Annonce
Erhverv

Klar tale fra robotstifter: Målet er en exit

Adm. direktør Claus Risager lægger ikke skjul på, at det endelige mål er at sælge Blue Ocean Robotics. Arkivfoto: Jens Wognsen

Mobile Industrial Robots (MIR) og Universal Robots (UR) har allerede gjort det - drejet robotvirksomheden mod en exit for milliarder af kroner. Målet er i sidste ende det samme for stifterne af Blue Ocean Robotics, lyder det fra adm. direktør og medstifter Claus Risager.

I 2015 blev Universal Robots solgt til Teradyne for 2,3 milliarder kroner og tidligere i år var det så Mobile Industrial Robots, Teradyne købte for 1,7 milliarder kroner. Er det også jeres mål at blive solgt i en stor exit?

- Der er ingen tvivl om, at vi også med Nordic Eye som investor arbejder på at lave en exit indenfor fem til syv år. En exit kan betyde mange ting, det kan enten være i form af en børsnotering eller at en stor virksomhed kommer ind og udvikler Blue Ocean videre i stil med det, som Teradyne gør med MIR og UR.

I får samlet 100 millioner kroner ind i ny kapital, men hvor meget er virksomheden værd i dag?

- Vi har selvfølgelig haft en dialog om det, men det er svært at sige. Vi har på et tidspunkt haft en tysk virksomhed, som var interesseret i at købe os, hvor vi kunne forstå, at buddet lå på 100 millioner dollars, så værdiansættelsen kunne være mellem 500 og 700 millioner kroner.

Vil du gerne sælge?

- Det er hårdt arbejde. Vi bruger meget tid og mange timer på virksomhede, og vi har alle tre været med i branchen i tre årtier, så derfor arbejder vi på at modne virksomheden hen mod et salg. Den er skabt som en iværksættervirksomhed, og vi er stærke til at gå fra idé til udvikling, men når robotterne for alvor skal på markedet, så skal der andre ind og tage over, for det er ikke der, vi er stærkest.

Og I bliver heller ikke yngre?

- Nej, det er klart, jeg kan ikke se mig selv sidde i jobbet 25 år mere. Det ville være rart at være med til at skabe noget, som andre kan overtage og føre videre. Det betyder også, at vi i den næste tid skal se på, hvordan vi forandrer virksomheden fra et founder- og iværksætterbaseret firma til mere corporate-drevet selskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];