Annonce
Assens

Klar, parat, optagelse: Præst overvinder sin egen forlegenhed foran kameraet

Flere præster i Assens Provsti vælger at optage påskeandagten på video, så kirkegængerne kan se ceremonien hjemmefra. Sognepræst i Aaarup og Rørup Rikke Steen Knudsen overvinder sin egen forlegenhed for at bringe påskens budskaber ud.

Aarup: Under en normal påske er Aarup Kirke pyntet op med rigelige mængder af påskeliljer, og der er påskeæg til kirkegængerne. Men i år er intet normalt, og sognepræst Rikke Steen Knudsen har valgt at række ud til sin menighed på nye måder.

Sammen med organist Elisabeth Koch, kirkesanger Kuno Ringer og kirketjener Karen Vestergaard Knudsen har hun brugt dagevis på optagelser af påskeandagten, som skal lægges på kirkernes hjemmesider og facebooksider.

- Det er svært at tale foran et kamera. Man bliver en smule forlegen og kan synes, at man ser åndssvag ud. Det kan godt blive bedre, men det har vi ikke tid til. Vi har arbejdet intenst fra morgen til aften i flere dage, fortæller sognepræsten og uddyber:

- Jeg gør det, fordi det er den måde, jeg kan få et godt budskab ud til folk i Aarup og Rørup sogne. Her kan vi komme ud med det gode budskab fra påsken om, at lyset vinder over mørket. Vi har en forpligtelse til at komme ud med guds ord, mener sognepræsten.

Ud over videooptagelserne har Rikke Steen Knudsen sat sine konfirmander i gang med at klippe gækkebreve med bibelvers om håb til beboerne på Holmely i Aarup, som med forsigtighed og alle forholdsregler for at undgå smitte med coronavirus vil blive afleveret på plejecentret sammen med påskeæg til de ældre.

Sognepræsten har desuden telefonisk kontakt til nogle af sognets ældre, som hun plejer at se i kirken.

Annonce
Det er svært at tale foran et kamera. Man bliver en smule forlegen og kan synes, at man ser åndssvag ud. Det kan godt blive bedre, men det har vi ikke tid til. Vi har arbejdet intenst fra morgen til aften i flere dage.

- Sognepræst Rikke Steen Knudsen

Holder af fysiske gudstjenester

Rikke Steen Knudsen er ikke alene. Flere præster i Assens Provsti har valgt at gå til filmen. Blandt andet har sognepræst fra Verninge Niels Lysebjerg valgt at lægge klip med både en gudstjeneste og konfirmandundervisning ud på Verninge Kirkes facebookside. Også Sognepræst ved Skydebjerg, Orte og Kerte Kirker, Susanne Andersen, lægger løbende filmklip ud.

- Vi står sammen i kirken, hver for sig, ved at bringe kirken ind i folks stuer, siger Rikke Steen Knudsen, som er så heldig, at Aarup Kirkes kirketjener Karen Vestergaard Knudsen - som i øvrigt er hendes datter - netop har afsluttet et medieforløb på HF og derfor har kendskab til at optage og klippe film sammen.

- Men hun skælder os ud, griner sognepræsten.

- De begår flere fejl end under normale gudstjenester, forklarer Karen Vestergaard Knudsen.

En bonus ved at lægge gudstjenester ud på internettet er, at folk, som ikke sædvanligvis kommer i kirken, ser dem, fortæller Rikke Steen Knudsen. Det videoklip, der blev lagt på nettet palmesøndag, har foreløbig fået over 500 visninger.

Men selvom sognepræsten på den måde når bredere ud, glæder hun sig alligevel til, at samfundet normaliseres.

- Det kan blive en trend, men det ville jeg blive ked af. Jeg holder af de fysiske gudstjenester. Jeg har også haft en bisættelsessamtale via Skype, og det fungerede fint. Men det er en anderledes måde, og vi er jo vant til at kunne trykke hænder med folk, siger sognepræsten.

Mangfoldighed i sognene

Ole Hyldegaard Hansen, provst i Assens Provsti, finder det positivt, at præsterne eksperimenterer med nye måder at nå kirkegængerne på. Påsken er folkekirkens vigtigste højtid, og sædvanligvis er kirkerne mere fyldt i påsken, end under normale gudstjenester.

- Det er rigtig fint, at der er lokale initiativer rundt omkring. Man kan se mangfoldigheden, og hvad folk har flair for, siger han.

Assens Provsti har ikke valgt at sende retningslinjer eller anbefalinger til sine sognepræster om, hvad de må eller ikke må gøre for at nå deres menigheder.

- Men de skal selvfølgelig overholde myndighedernes retningslinjer, siger Ole Hyldegaard Hansen.

Kirketjener Karen Vestergaard Knudsen har haft mediefag på HF og har tilbudt at filme og klippe videooptagelserne sammen. Foto: Lærke Bjørn Bang
Organist Elisabeth Koch indspiller sammen med Liva Olsson og Nete-Marie Fogh, som synger i Aarup Kirkes kirkekor, de salmer, der synges i påskeandagten. Foto: Lærke Bjørn Bang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce