Annonce
Fyn

Klar besked fra deltagerne i topmøde: Vi er bekymret for, om  der er nogle til at pleje os som gamle

Direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup greb avisens graf med den eksplosive stigning af de over 80 årige og påpegede overfor ældreminister Astrid Krag, at der er penge til at tage sig af de flere ældre. Det var jo derfor pensionsalderen blev sat op. Foto: Michael Bager
Alle var bekymrede, og alle var enige på mandagens topmøde om manglen på hænder i ældreplejen. Flere løsninger skal i spil.

Det handlede om hænder, da cirka 250 fynboer var samlet til topmøde som afrunding på Fyens Stiftstidendes kampagne "Hvem skal passe farmor?". Og til en start røg hænderne i vejret - altså dem på publikum, da de  blev spurgt om, om de var bange for, at der er nok ansatte til at tage sig af dem, når de får behov for ældrepleje.

Og skulle man tro paneldeltagerne på scenen er der grund til bekymring. Direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup greb avisens graf, der viser, hvordan antallet af de over 80-årige eksploderer de kommende år, mens årgangene på arbejdsmarkedet forbliver uændret.

- Hvis vi ikke gør brug af alle redskaber i værktøjskassen, går det helt galt. Så er det ikke længere regeringen, vi skal henvende os til, men FN, sagde han, da ordstyrer, redaktionschef Tim Visti, ville vide, om han ikke havde overdrevet lidt, da han i avisen lørdag talte om risikoen for en humanitær krise.

Annonce

Og Bjarne Hastrup havde gjort sit hjemmearbejde godt og kunne fortælle, at Middelfart er den fynske kommune, hvor antallet af ældre over 80 år stiger mest. Her bliver de næste ti år 71 procent flere over 80 år. Hvad vil I gøre ved det, spurgte han og fik salen til at klappe.

Fynsk forsøg

Og måske findes løsningen på de manglende hænder netop i Middelfart, hvis man skal tro ældreminister Astrid Krag (S). Regeringen har udpeget kommunen til forsøgskommune, så ældreplejen sættes fri af næsten alle nationale og lokale regler, så de ansatte i højere grad kan bruge tiden hos den ældre i stedet for f.eks. dokumentation bag en skærm.

Mange blandt deltagerne i topmødet på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense ville gerne have ordet. Foto: Michael Bager

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) turde dog ikke svare på, hvor mange af de kommende ti års næsten 4000 manglende fynske sosu'er, han vil kunne bidrage med bare være at ændre organiseringen af ældreplejen.

- Og jeg vil i hvert fald ikke ansætte nogle djøffere til at analyse det, bemærkede han og fik latteren frem i salen.

Annonce

Unge skal lokkes

Som alle andre paneldeltagere ved debatten slog han også fast, at alle midler skal i brug for at løse de store rekrutteringsudfordringer. Han og andre pegede på, at få flere unge ind i fritidsjob på ældreområdet i håb om, at det kan motivere flere til at søge ind på sosuskolen.Ældreministeren havde også bidt mærke i Fyens Stiftstidendes besøg i en 9. klasse i Munkebo, hvor ikke én eneste af eleverne overvejede, at sosu skulle være deres fremtidige job.

Sektornæstformand i FOA, Odense, Christina Bank, appellerede også til kommunerne om at lokke flere unge ind i faget ved flere fritidsjob til de unge. Ordstyreren ville vide, om højere løn til sosuer ikke også skulle være lokkemad. Det afviste fagforeningskvinden selvfølgelig ikke, men slog først og fremmest til lyd for bedre arbejdsforhold.

- Jeg har sågar haft opringning fra et medlem, der spurgte, om hun ikke kunne gå ned i løn for at få flere kolleger. Det er der, vi er nu. De er så pressede i ældreplejen, at vi først og fremmest skal have skabt arbejdspladser, hvor man kan holde ud at være, sagde hun.

Annonce

Ryk sammen

Direktør for Social- og Sundhedsskolen Fyn, Gunna Funder Hansen, havde en klar appel til de forsamlede fynske borgmestre.

Borgmester i Faaborg-Midtfyn Hans Stavnsager (S) forklarede, hvorfor han mener, at det kan blive nødvendigt at målrette ressourcerne på den personlige pleje og på sigt lade de mest velstillede ældre selv betale for rengøring . Foto: Michael Bager

- Vi skal samarbejde om at få løst det her. Og vi har brug for, at vi rykker sammen som ø. Det gælder også jer kommuner, så vi ikke skal skabe kontakt til hver af jer, men vi kan få skabt attraktive elevstillinger sammen, sagde hun.

Fortsæt debatten til valgfester

Ældrepleje er garanteret et af de emner, der vil blive diskuteret ved mange af de valgfester, Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og TV 2 Fyn inviterer til før kommunalvalget 16. november.

Valgfesterne foregår fra kl. 16-20 på disse datoer:

  • 28. oktober: Ærø
  • 1. november: Langeland
  • 2. november: Faaborg-Midtfyn
  • 3. november: Assens
  • 4. november: Middelfart
  • 8. november: Nordfyn
  • 9. november: Kerteminde
  • 10. november: Nyborg
  • 13. november: Svendborg
  • 14. november: Odense


Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Middelfart

DR-program gør grin med borgmesters vaccinestik: - Der var en lidt ubehagelig stemning

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Faaborg-Midtfyn

Morgentyv kom ind gennem soveværelsesvinduet: Kontanter og smykker er væk

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene

Annonce