Annonce
Nyborg

Klagerne vælter ind: Plan for Nyborg Vold i fare

Vil en lokalplan for området få væsentlige konsekvenser for miljøet på volden i Nyborg? Det mener Nyborg Kommune ikke. Foto: Kasper Riggelsen
Politikere har hånden på nødbremsen i sag om kolonihaver og uønsket plantevækst på fredet fortidsminde.
Annonce

Nyborg: En varm kartoffel. En øm tå. Eller måske ligefrem et mareridt.

Der er mange bud på en karakteristik af sagen om en række forestående indgreb på Nyborg Vold.

Og hvis det er sådan, politikerne i Nyborg Kommunes udvalg for teknik og miljø også tænker, når de mandag endnu engang har et forslag til en lokalplan for det fredede fortidsminde Nyborg Vold på dagsordenen, kan ingen bebrejde dem det.

For politikerne kan blive nødt til at trække i nødbremsen og beslutte, at et forslag til en lokalplan for området endnu engang skal laves om.

Og der vil i givet fald så blive tale om den tredje version af et forslag til en lokalplan for Nyborgs store grønne - og for tiden omdiskuterede - åndehul.

Annonce

Mangler miljøvurdering

Forslaget til lokalplan nr. 303, "Kolonihaver og havehuse på Nyborg Vold", blev sendt i offentlig høring den 8. september.

Siden er klagerne væltet ind. Og nu kan to af dem sætte en midlertidig stopper for lokalplanen.

De to klager kommer fra Danmarks Naturfredningsforening og foreningen Kultur & Arv.

Begge foreninger mener, at fraværet af en miljøvurdering i lokalplanforslaget er forkert og i strid med loven.

Miljøvurderingen - en såkaldt VVM-redegørelse - er et lovkrav, hvis en lokalplan vil få "væsentlig indvirkning" på miljøet. Og det har Nyborg Kommune i første omgang vurderet, at lokalplan nr. 303 ikke vil få.

Annonce

Får konsekvenser

Vicekommunaldirektør og direktør i teknik- og miljøforvaltningen, Søren Møllegård, bekræfter, at klagerne over den manglende miljøvurdering på den ene eller den anden måde får konsekvenser for lokalplanforslaget.

- Enten skal lokalforslaget rettes til med tilføjelsen af en miljøvurdering, eller også må en endelig vedtagelse af lokalplanen afvente en afgørelse i Planklagenævnet, siger han.

Og eftersom sagsbehandlingstiden i Planklagenævnet i gennemsnit er på omkring 12 måneder, kan den endelige vedtagelse af lokalplan nr. 303 i givet fald have lange udsigter.

Derfor foreslår Nyborg Kommunes teknik- og miljøforvaltning politikerne, at "der bør vurderes, om der alligevel skal udarbejdes en miljøvurdering for at imødegå klagerne".

Samtidig foreslår forvaltningen at forlænge den offentlige høring om den omstridte lokalplan.

Fristen for at klage over og kommentere lokalplanforslaget udløber den 3. november, men forvaltningen foreslår "på baggrund af den store debat og indgivne klager til Planklagenævnet" at forlænge høringsfristen til og med 1. december.

Lokalplan for volden

Det første forslag til en lokalplan for Nyborg Vold blev sendt i offentlig høring den 10. september 2019. Den videre behandling af forslaget blev efter indsigelse fra tilsynsmyndigheden Slots- og Kulturstyrelsen udsat.

Det andet forslag til lokalplan nr. 303, "Kolonihaver og havehuse på Nyborg Voldanlæg", blev sendt i offentlig høring den 8. september 2020.

Mandag skal Nyborg Kommunes teknik- og miljøudvalg beslutte, om høringsfristen skal udsættes med henblik på udarbejdelsen af en miljøvurdering og dermed en tredje version af lokalplanforslaget for volden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Landsret idømmer byrådsmedlem 60 dages betinget fængsel for facebook-opslag: - Jeg kan næsten ikke stave til, hvor sindssygt, jeg synes, det er

Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce