Annonce
Erhverv

Klar til opkøb: Energi Fyn offentliggør bedste regnskab nogensinde

Selv før dagens opkøb af Fjernvarme Fyn er Energi Fyn en meget blandet forretning. Koncernen drifter og vedligeholder mere end 86.000 gadelamper på Fyn som her i Jernbanegade i Odense. PR-foto: Energi Fyn
Energi Fyn er godt polstret til at købe op, det viser et helt frisk regnskab fra det store elselskab. Regnskabet offentliggjordes stort set samtidig med, at Energi Fyn tirsdag meddelte, at det ville købe Fjernvarme Fyn for 900 millioner kroner.

Fyn: Netop mens Energi Fyn gør klar til et af selskabets største opkøb nogensinde, kan det glæde sig over at have præsteret det bedste regnskab nogensinde.

De helt nye tal for 2019 viser et år, der har været det bedste nogensinde, hvis man måler på sundheden og den økonomisk gode form.

Overskuddet nåede ganske vist ikke op på rekorden fra 2004, men den blev kun sat, fordi Energi Fyn dengang fik en stor engangsgevinst ved at sælge sine aktier i Elsam for et meget stort beløb.

Annonce

Til gengæld var alle andre tal bedre i 2019. For eksempel gav den almindelige, primære drift et overskud på rekordtallet 213 millioner kroner, mens det tilsvarende tal i 2004 blot var på ni millioner kroner.

I forhold til 2018 voksede overskuddet af driften fra 133 til 213 millioner kroner. Det endelige overskud før skat voksede meget mere - fra 98 til 269 millioner kroner - men det skyldtes delvist de svingende børskurser i de to år.

Har solgt masser af gas

Der er mange forklaringer på det historisk gode resultat. I år er der også engangsgevinster på omkring 30 millioner kroner. Derudover har alle datterselskaber bidraget til fremgangen, så den er bredt funderet.

Energi Fyn overtog i 2018 gaskunderne fra det tidligere Naturgas Fyn, og det har for alvor ramt tallene i 2019 - både omsætning og overskud.

Den ingeniøruddannede Bent Agerholm har været administrerende direktør for Energi Fyn siden 2008, da han kom ind i virksomheden ved opkøbet af Odense Energi, hvor han også var øverste chef. Frem til 2005 var han administrerende direktør for det sjællandske Elkraft. Arkivfoto: Kim Rune

- Det har været en stor operation, men det er gået fuldstændigt som planlagt. Vi havde indregnet noget reserve, men det fik vi ikke brug for, så i dag er vi der, hvor vi havde forudset, at vi først var om et eller to år, siger administrerende direktør Bent Agerholm.

- De mange nye gaskunder har selvfølgelig også bidraget til fremgangen. Og så skader det heller ikke med lidt held, siger Bent Agerholm.

Annonce

Kunder ramt af corona

Selv uden købet af Fjernvarme Fyn, har han ikke problemer med at få brugt de mange penge, der er tjent i 2019. Virksomheden har store investeringer foran sig inden for digitalisering og grøn omstilling, så der er brug for en solid formue.

Til gengæld har virksomheden ikke undgået at blive påvirket af coronaen, som rammer kunderne og dermed aktiviteten. Budgettet for 2020 var oprindelig resultat før skat på 144 millioner kroner, men den bedste vurdering lige nu, er at tallet i stedet bliver omkring 100-110 millioner kroner.

Han glæder sig ekstra over, at rekordåret kom samtidig med tre udmærkelser: - Energi Fyn fik for fjerde år i træk en førsteplads i EPSI Rating Danmarks analyse af kundernes tilfredshed med deres el-leverandør. - Det fælles internetselskab Waoo blev af Loyalty Group kåret som bedste internetudbyder bedømt af kunderne. - Energitilsynet krævede ingen ændringer af selskabets tariffer i den årlige benchmark af elselskaber.

Energi Fyn a.m.b.a.

Hjemsted: Odense SV

CVR-nummer: 53777813

Direktion: Bent Agerholm

Bestyrelse i Energi Fyn Holding: Søren Thorsager (formand), Bjarne Ivan Hansen (næstformand), Knud Bjørn, Cæcilie Ning Hage, Christian Hein, Louise Andersen og Ulrikka Brændgaard Nissen samt Jan Eriksen, Anders Nøhr Jensen, Gitte Nørgaard Hansen og Henning Ley-Frantsen (medarbejdervalgte)

Regnskabstal 2019: (2018 i parentes)

Omsætning: 2,5 milliarder kr. (1,9)

Overskud af drift (ebitda): 480 millioner kr. (403)

Overskud af primær drift: 213 millioner kr. (133)

Resultat af finans: 56 millioner kr. (-35)

Overskud før skat: 269 millioner kr. (98)

Overskud efter skat: 216 millioner kr. (67)

Egenkapital: 3,6 milliarder kr. (3,5)

Antal ansatte: 299 (307)

I modsætning til mange af de foregående år har Energi Fyn ikke opkøbt virksomheder i 2019, i stedet har koncernen brugt mange kræfter på at forbedre driften ved at gøre klar til at digitalisere mere. Det kommer til at berøre alt - lige fra en ny hjemmeside med mulighed for selvbetjening til et mere avanceret kontrolrum.

Med det nye digitale kontroludstyr kan teknikerne få et meget bedre overblik over elnettets tilstand, man kan simulere forskellige problemer, så man bliver bedre til at løse dem, og det er muligt at udnytte de mange forbindelser rundt om på Fyn bedre.

Annonce

Elnettet skal være klogere

Ude i marken kan teknikerne nu finde alle nødvendige informationer på deres ipad, og i økonomiafdelingen kan man aflevere økonomiske rapporter tidligere, fordi man ikke behøver at vente på tal fra andre kilder.

Næste omgang bliver at gøre selve elnettet digitalt, så det for eksempel kan reagere mere intelligent på problemer og dermed måske løse dem, før sikring slår strømmen fra. Det ligger dog et stykke ude i fremtiden.


Udviklingen går i retning af et åbent fibernet, de yngre generationer forventer frit valg. Og så er det en sikring mod at andre skulle begynde at grave deres eget fibernet ned ved siden af vores.

Bent Agerholm, administrerende direktør, Energi Fyn


Allerede næste år vil Energi Fyns mange fibernet-kunder mærke nye tider, fordi nettet vil blive åbnet for andre selskaber end Waoo, som Energi Fyn er medejer af. Det vil sige, at man kan frit kan vælge at købe sin internetforbindelse eller sin tv-pakke ved andre udbydere - hvem er ikke offentliggjort endnu.

Energi Fyn har 205.000 forbrugere som ejere og servicerer 209.000 elmålere. 75.000 fynboer får fibernet gennem koncernen, oge . PR-foto: Energi Fyn

- Udviklingen går i den retning, de yngre generationer forventer frit valg. Og så er det en sikring mod at andre skulle begynde at grave deres eget fibernet ned ved siden af vores. Det ville samfundsøkonomisk være et stort spild, og nu har ingen grund til at gøre det, når de bare kan bruge vores net, siger Bent Agerholm.

Energi Fyn vil stadig sælge Waoos produkter - ikke mindst for at kunne bidrage til en konkurrence til glæde for forbrugerne (der også er Energi Fyns ejere).

Annonce
Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Odense For abonnenter

- Skal jeg stikke dit øje ud? Fire mænd tiltalt for at bortføre, tæve og true offer for gæld

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce