Annonce
Odense

Klar til Soweto: Odensepolitiker skal være valgobservatør i verdens mest ulige land

Venstre i Danmark samarbejder med det største oppositionsparti i Sydafrika, Democratic Alliance (DA). Her taler partiets leder, Mmusi Maimane, ved lanceringen af partiets valgmanifest i Johannesburg i februar i år. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix

De fleste danskere kender historien om, hvordan apartheid i Sydafrika stoppede og Nelson Mandela blev valgt til præsident. Onsdag den 8. maj er der igen valg i Sydafrika, det mest afgørende i de 25 år, og Odensepolitikeren Claus Houden er en af bare

Odensepolitikeren Claus Houden kommer ud i et sceneskift af de større, når han fredag den 3. maj lander i Johannesburg i Sydafrika.

Her skal han være med til at observere, at valget 8. maj går ordentligt til. Valgobservatørerne kommer fra hele verden, men Claus Houden er tilknyttet den 10 mand store liberale gruppe.

- Vi skal følge valgkampen for det liberale parti - vi kommer for eksempel med på deres konvent. Men derudover skal vi lave en række workshops, hvor vi skal træne procedurerne i forhold til at kontrollere valget. Der er nogle helt klare procedurer for de enkelte valgsteder, og de bliver gennemgået op til selve valget. Vi bliver så kørt rundt for at kontrollere stederne ud fra en række fastlagte kriterier, både dagen før valget, på selve dagen og bagefter, når stemmerne tælles op. For eksempel for at sikre, at der ikke lige pludselig kommer en ekstra stemmeboks ind med nye stemmesedler, fortæller Claus Houden.

Han skal være i Johannesburg og millionforstaden Soweto, der er det største sorte township i landet.

Soweto opstod i 1930'erne som et vildtvoksende slumområde for arbejdsløse, som kom til i håb om at finde arbejde i minerne, og bydelen var under apartheid scene for flere brutale slag mellem indbyggerne og det hvide politi. I dag er det muligt at komme på turist-sightseeing i det store område, så noget har ændret sig.

Flere steder hersker også en omfattende korruption, og ifølge den danske ambassadør i landet, Tobias Elling Rehfeld, er Sydafrika det mest ulige land i verden. I en kronik i Finans fortalte han som et eksempel på de store kontraster, hvordan en butik i det lokale indkøbscenteret i Pretoria var begyndt at sælge Maserati-sportsvogne. Mens en gruppe fattige gik rundt i gaderne omkring centeret og tiggede for at få dagen til at hænge sammen.

- Vi har fået at vide, at vi nogle steder ikke skal skilte for meget med, hvor vi kommer fra, siger Claus Houden. Derudover skal vi være opmærksom på, at strømmen kan blive afbrudt, når vi skal til at melde ind elektronisk.

Der har også været trusler mod valgobservatørerne, men det er i en anden provins, KwaZulu-Natal, at man har set de mest brutale angreb på politikere. Her opgjorde en kommission i 2018, at der havde været mindst 120 politisk relaterede mord siden 2011.

Annonce

Valgobservatør

Valgobservatører skal kontrollere perioden før valget, selve stemmeafgivningen, optællingen af stemmerne og offentliggørelsen af valgresultatet. De kommer typisk fra andre lande eller NGO'er.

Mens en valgobservatør ikke kan forhindre valgfusk, kan han eller hun sikre beviser for og rapportere om svindel.

Claus Houden (V) udsendes som valgobservatør som en del af den 10 mand store liberale gruppe, som er godkendt af Den Sydafrikanske Valgkommission.

Venstre samarbejder med det største oppositionsparti i Sydafrika, Democratic Alliance (DA) i regi af Danish Liberal Democracy Programme, et program oprettet af Venstre for at fremme demokrati i udviklingslandene. Det finansieres af den danske udviklingsbistand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce