Annonce
Kultur

Klassiker mangler farve

Gratineret gedeost er en klassiker, og den prøvesmagte portion var væsentligt større end denne version - og med rigeligt af sorte oliven.

Stemningen er så loose, så afslappet som den næsten kun kan være et enkelt sted i Odense, Café Biografen på Brandts med kunsthal og musikbibliotek som naboer i ånden og ikke mindst et dejligt blandet publikum af pensionister, cineaster og studenter fra både Syddansk Universitet og Livets Skole.

Klokken 13.30 er tid for en sen frokost eller tidlig eftermiddags-latte, og vi er kommet for det første nu, da her er blevet bedre plads ved bordene. Medspiseren får lov at bestille ved disken, og hun vender retur med et skilt, så betjeningen kan finde os.

Sådan er denne stenbroens tidslomme, som den altid har været. Men kun tilsyneladende, for tiden indhentede Café Biografen i fjor, da den som en af de sidste analoge biografer skiftede de gamle filmruller ud med digital teknik. Menukortet er næppe skiftet på mere end enkelte punkter, siden denne anmelder for fire år siden var forbi med en nyspidset blyant.

Café Biografen i Brandts Passage i Odense.

Kortets dna

Menukortets dna er som i 1983, da Café Biografen blev etableret som en fynsk pendant til Klaptræet og Øst for Paradis i henholdsvis København og Aarhus: Ingen lange forklaringer om kokkens tanker om retterne eller tilværelsens store spørgsmål. Det er back to basics med en liste af ingredienser og en oplysning om, at kødet til bøffen i Biograf burgeren stammer fra Grambogård.

Netop det lokkede anmelderen til at prøve stedets klassiker, og ungtjeneren behøver ikke at se rådvild ud, når der også sidder en kvinde ved bordet - hun har bestilt den honninggratinerede gedeost.

Jeg bliver glad ved synet af de grove fritter med skræl og salt. Tilbehøret med lette, sprøde skræller og sødme i deres indre er toppen på denne tallerken. Bøffen har måske haft en smuk opvækst på Midtfyn, men kødet er hakket så fint og klemt så meget - formentligt på grund af forproduktion - at konsistensen leder tankerne hen på stegt lever. Indtrykket bliver ikke bedre af den manglende krydring, og jeg må op til bardisken og hente billigt bordsalt, som giver en hård smag til kødet.

Café Biografen i Brandts Passage i Odense.
Annonce

Snedronningens blik

Vi har tomater til fælles på de to tallerkener, og de blegrøde trekanter rummer så meget af sydens varme som Snedronningens blik på dagen, hvor hun fik brev om restskat.

Begge portioner er generøse i størrelse. Min bøf ligger over tern af agurk og krøllet bacon, og kokken har sympatisk nok placeret øverste halvdel af bollen - den med cheddar og skrap chili - på sidelinjen i erkendelsen af, at en burger i hel tilstand er nærmest umulig at spise med kniv og gaffel.

Bollen er nu ikke værd at nævne, hvis man skulle få lyst til at skrive et Go-Card til sin mor. Agurkerne smager heller ikke af meget, men rucolaen au naturel giver bittert modspil.

Annonce

Håndværkernæve

Min medspiser har fået et par pæne stykker gedeost på sit sandwichbrød. Et par håndværker-håndfulde sorte oliven og nøddemix af pinjekerner og mandler dominerer salaten. Folk, som ikke kan lide sorte oliven vil få et problem her, men lige præcis i dette tilfælde finder menukortets monotone opremsning sin berettigelse.

Man bliver mæt af portionerne, og jeg må levne en tredjedel af min bøf. Jeg ville hellere have mødt det midtfynske kvæg i en Mies van der Rohe-version efter arkitektens devise om, at mindre er mere - less is more. Man har gjort Grambogård-kvæget fortræd ved at makulere det og stege bøffen uden salt og peber, så det kan smages. Saft var der intet af i den gennemstegte skive.

Café Biografen staves i to ord, men udtales i ét, og de uomtvistelige kvaliteter i biografen og lokalerne med stemning - og ikke mindst publikum selv - fortjener at smelte sammen med det kulinariske. Kvaliteten i menukortet burde vægtes nøjagtigt så højt som filmene på plakaten, men maden skal ikke nødvendigvis være fancy, køligt moderne som digitale nuller og ettaller.

Café Biografen var blandt de sidste i Danmark til at blive opdateret på teknikken, og nu må det være madens tur til at skifte fra sort/hvid til farve. Også i denne omgang bliver det til jævne tre stjerner.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Kultur For abonnenter

Magisk punktum med Wainwright: Canadisk kraftværk sang Posten sønder og sammen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce