- Det er ikke fair at bruge Storebæltsbroen som malkeko. Den holdning har jeg altid haft, og den ændrer sig ikke, fordi jeg er blevet transportminister. Det vil være utroværdigt at tage en sådan kovending.
Sådan lød ordene fra den nytiltrådte transportminister Trine Bramsen (S), da hun mandag var gæst i Café Stiften og blev mødt med en byge af spørgsmål fra læserne af Fyens Stiftstidende.
Trine Bramsens melding er særlig interessant, fordi Folketinget snart skal tage stilling til, om der skal bygges en ny gigantbro mellem Sjælland og Jylland. En ny undersøgelse af en sådan Kattegatbro er lige på trapperne, og i et endnu ikke offentliggjort notat fra undersøgelsen foreslår Vejdirektoratet og Sund & Bælt, at broafgiften på Storebælt kan bruges til at finansiere en del af en Kattegatbro.
Helt konkret peges på fra 2035 at trække 20 milliarder ud af betalingsanlægget på Storebælt ved at bibeholde de nuværende takster og nok engang forlænge tilbagebetalingstiden på broen. Med fynskvalgte Trine Bramsens melding på læsermødet får hun meget svært ved at støtte den finansieringsmodel.
Kattegatbro
En Kattegatforbindelse vil ifølge de foreløbige resultater af ny forundersøgelse koste godt 60 milliarder kroner for en ren vejforbindelse, mens prisen vil være cirka 110 milliarder, hvis der også skal være jernbane.
Den vil bestå af en bro fra området ved Hou i Østjylland til Samsø og endnu en bro videre fra Samsø til enten Røsnæs eller Asnæs på Vestsjælland. Derudover kræves der nye motorveje - og eventuelt nye jernbanestrækninger - både på Sjælland og i Jylland og selvfølgelig også på Samsø.
Rejsetiden med bil mellem Aarhus og København vil blive omkring to timer, mens en togtur vil tage cirka en time og ti minutter - omkring halvanden time mindre end i dag.
Prognosen for trafikken siger 34.600 køretøjer i hverdagsdøgn på Kattegat-forbindelsen ved åbningsåret og 35.500 over Storebælt. Hvis ikke Kattegat-forbindelsen bliver til noget, vil der til den tid være 52.500 køretøjer på Storebæltsbroen.
Der ventes 29.200 togpassagerer i døgnet på Kattegat-forbindelsen, hvis den bliver med jernbane, og 24.200 på Storebælt. Kommer der ikke tog over Kattegat, vil der på det tidspunkt køre 38.000 togpassagerer over Storebælt.
Derimod trådte ministeren vande i forhold til, om der i det hele tages skal bygges en Kattegatbro, der i det foreløbige notat er beregnet til at koste 110 milliarder kroner.
- Der er tale om en meget stor investering, og det er vigtigt, at vi har den fornødne viden om effekterne af en sådan bro, før vi træffer en beslutning, understregede Trine Bramsen.
Medvind til Fyn-Als-bro
Men hvad så med en Fyn-Als-bro? Hvad mener ministeren om den, spurgte redaktionschef Tim Visti, der var ordstyrer ved læserarrangementet.
- Der har jeg faktisk bevæget mig til at være mere positiv end tidligere, hvor jeg har været bange for, om der ville komme en tilhørende motorvej og smadre naturen. Men også her bliver vi nødt til at afvente den undersøgelse, der skal laves, før vi kan tage stilling til projektet. Og der er lang vej til den endelige beslutning, sagde ministeren.
De positive toner mødte store klapsalver fra formanden for foreningen bag Fyn-Als-broen, Inge Dahl, der også benyttede læsermødet til at efterlyse bedre muligheder for at benytte kollektiv trafik fra kystbyerne.
- Jeg bor i Assens, men bliver nødt til at tage bilen, når jeg skal med toget fra Nyborg til København, sagde hun.
Kollektiv trafik og støj
Netop et løft af den kollektive trafik lovede Trine Bramsen at arbejde for.
- Vi har et kæmpe klimaproblem, så vi bliver nødt til at ændre vores adfærd. Det handler også om, at vi skal blive bedre til at markedsføre fordelene og de tilbud, der er. Mine forældre kan tage toget fra Nyborg til København for 53 kroner, hvis de bare kan bestille billetten i god tid. Men mange tror, at den langt dyrere standardbillet er det billigste tilbud, bemærkede transportministeren, hvis forældre bor på Thurø, hvor hun også selv har hus ved siden af lejligheden i København.
En af tilhørerne i Café Stiften, Henning Jeff, foreslog, at der indføres en vejafgift, når man krydser grænsen til Danmark. Trine Bramsen er også åben overfor en form for roadpricing.
- Der kan være en rimelighed i, at de, der belaster vores veje mest, betaler mere. Omvendt må det ikke ramme socialt skævt, så den enlige mor får meget svært ved at køre langt til arbejde, bemærkede hun.
Flere tilhørere efterlyste, at der snart gøres noget ved støjproblemerne fra Fynske Motorvej. Sæt hastigheden ned, foreslog Sten Jensen blandt andet.
Forsvar for demokratiet
Krigen i Ukraine fik indledningsvis også et par ord med på vejen af den tidligere forsvarsminister.
- For to måneder siden var jeg til møde i Ukraine og talte med nogle af de personer, som Putin nu vil have ram på. Vores kamp gælder nu at forsvare demokratiet. At kunne mødes som her i Café Stiften, sagde Trine Bramsen.