Annonce
Danmark

Mere end 4000 personlige stemmer: SFs Karsten Hønge genvinder plads i Folketinget

Onsdag aften fejrede Karsten Hønge SFs landsdækkende fremgang i Odense - men han var ikke sikker på, at han også selv blev genvalgt. Det tyder alt på nu. Foto: Kim Rune
SFs Karsten Hønge får mere end 4000 personlige stemmer. - Tusind tak til fynboerne. Jeg er lykkelige for, at de kan se gennem det her stormvejr, siger SF'eren

Det er en meget, meget lettet og euforisk Karsten Hønge, der også tager plads i SFs folketingsgruppe i den næste periode.

Med et personligt stemmetal på 4146 stemmer genvinder Karsten Hønge klart det mandat, han ved sidste valg i 2015 snuppede fra Annette Vilhelmsen, som ikke stiller op denne gang. Dengang fik Hønge 2647 personlige stemmer.

- Jeg siger tusind tak til fynboerne. Jeg er simpelt hen så glad, og jeg er så glad for, at de har kunnet se gennem det her stormvejr, jeg har været ude i. Fynboerne kender mig godt - og vel har jeg da lavet en fejl - en klar fejl - men det er kun folk, der ikke arbejder, der ikke laver fejl. Jeg har altid arbejdet stenhårdt for Fyn, og det vil jeg blive ved med, siger Karsten Hønge til Fyens.dk

Den 60-årige SF'er er lettet over, at han ikke får vælgernes ultimative straf, efter at han den 26. maj med mere end 19.000 stemmer vandt en plads til Europaparlamentet - en plads, som han få dage senere gav videre til kollega Kira Marie Peter-Hansen.

Annonce

Fra 7 til 14 mandater

Det fik vælgerne til at dypkoge den erfarne politiker, som onsdag aften fejrede SFs fremgang på landsplan. Det gjorde han i SFs partilokaler i Odense, hvor stemningen var høj og håndbajerne mange, men hvor det også var tydeligt, at Karsten Hønge langt fra var sikker på, at han fik nok stemmer til genvalg.

- Jeg har virkelig været nervøs for, hvordan det skulle gå. Jeg har brugt alle mine vågne timer de sidste fire år på der her projekt (genrejsningen af SF, red.), og skulle jeg så gå fra borde lige i sidste øjeblik? Det havde sgu ikke været til at klare, siger Hønge.

Han ser frem til en arbejdsdag, hvor SFs folketingsgruppe bliver øget med syv medlemmer. SF går fra syv til 14 mandater, og Karsten Hønge er en af blot fem gengangere.

- Det bliver simpelt hen så fantastisk, og jeg glæder mig til at komme i gang. Der er en verden til forskel på at være syv og 14 i en folketingsgruppe og have flere at fordele ordførerskaber på. Det bliver rigtig spændende - det bliver en fest, og jeg er en del af den, lyder det fra en meget lettet mand på vej til SF-møde i København.

Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce