Annonce
Faaborg-Midtfyn

Klar anbefaling fra dyrlæge: Forebyg flåtangreb på dine kæledyr

Dyrlæge Emilie G.H. Nielsen nusser katten Gråmis i et af konsultationslokalerne på Faaborg Dyrehospital. Foto: Palle Søby
Avisen har besøgt dyrlæge Emilie G.H. Nielsen på Faaborg Dyrehospital for at høre, hvad man kan gøre for at undgå, at ens hund eller kat bliver angrebet af flåt. Og man bør gøre noget - dels fordi dyrene kan blive meget syge, og dels fordi flåten let kan hoppe videre til mennesker.
Annonce

Faaborg: Det er højsæson for flåter, og lige nu er både mennesker og kæledyr ude i naturen og skovene som aldrig før.

De fleste kender det sikkert: Hunden eller katten kommer ind i huset med en kæmpeflåt siddende i pelsen. Flåten har pumpet sig op med blod og ligner én, der dyrker bodybuilding.

Så kan man pille den af med en flåttang og splatte den udenfor, så der kommer en fin lille rød blamage på fliserne.

Men man kan og bør faktisk gøre noget for at forhindre, at det kommer så vidt. Og ligesom man skal tage flåter alvorligt i forhold til mennesker, skal man også gøre det i forhold til kæledyr.

Det fastslår dyrlæge Emilie G.H. Nielsen fra Faaborg Dyrehospital.

Annonce

Risiko for sygdomme

- Vi anbefaler ret kraftigt, at man forebygger mod flåtangreb. Egentlig ikke fordi selve det, at flåten bider og sætter sig fast, er så farligt, men vi ser alligevel i Danmark en del flåtbårne sygdomme, som fx borrelia og anaplasmose. Borrelia kan være svær at behandle, anaplasmose er lidt nemmere, men dyrene bliver rigtig dårlige, og det er primært hundene, der bliver ramt. Derfor vi er lidt hys med, at vi gerne vil forebygge. Sygdommene findes også hos katte, men ikke i samme grad, forklarer Emilie G.H. Nielsen.

- Det er træls, hvis kæledyrene slæber alle mulige flåter med hjem, for de kan også sætte sig på ejerne, og vi mennesker kan også blive smittet. Især borrelia er træls, fordi det kan føre til lange sygdomsforløb med stor mengrad. Men man skal huske, at det ikke er alle flåter, der bærer sygdomme. De fleste gør det ikke, pointerer hun.


Vi anbefaler ret kraftigt, at man forebygger mod flåtangreb. Egentlig ikke fordi selve det, at flåten bider og sætter sig fast, og er så farligt, men vi ser alligevel i Danmark en del flåtbårne sygdomme, som fx borrelia og anaplasmose.

Emilie G.H. Nielsen, dyrlæge ved Faaborg Dyrehospital


- Hvis det er en helt almindelig hund eller kat, som ikke laver noget ekstraordinært andet end at være familiedyr, anbefaler vi, at man forebygger med et af de nye præparater på markedet, og her hos os bruger vi Bravecto. Til katte er det ”spot on” med en pipette i pelsen, til hunde er det en pille. Det virker supergodt, men problemet er, at det er receptpligtigt, så man kan ikke bare få det udleveret.

Når dyrlæge Emilie G.H. Nielsen på Faaborg Dyrehospital får kæledyr ind, som er blevet syge efter flåtangreb, er det oftest hunde, og så er det i de fleste tilfælde sygdommen anaplasmose, de er blevet smittet med. Foto: Palle Søby

- Og vi oplever egentlig ret store problemer med, at folk bliver irriterede over, at de ikke bare kan købe flåtmidler, hvis de i øvrigt nærmest ikke bruger penge på deres gårdkat. Men vi har simpelthen ikke lov til at udlevere det, hvis vi ikke har set hunden eller katten inden for det seneste år. Så hvis man har sit kæledyr til årlig vaccine, er det ikke noget problem. For at imødekomme folk har vi lavet en loppe-flåt-konsultation til halv pris. Dér laver vi en sundhedsundersøgelse, og så kan man løbende i et år hente, hvad man har brug for, forklarer Emlie G.H. Nielsen.

Loppe-flåt-konsultationen koster normalt 712,50 kroner, men kan altså fås for 356,25 kroner.

Annonce

Alternativ uden stor virkning

Der findes dog et alternativ i form af håndkøbspræparater som Frontline, der kan købes uden recept i fx Kvickly og på apoteket.

- De var fantastiske for 15-20 år siden og var fuldt dækkende dengang. Men der er stor resistens i dag, og derfor virker de ikke særlig godt. Men det kan være et alternativ til en gårdkat, siger Emilie G.H. Nielsen.

Til hunde kan man også få flåtmiddel i en halsbåndversion, hvis man for eksempel går meget på jagt i svenske granskove.

- Forskellen er, at ved piller kan flåten godt bide, men den dør med det samme. Og den skal sidde i 24 timer for at kunne overføre sygdomme. Halsbånd gør, at det lægger sig på pelsen, så flåten slet ikke bider. Et halsbånd holder i syv-otte måneder, mens pillen til hunde og pipetten til katte holder i tre måneder, oplyser Emilie G.H. Nielsen.

Annonce

Tjek dit kæledyr hver dag

Og hvad gør man så, hvis man ikke har forebygget, og hunden eller katten kommer rendende med en flåt?

- Det er god idé at anskaffe sig lille en tang, der ligner et kojern, som man kan dreje rundt og få hele flåten ud. Det er en skrøne, at flåten kaster op, når man drejer den rundt. Og hvis den gør, er det lige meget. Hvis man river flåten af med en negl, er det ikke altid, man får hovedet med, nævner dyrlægen.

Dyrlæge Emilie G.H. Nielsen, Faaborg Dyrehospital, har fået en kat ind, som hun skal i gang med at tjekke. Foto: Palle Søby

Hvis man ikke forebygger flåtangreb, anbefaler Emilie, at man tjekker sit kæledyr tit.

- Hvis man ikke vil proppe al mulig medicin i sit dyr, er det jo helt fair. Så anbefaler vi at tjekke en gang i døgnet grundigt fra hoved til hale og straks tage flåten af, hvis man finder en.

Emilie vil også gerne aflive en anden gammel skrøne:

- Nogle tror, at man kan give sine dyr hvidløg. Det må man ikke. Det virker blodfortyndende og kan i værste fald give blødninger.

Annonce

Værst i skovområder

Emilie G.H. Nielsen kan ikke udpege særlige områder i Faaborg-Midtfyn, hvor risikoen for flåtangreb er ekstra stor.

- Generelt er det værst i skovområder, så typisk vil der også i hundeskove som fx den på Odensevej nord for Faaborg være masser af flåt.

Dyrlæge Emilie G.H. Nielsen, Faaborg Dyrehospital, med katten Gråmis. Foto: Palle Søby.

- Men som sagt skal man ikke gå i panik, for det er de færreste flåter, der bærer på sygdomme. Når vi så får dyr ind, der er blevet syge, er det oftest anaplasmose, vi ser. Flåten sidder ikke længere på dyret, men har overført sygdommen, og så kommer hunden ind med tårnhøj feber og mega helt flad. Så kan vi med en blodprøve teste for flåtsygdomme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Offer for knivstik i Munkebo er død: 29-årig mand sigtes for drab

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce