Annonce
Odense

Klar til SOSU: Coronakrisen gav et positivt skub i en anden retning

Det var ikke meningen, J.J. Knudsen skulle skifte karriere. Han arbejdede i et bageri, da coronaen ramte Danmark og midlertidigt sendte ham hjem. Han brugte tiden til at tænke på, hvad han gerne vil lave i fremtiden, og nu tager han SOSU-uddannelsen og har en drøm herfra om at læse videre til fysioterapeut. Foto: Ulrik Sass
De arbejdede med noget helt andet, da coronakrisen ramte. Nu er J.J. Knudsen og Maria Nielsen begyndt på SOSU-uddannelsen med voksen elevløn efter at have sagt farvel til et bageri og litteraturvidenskab.

Odense: De er begge to nye på SOSU-skolen og noget ældre, end mange af de andre nye studerende. Men det er der en grund til, for både J.J. Knudsen og Maria Nielsen går i den særligt oprettede klasse, hvor de 33 elever alle har prøvet noget før og nu er i gang med at skifte spor i deres arbejdsliv.

Den ene har sidst arbejdet som bager, den anden har en bachelor i litteraturvidenskab og har haft studiejob som mentor og stuepige på et hotel. Og det er netop møderne her med andre mennesker med en anden baggrund og livserfaring, der har fået Maria Nielsen til at droppe universitetet:

- Jeg kan fornemme, at nogen mener, at der går noget til spilde ved, at jeg nu uddanner mig til SOSU og ikke fortsætter som akademiker, siger hun.

- Jeg har virkelig haft nogle gode år på universitetet, men hvad kan jeg blive til med den uddannelse? Universitetskulturen kan også være meget ensom, og her er der flere muligheder.

- Jeg ser det ikke som en modsætning, at man ved nogle ting på et højt niveau inden for et specifikt område og samtidig har et arbejde, der er mere praktisk, hvor man arbejder med mennesker og har nogle funktioner, de fleste ser ned på; den her lidt nedladende kliche med at man bare skal tørre røv på ældre. Men sådan er det jo slet ikke, siger Maria Nielsen.

Annonce

Føles godt at hjælpe andre

Fælles for de to SOSU-studerende er, at de begge føler sig beriget af at hjælpe andre mennesker. Som J.J. Knudsen fortæller:

- Coronakrisen har ikke kun været negativ for mig, den har også skubbet mig på en positiv måde. Jeg fik øje på, at det var på tide, jeg kom videre og igen kom til at arbejde med mennesker. For jeg har det godt, når jeg hjælper andre, om det så er unge, handicappede eller ældre. I mit gamle job savnede jeg nogle muligheder, hvor jeg kunne udvikle mig - jeg skulle bare producere kager og brød.

Han har en særlig evne til at se, hvornår der er noget galt, for han har nemlig selv oplevet omsorgssvigt.

- Derfor får jeg tit en god snak med folk og oplever ofte, at jeg kan give dem noget motivation tilbage i deres liv, som de måske mangler, fortæller han.

Annonce

Meningsfuldt arbejde

For Maria Nielsen handler skiftet også om at få et meningsfuldt arbejde:

- Jeg begyndte at tænke over, hvad jeg ville, og hvad der var vigtigt for mig i forhold til mit arbejde. Coronakrisen forstærkede bare mine tanker om, at jeg gerne ville have et meningsfuldt arbejde. Jeg dur ikke til at telekommunikere med folk foran en skærm, og jeg begyndte at tænke på arbejdet som SOSU, fortæller hun.

I februar blev uddannelsesloftet hævet igen, så det blev en konkret mulighed, og hun slog derfor til, da hun på grund af coronakrisen blev præsenteret for Odense Kommunes tiltag med at tilbyde voksenelevløn til nye SOSU-studerende, der ville skifte spor.

Det samme tilbud fristede J.J. Knudsen, som går meget op i fysisk træning og derfor drømmer om at bruge SOSU-uddannelsen som springbræt til at uddanne sig til fysioterapeut.

Nu venter tre år på skolebænken for dem begge med praktikforløb undervejs. Og fordi de allerede nu er ansat af Odense Kommune, er praktikplads ikke noget, de behøver at frygte at komme til at mangle.

Uddannelse med jobgaranti for +25-årige

50 millioner kroner skal hjælpe Odense Kommune med at få flere ledige i arbejde inden for blandt andet ældrepleje, børnehaver og vuggestuer. Her kommer nemlig til at mangle omkring 1100 ansatte om ti år, vurderer kommunen.

Derfor besluttede partierne bag kommunens budgetforlig sidste år at sætte penge af til at omskole og efteruddanne ledige - med et løfte om, at de er sikret arbejde, når de er færdige med uddannelsen.

Ledige over 25 år kan fx tage SOSU-uddannelsen på voksenelevløn (godt 20.000 kr. om måneden) og være sikret et job bagefter, hvis de opfylder en række krav. For at blive del af projektet skal man som ledig først til jobsamtale hos "HR og Uddannelse" i Borgmesterforvaltningen.

Efteruddannelsesprogrammet bliver kaldt ”Fra ledig til velfærdsarbejder” og omfatter også uddannelse inden for de pædagogiske fag.

Meningen er også, at de studerende kan videreuddanne sig: SOSU-hjælpere kan fx videreuddanne sig til SOSU-assistenter, som igen kan uddanne sig til sygeplejersker. De kan i denne del af forløbet også tage andre sundhedsfaglige uddannelser.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce