Annonce
Danmark

Klart signal fra klimadebat: - Vi har ikke råd til at miste endnu et årti

Tidligere EU-kommissær og nuværende formand for tænketanken Concito Connie Hedegaard diskuterede torsdag formiddag klima med professor Sebastian Mernild til Klimafolkemødets åbningsdebat. Et af hovedbudskaberne var, at politikerne fortsat skal presses. I forgrunden er det Thomas Funding, avisen Danmarks politiske redaktør, der var moderator. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Danskerne skal fastholde presset på politikerne, hvis den grønne omstilling skal gennemføres, lød det fra Connie Hedegaard og klimaprofessor Sebastian Mernild i en klimadebat torsdag.

Klima: Danskerne skal fastholde presset på politikerne for at skubbe på den grønne omstilling.

Sådan lød budskabet fra to af Danmarks største danske navne inden for henholdsvis klimaforskning og klimadebat, professor Sebastian Mernild og formand for den grønne tænketank Concito Connie Hedegaard, da de torsdag morgen deltog i åbningsdebatten på Klimafolkemødet i Middelfart.

De hæftede sig begge ved, at forskere i flere år har forsøgt at råbe politikerne op, men uden at føre til tilstrækkelig handling.

Annonce

- Vi kan ikke sige, vi ikke var advaret, og nu har vi ikke råd til at miste endnu et årti, sagde Connie Hedegaard med henvisning til COP15 i 2009, hvor forskere advarede om, at klimaændringerne ville blive mærkbare inden for 10 år.

En folkebevægelse

Klimaprofessor Sebastian Mernild, der er medforfatter på FN’s kommende klimarapport, der kommer i 2021, mener også, at det haster med den grønne omstilling. Faktisk mener han, at det som tingene ser ud lige nu, er umuligt at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, som er Parisaftalens mest optimistiske målsætning.

Han har dog set de senere år, at folkets vilje har været udslagsgivende for at få klimapolitikken højt på dagsordenen.


Hvis det skal kunne betale sig at gøre det, der skal gøres, skal der være et prissignal. Det kan ikke nytte noget, at det er billigt at forurene, men dyrt at vælge det rigtige. Det er nødt til at være omvendt.

Connie Hedegaard, formand, Concito


- Over de sidste tre-fem år har vi set den her bevægelse nedefra og op. Og jeg tror, det er derfor, politikerne på Christiansborg har fået øjnene op for, hvor alvorlige tingene er. Fordi vælgerne lægger pres på, sagde han.

Det er dog stadig store udfordringer, vi står over for, fortalte Mernild under debatten, hvor han blandt andet understregede, at der i 2019 globalt blev udledt den største mængde CO2 siden 1950’erne.

Annonce

Politisk lederskab

Connie Hedegaard lagde heller ikke skjul på, at de forandringer, vi skal foretage, er monumentale. Det er alt fra transport over energi til private danskeres adfærd, der skal ændres. Men hun mener, at coronakrisen har vist, at vi som samfund kan foretage store forandringer på kort tid - særligt hvis politikerne går forrest og viser lederskab.

Og det mener hun helt konkret, at politikerne kunne gøre, når de til efteråret skal forhandle en grøn skattereform på plads.

Fra tilskuerpladserne foran debatscenen i Middelfart kunne de fremmødte høre de to debattører diskutere, hvordan Danmark får en grøn genstart efter coronakrisen. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

- Hvis det skal kunne betale sig at gøre det, der skal gøres, skal der være et prissignal, sagde hun.

- Det kan ikke nytte noget, at det er billigt at forurene, men dyrt at vælge det rigtige. Det er nødt til at være omvendt.

Annonce

Eksport af teknologier

Danmark står for blot 0,1 procent af den globale udledning af CO2. Men på trods af det mener Sebastian Mernild, at vi som nation stadig kan spille en væsentlig rolle i den globale grønne omstilling med blandt andet forskning og udvikling af nye teknologier.

Sebastian Mernild er en internationalt anerkendt klimaprofessor, og han fortalte i debatten, at det sidste halve års reduktion i CO2-udledning grundet coronanedlukning ikke i sig selv har en effekt på den lange bane. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

- Vi har et guldæg, der hedder vindenergi. Hvis vi kan få andre guldæg kørt i stilling, skal vi eksportere teknologierne ud i verden, så det kan blive rentabelt at gå mod grønne løsninger. For udfordringen er global, sagde klimaprofessoren fra debatscenen.

Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce