 440 huse og 228 huse er meldt energirenoveret med en estimeret reduktion i CO2-udledning på i alt 520 tons.

Afholdelse af fem info-møder fra 2016- 2018 om fossilfrie varmekilder for i alt 190 oliefyrsejere.

Etablering af delebilsordning med én elbil i Svendborg til medarbejderkørsel og for borgere.

Udlån af elcykler flere steder i kommunen fra 2014-2018.

Formand i Miljø- og Naturudvalget, Bruno Hansen (SF), fortæller, at Svendborg Kommunes nye klimamål er ambitiøse, men realistiske, hvis alle skrider til handling. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hall of Fame

Portrætserie: De største danske sportsnavne - fra Ragnhild Hveger til Michael Laudrup

Fyn For abonnenter

Analyse: Nyd ferien - Fynske borgmestre vender tilbage til bedre, men usikker økonomi

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce