Annonce
Odense

Klar til corona-udbrud: Nyt nødherberg til syge udsatte og hjemløse

Leder af St. Dannesbo, Søren Jespersen, var fredag på besøg på Falen 40 for at se nærmere på, hvad der manglede at blive lavet, så stedet kan fungere som nødherberg fra mandag. Foto: Ulrik Sass
Odense får nu et nødherberg, der skal tage sig af de coronaramte udsatte og hjemløse, som ellers risikerer at dø. Novo Nordisk Fonden betaler for projektet.

Odense får et nyt nødherberg målrettet hjemløse og socialt udsatte, som er blevet smittet med coronavirus.

De har i dag svært ved at være indlagt på et normalt sygehus, fordi deres vaner harmonerer dårligt med hospitalets procedurer. Men i stedet for at smitte andre på gaden, få de nu et nyt sted at være - foruden at få den nødvendige sundhedsfaglige hjælp og social støtte.

Initiativet kan lade sig gøre takket være en donation på næsten 2,5 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden.

Annonce

- De socialt udsatte har nedsat immunforsvar og et dårligt helbred i forvejen. Hvis du også er på metadon og drikker øl, har man svært ved at mærke sig selv, så de begynder først at henvende sig, når de bliver rigtigt syge.

Heinz Wolf, leder af Kirkens Korshærs varmestuer i Østergade

Syv pladser

Nødherberget er placeret i det tidligere kirkegårdskontor på Falen 40, som kommunen ellers har sat til salg.

Stedet får plads til syv personer i enkeltværelser og er i øjeblikket ved at blive indrettet under hensyntagen til de nødvendige tilladelser fra brandmyndighederne. Der er allerede kommet senge op, ligesom en toiletvogn er stillet op i gården. Og mandag kommer de sidste vogne med blandt andet bad og stilles op i den tilhørende gård.

Skulle der komme flere end syv tilfælde, er det muligt at etablere yderligere beboelsesvogne på grunden.

OUH tester

Nødherberget er et samarbejde mellem Familieambulatoriet på OUH, Odense Kommune og Kirkens Korshær og får personale, der i forvejen har erfaring i at arbejde med socialt udsatte. Det bliver døgnbemandet, så beboerne altid har mulighed for at få den hjælp, de har brug for.

OUH’s andel er blandt andet at tage ud og teste socialt udsatte, som kan være smittet med coronavirus. Falder testen positivt ud, får personen derefter tilbuddet om at blive indlogeret på nødherberget.

Den daglige drift overlader Odense Kommune til forsorgshjemmet St. Dannesbo, og derfor var leder Søren Jespersen fredag i fuld gang med praktiske gøremål på stedet.

Driften sker i tæt samarbejde med bl.a. Kirkens Korshær.

Falen 40 har tidligere huset garager, værksteder og personalebygninger til Assistenskirkegårdens personale. Fra mandag bliver stedet nødherberg for de udsatte odenseanere, der er blevet smittet med corona-virus. Foto: Ulrik Sass

Første hjemløse er syg

Tiltaget kan ikke været timet meget bedre, for torsdag fik Odense sit første tilfælde af coronasmittede blandt de socialt udsatte. Men der kan meget vel være mange flere, påpeger leder af Kirkens Korshærs varmestuer i Østergade, Heinz Wolf, som har været med til at få det nye nødherberg op at stå:

- De socialt udsatte har nedsat immunforsvar og et dårligt helbred i forvejen. Hvis du også er på metadon og drikker øl, har man svært ved at mærke sig selv, så de begynder først at henvende sig, når de bliver rigtigt syge, siger han.

Nødherberget får syv enkeltværelser, der kan tage socialt udsatte og hjemløse, som er smittet med cororavirus. Er der brug for flere pladser, er det muligt at stille ekstra beboelsesvogne op i den tilhørende gård. Sengene er på plads. Foto: Ulrik Sass

Risikerer at dø

De socialt udsatte er særligt sårbare overfor sygdommen, fordi de bevæger sig meget rundt, og fordi de i forvejen har et hårdt liv, påpeger rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Brian Dybro (SF):

- Gadens folk har det ekstra hårdt i den her tid og risikerer i værste fald at dø. Derfor skal vi stå klar med den bedst mulige hjælp og være med til at redde liv. Samtidig kan vi så begrænse risikoen for, at de smitter andre. Jeg synes kun, det er rimeligt, at de stærkeste skuldre bærer nogle af de svageste grupper i samfundet igennem den her krise, siger han.

Hjælp fra Novo

Odense Kommune har skaffet penge til nødherberget gennem Novo Nordisk Fonden.

Fonden har afsat i alt 50 mio. kroner til at støtte projekter, der skal afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af coronavirus-epidemien i Danmark, og har på grund af situationens alvor lovet at svare ansøgerne inden for 48 timer.

Det er muligt at søge om støtte til videnskabelige, oplysningsmæssige og sociale initiativer. Og fonden har givet penge til mindst et socialt formål hidtil, da den bevilgede 730.000 kroner til etablering af et nødherberg og et nyt suppekøkken for udsatte i Aarhus Kommune. Her har krisen begrænset kapaciteten på det eksisterende herberg, og nogle sociale væresteder har måttet lukke, præcis som i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce